Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her er ti byer der du også bør pakke shorts og bikini

Europas beste strandbyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Drømmer du om storbyferie og badeferie i ett denne sommeren? Her er ti byer der du får alt som hører med til en storbyferie, samtidig som at du bør ha pakket shorts og bikini.

1 Barcelona Spania
Knapt noe sted i verden kan måle seg med Barcelona når det gjelder kvalitet på både by og strand.

Byen er trendy og tradisjonell, shoppingen er eminent, og maten - for ikke å snakke om rekka av internasjonalt anerkjente tapasbarer - et kapittel for seg selv.
 
De eldste og mest populære bystrendene, er den drøyt kilometerlange Barceloneta og fine Sant Sebastià.

På den andre siden av havna ligger fem mindre og nyere strender, som alle så dagens lys i forbindelse med det store oppussingsprosjektet før byen var vert for sommer-OL i 1992.

National Geographic har utnevnt Barcelona til verdens beste strandby. Ikke vanskelig å være enig i det.

Reise hit:
Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo lufthavn. Priser fra cirka 300 kroner en vei.

2 Nice Frankrike
Her er det by og strand, hand i hand. Det er derfor Nice i over 100 år har vært, og fortsatt er, en feriefavoritt.

Nice er en av de større byene langs Rivieraen, men har så absolutt beholdt sjarmen. Den historiske, koselige gamlebyen, Vieux Nice, er verdt turen alene.

Hovedårsaken til at nordmenn trekker hit i dag, slik den engelske overklassen gjorde på slutten av 1700-tallet, er det milde klimaet, den vakre beliggenheten, og selvsagt maten.

Langs byens kystlinje finner du over 30 strender. Noen er offentlige, men mange er private. På de sistnevnte koster inngangen vanligvis rundt 130 kroner, og inkluderer ikke mye mer enn nettopp inngang og ei solseng. Så trenger du heller ikke stort mer.

Reise hit:
Både Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo lufthavn. Priser fra cirka 449 kroner en vei.

3 Las Palmas Gran Canaria
Kanariøyenes metropol, og inne på topp-ti-lista over de største byene i Spania. Det gjør den til EUs største by utenfor fastlandet.

Alle kan finne sitt Las Palmas, enten det er shopping, uteliv, eller museer og utstillinger som Atlantic Center of Modern Art og Columbus' hus, som frister mest.

Strender er det også nok av. Playa de Las Canteras er den største, og strekker seg drøye tre kilometer av gårde. Den er beskyttet mot strømmer fra Atlanterhavet med et barriererev av koraller i nord, mens den sørlige delen er et eldorado for surfere.

Gågata Paseo de Las Canteras går langs store deler av denne stranda.

Reise hit:
Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo lufthavn. Priser fra 2200 kroner tur-retur.  

4 Paris Frankrike
Frankrikes hovedstad har i tillegg til alt annet også ei strand. I alle fall om sommeren.

Det startet sommeren 2002, med 2000 tonn sand og noen palmer langs Seinen fra Louvre til Pont de Sully. Nå har det blitt en tradisjon.

Fra midten av juli til midten av august blir nå flere steder ved Seinen gjort om til oaser med solstoler og myk sand.

Siden 2007 har det også blitt laget en strand ved Bassin de la Villette i 19. arrondissement. Her kan du boltre deg med robåter, kajakker og vannsykler.

Du slipper å dyppe deg i selve Seinen, for avkjølingen foregår i flytende basseng. Adgang er gratis, og det arrangeres flere konserter på strendene i løpet av sommeren.

Reise hit:
Norwegian flyr direkte til Paris Orly fra både Oslo og Bergen. Priser fra cirka 800 kroner tur-retur. SAS flyr fra Oslo til Charles de Gaulle for fra cirka 850 kroner tur-retur.

5 Riga Latvia
Baltikums største by er ikke bare hansaby rik på kulturminner, det er også en badeby.

BARCELONA: De eldste og mest populære bystrendene, er den drøyt kilometerlange Barceloneta på bildet og fine Sant Sebastià. Foto: MANU FERNANDEZ / AP PHOTO / NTB SCANPIX
NICE: Langs byens kystlinje finner du over 30 strender. Noen er offentlige, men mange er private. Foto: RUNAR LARSEN
LAS PALMAS: Playa de Las Canteras er den største stranda, og strekker seg drøye tre kilometer av gårde. Foto: RUNAR LARSEN
PARIS: Fra midten av juli til midten av august blir nå flere steder ved Seinen gjort om til oaser med solstoler og myk sand. Foto: SOPHIE LIEDOT / POLARIS / NTB SCANPIX
RIGA: Baltikums største by er ikke bare hansaby rik på kulturminner, det er også en badeby. Foto: PAUL KLEIVEN / NTB SCANPIX
ATEN: Sportsentusiastene trives ved stranda Vouliagmeni, som også har en eksklusiv marina. Foto: YANNIS KONTOS / POLARIS / NTB SCANPIX
PALMA DE MALLORCA: På Mallorca er det selvfølgelig aldri langt til stranda. Foto: TORILD MOLAND
DUBROVNIK: Kroatias juvel er både et vakkert syn og en god opplevelse. Foto: MORENOVEL / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
GDANSK: Polens riviera er kjent for flotte strender og vakre byer, og Gdansk og Sopot er en perfekt kombinasjon om du er på jakt etter rimelige spisesteder, fine strender og gode spa. Foto: PIOTR WITTMAN / EPA / NTB SCANPIX
WIEN: Etter den obligatoriske sightseeingen er det bare å trekke ned mot elva Donau, hvor du straks vil oppdage en helt ny verden med trendy restauranter, barer, solstoler og sandstrender. Du slipper å bade i elva. Her bringer poolbåten svømmebassenget til deg. Foto: HEINZ-PETER BADER / REUTERS / NTB SCANPIX

Gå i de trange gatene i gamlebyen om formiddagen, ta drosje i 20 minutter ut av byen for å bade, slikke sol og spise is i noen timer på ettermiddagen, og opplev bylivet på kvelden.

Her finner du noe for de fleste, enten det er opera og klassiske konserter eller en runde fra bar til bar som interesserer.

Den unike gamlebyen har verdens største samling av bygg i jugendstil og står på Unescos verdensarvliste. Byen går også for å være en av Europas grønneste, og ikke minst billigste.
 
Jurmalastranda strekker seg over 30 kilometer, og er blant Nord-Europas lengste og hviteste. Selv om sola ikke skulle steike, er det mye å finne på, som sykling og ridning i tillegg til at det finnes en vannpark.

Reise hit:
Direkteruter fra Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen, Ålesund, Rygge og Sandefjord med Air Baltic, Norwegian, Wizz Air og Ryanair. Du kan få en langhelg fra cirka 950 kroner tur-retur.

6 Aten Hellas
Med sine historiske monumenter, klassiske bygninger og den ruvende Akropolis på toppen av alt, har Aten vært et turistmål helt siden antikken.

Nå er det ikke lenger bare de tradisjonelle severdighetene som vekker turistenes nysgjerrighet. Siden byens opprustning i anledning sommer-OL i 2004, har den nye infrastrukturen gjort det lettere å komme seg rundt til mer urbane bydeler og markeder.

Får du nok av storbyen, ligger strendene i Glyfada bare 25 minutter med trikk 3 eller 5 fra parlamentet i sentrum.

Andre strender er også inne rekkevidde. Sportsentusiastene trives ved Vouliagmeni, som også har en eksklusiv marina. Reiser du til Varkiza får du en fantastisk panoramautsikt, og mange små tavernaer du kan stoppe ved underveis.

Reise hit:
Norwegian flyr direkte fra Oslo lufthavn. Priser tur-retur fra 549 kroner en vei.

7 Palma de Mallorca Mallorca
Det er ikke et pulserende byliv du først og fremst forbinder med Mallorca, men den klassiske charterøya har en hovedstad som er verdt et besøk i seg selv.

Palma er stilig, sofistikert, intim, men likevel livlig, og er en av feriefavorittene til den spanske kongefamilien.

Byen har ruiner fra romertida og alle epoker framover, men gå heller ikke glipp av den gamle byens mer moderne sider. Kredittkortet får fort bein å gå på i de eksklusive gatene Avinguada Jaume III og Passeig des Born.

På Mallorca er det selvfølgelig aldri langt til stranda. Playa de Palma er fellesbenevnelsen på strendene øst for Palma, alle med gyllen sand og muligheter for vannsportsaktiviteter. De lokales favorittstrender er gjerne Ciudad Jardin beach, eller den lille Es Portitxolet.

Reise hit:
Norwegian flyr direkte fra Oslo. Priser fra cirka 1049 kroner en vei. Ryanair flyr fra Rygge til rundt 1000 kroner tur-retur pluss gebyrer.

8 Dubrovnik Kroatia
Kroatias juvel er både et vakkert syn og en god opplevelse. For de besøkende er gjerne Dubrovnik synonymt med gamlebyen, en labyrint av gater, smug, trapper og portrom.

Marmorbelagte Placa er byens minibulevard, med eksklusive designforretninger og kafeer. I sidegatene er det fine brukskunstforretninger, billigere klær og sko, og suvenirer.

Alt er rammet inn av den nesten to kilometer lange og opptil 25 meter høye bymuren, byens attraksjon nummer én. Herfra er utsikten flott, om du ikke har et cruiseskip foran deg.

Blir det for fullt i gamlebyen kan du dra på stranda i stedet.

Banjestranda starter ved den østlige inngangen til gamlebyen, Ploce-porten. Her ligger også flere av byens ærverdige hoteller, noe som gir stranda et litt eksklusivt preg med kafeer, stilige restauranter og utleie av vannsportutstyr.

På Eastwest Beach Club kan du slenge deg ned med både vanlige folk og internasjonale stjerner.

Reise hit:
Norwegian flyr direkte fra Oslo flere ganger i uka. Priser fra 549 kroner en vei.

9 Gdansk Polen
Polens riviera er kjent for flotte strender og vakre byer, og Gdansk og Sopot er en perfekt kombinasjon om du er på jakt etter rimelige spisesteder, fine strender og gode spa.

BARCELONA: De eldste og mest populære bystrendene, er den drøyt kilometerlange Barceloneta på bildet og fine Sant Sebastià. Foto: MANU FERNANDEZ / AP PHOTO / NTB SCANPIX
BARCELONA: De eldste og mest populære bystrendene, er den drøyt kilometerlange Barceloneta på bildet og fine Sant Sebastià. Foto: MANU FERNANDEZ / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Den gamle hansabyen Gdansks paradegata Dlugi Targ, er slående vakker, møysommelig restaurert etter krigens ødeleggelser.

Det er ingen hemmelighet at du får mye for pengene i Polen, men samtidig er landet sør for Østersjøen langt mer enn billig mat og drikke. Fokus på stolte mattradisjoner blir stadig viktigere, og det gastronomiske tilbudet er riktig smakfullt.

Det tar et kvarter med drosje fra Gdansk til Sopot. Sistnevnte ligger ute ved kysten, og har flere kilometer med kritthvite strender i begge retninger.

Reise hit:
Fly direkte til Lech Walesa Airport fra Bergen, Stavanger, Trondheim, Molde, Ålesund, Haugesund og Kristiansand med WizzAir. SAS og Norwegian flyr fra Oslo lufthavn, mens Ryanair flyr fra Rygge. Priser fra 250 kroner tur-retur.

10 Wien Østerrike
Wien er nok mest kjent for Mozart og et av verdens beste operahus, men om sommeren handler det om sol og sand også i Østerrikes hovedstad.

Wien er en av Europas vakreste byer, ikke minst fordi den har beholdt noe av magien fra «det gamle Europa». Her er overflod av vakre bygninger, og barokke slott og hager.

Start gjerne dagen på Stephansplatz ved den gigantiske og imponerende kirken Stephansdom. Landemerkene Statsoperaen, Hofburg palasset og Museumskvartalet er bare noen minutter unna.

Etter den obligatoriske sightseeingen er det bare å trekke ned mot elva Donau, hvor du straks vil oppdage en helt ny verden med trendy restauranter, barer, solstoler og sandstrender.

Du slipper å bade i elva. Her bringer poolbåten Badeshiff svømmebassenget til deg.

Reise hit:
Austrian Airlines flyr direkte fra Oslo lufthavn daglig. Priser fra 463 kroner en vei. Norwegian har tre ukentlige avganger. Priser fra 299 kroner en vei.

LAS PALMAS: Playa de Las Canteras er den største stranda, og strekker seg drøye tre kilometer av gårde. Foto: RUNAR LARSEN
LAS PALMAS: Playa de Las Canteras er den største stranda, og strekker seg drøye tre kilometer av gårde. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer
Hele Norges coronakart