SJEKK UT DISSE: Det finnes et lass med god Mac-programmer utover bare Apples egne apper. Vi har gravd fram noen av våre favoritter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SJEKK UT DISSE: Det finnes et lass med god Mac-programmer utover bare Apples egne apper. Vi har gravd fram noen av våre favoritter. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Her er våre Mac-favoritter

15 programmer vi ikke klarer oss uten.

DinSide: En helt ny Mac kommer med en haug med programmer forhåndsinstallert, men de dekker ikke alle behov.

Vi har samlet sammen noen av våre favorittprogrammer, som kan være nyttige enten du er nybegynner eller mer erfaren i Mac-verdenen.

Noen er gratis, men noen må du også betale for. Heldigvis kan flere av sistnevnte prøves kostnadsfritt før du betaler.

Hvilke programmer bruker du mest på din Mac? Del dine beste programtips i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Her kan du for øvrig finne
15 anbefalte Mac-programmer,
• 20 geniale gratisprogram til Mac og
• 20 smarte Mac-tips for nybegynnere

Alfred Alfred er en såkalt «launcher», som lar deg åpne programmer, finne filer og gjøre Google-søk ved hjelp av bare noen få tastetrykk. Alfred fungerer på sett og vis som Apples innebygde søkefunksjon Spotlight, men er mye mer avansert.

Når du har installert Alfred, benytter du en forhånds- eller selvvalgt hurtigtast for å aktivere programmet. Den kaller opp et passe stort søkefelt som legger seg midt på skjermen over alle andre programmer du har kjørende.

I tillegg til oppgavene nevnt over, kan du også gjøre utregninger, starte maskinen på nytt og kontrollere iTunes. Og mye, mye mer.

Last ned:
Alfred (Mac App Store, gratis)

Bartender En del programmer til Mac legger seg i menylinjen øverst på skrivebordet. Men har du for mange ikoner her, vil du fort oppleve at den blir overfylt og uoversiktlig.

PIXELMATOR: For deg som trenger et fotoredigeringsprogram uten å ville betale mange tusen kroner.
PIXELMATOR: For deg som trenger et fotoredigeringsprogram uten å ville betale mange tusen kroner. Vis mer

Bartender er et verktøy som rydder opp i rotet. Det gir deg full kontroll over menylinjen, og lar deg skjule programmene du ikke bruker så ofte. Du kan til og med gjemme unna Apples egne verktøy. Vil du endre rekkefølgen på ikonene? Bartender fikser det også.

Last ned:
Bartender (Utviklerens nettsider, 90 kroner)

Caffeine Opplever du stadig vekk at Mac-en starter skjermspareren eller går i dvalemodus før du såvidt har rukket å vende skulderen til? Av og til er det fryktelig upraktisk. Caffeine er et lite program som forhindrer nettopp det. Det legger seg som et ikon i menylinjen, og når du klikker på ikonet, så vil skjermen aldri skru seg av.

Last ned:
Caffeine (Mac App Store, gratis)

Desktop Curtain Programmet for deg som har mye rot på skrivebordet. Desktop Curtain er akkurat hva navnet antyder, en gardin som kan skjule alle filer og mapper du har liggende på skrivebordet, slik at det ser presentabelt ut når du skal ta en skjermdump eller holde en presentasjon på storskjerm.

Last ned:
Desktop Curtain (Mac App Store, 35 kroner)

F.lux Blir du sliten i øynene av å sitte foran Mac-en hele dagen? F.lux er et verktøy som justerer fargene på skjermen din etter hvilken tid på døgnet det er, slik at den skal være mer behagelig å se på. På dagtid er skjermen som vanlig, men på kveldstid blir fargene varmere (mer gult).

Det er uvant i starten, men undertegnede merker i hvert fall at det er bedre for øynene. En annen sideeffekt? Utvikleren lover faktisk at programmet vil kunne gi deg bedre nattesøvn. Hadde det bare fått oss til å gå til sengs tidligere ...

Last ned:
Flux (Utviklerens nettsider, gratis)

PopClip Å klippe og lime innhold på Mac-en er en enkel sak med tastaturet. Foretrekker du å bruke mus i stedet, kan PopClip komme til nytte. Den gir deg iOS-lignende klipp-og-lim-funksjonalitet på Mac-en.

Når du markerer tekst, vil PopClip vise deg knapper for klipp og lim, så er det bare å velge hva du vil gjøre.

PopClip kan imidlertid flere triks enn bare det. Det kommer med en rekke utvidelser som lar deg for eksempel gjøre Google-søk, telle antall markerte ord eller legge til en ny påminnelse i Påminnelser-programmet.

Last ned:
PopClip (Mac App Store, 35 kroner)

NameChanger Har du mange bilder fra en ferie du ønsker å gi et mer fornuftig filnavn enn IMG_0001, IMG_0002, IMG_0003 og så videre? OS X kommer dessverre uten innebygd funksjon for å endre navn på flere filer samtidig. Løsningen? Et program som NameChanger.

Det er veldig enkelt i bruk. Du bare legger til filene du ønsker å endre navn på, finner på et nytt et og så i løpet av kort tid er jobben gjort. Gratis er det også.

Last ned:
NameChanger (Utviklerens nettsider, gratis)

Fantastical Den innbygde kalenderen i OS X er helt grei, men mangler kanskje det lille ekstra. Fantastical er det lille ekstra. Det ligger i menylinjen, slik at du bare ved å trykke på ikonet, får opp en flott oversikt over alle avtalene og gjøremålene dine.

Du kan enkelt opprette nye avtaler rett fra menyen, og du kan redigere og slette dem som du ønsker. Vi skulle ønske denne fulgte med alle Mac-er.

Last ned:
Fantastical (Mac App Store, 140 kroner)

Wunderlist OS X kommer med et program kalt Påminnelser. Det er et enkelt huskeliste-program hvor du kan legge til gjøremål slik at du husker å få dem gjort.

Wunderlist er etter vår mening et bedre alternativ. Ikke bare fordi det er gratis og synkroniserer med skyen, men fordi det fungerer på tvers av plattformer utover Apples egne, for eksempel på Windows-PC-en eller Android-mobilen. Du kan også dele og administrere huskelistene dine sammen med andre brukere.

Last ned:
Wunderlist (Mac App Store, gratis)

Dropbox Trenger nesten ingen introduksjon. Med Dropbox kan du lagre filene dine i skyen, og synkronisere med en hvilken som helst datamaskin eller mobil enhet.

Last ned:
Dropbox (gratis)

1Password Har du mange passord å holde styr på i hverdagen, kan en passordadministrator komme godt med. 1Password er et glimrende program som fungerer også når du ikke er koblet til Internett.

ALFRED: Et av de beste produktivitetsverktøyene til Mac.
ALFRED: Et av de beste produktivitetsverktøyene til Mac. Vis mer

Ikke bare kan det holde orden på alle de ulike innloggingene dine, du kan også oppbevare serienummer til programmer du har kjøpt, kredittkortinformasjon og andre sensitive opplysninger.

Det kan også synkronisere mot Dropbox eller iCloud til din iPhone og iPad, slik at du får tilgang på dataene når du er på farten.

Last ned:
1Password (Utviklerens nettsider, 300 kroner)

Pixelmator Det beste billig-alternativet til Photoshop på Mac. Det har langt på nær like mange funksjoner som Adobes fotoredigeringsprogram, men for fotoentusiaster bør det duge i massevis.

Pixelmator har nok av verktøy for å redigere, retusjere og tegne bilder, det støtter lagredigering og byr også på en rekke fotoeffekter slik at du kan få et litt mer proft utseende på bildene.

Last ned:
Pixelmator (Mac App Store, 209 kroner)

VLC Den beste og mest allsidige mediespilleren som finnes, også på Mac. VLC takler så å si alle filformater, og du har også tilgang til et lass med innstillinger for både lyd og video.

Last ned:
VLC (gratis)

Handbrake Et glimrende program til å rippe DVD- og Blu-ray-filmer. Det er utrolig lett å bruke, og kommer med innebygde presets som gjør at du enkelt kan konvertere filmer til å overføre og spille dem av på Iphone og Ipad.

Last ned:
Handbrake (Utviklerens nettsider, gratis)

CheatSheet Ved å bruke tastatursnarveier, kan du jobbe langt mer effektivt på maskinen. Det kan også spare deg for musesyke. Men å lære seg hurtigtastene i alle programmene du bruker, er ikke alltid like lett.

CheatSheet er et genialt program for deg som trenger jukselapp. Det kjører i bakgrunnen, og når du trenger å vite hurtigtastene i et program, holder du rett og slett Kommando-tasten inne i et par sekunder for å få opp en komplett liste.

CAFFEINE: Gjør at Mac-en din holder seg våken så lenge som mulig. Foto: KIRSTI ØSTVANG
CAFFEINE: Gjør at Mac-en din holder seg våken så lenge som mulig. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Last ned:
CheatSheet (Utviklerens nettsider, gratis)

Hvilke programmer bruker du mest på din Mac? Del dine beste programtips i kommentarfeltet under!

Les også: Windows på Mac? Slik gjør du

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

CHEATSHEET: En jukselapp for hurtigtaster på Mac-en.
CHEATSHEET: En jukselapp for hurtigtaster på Mac-en. Vis mer
F.LUX: Vil stille inn fargen på skjermen din etter tida på døgnet og hvor du befinner deg.
F.LUX: Vil stille inn fargen på skjermen din etter tida på døgnet og hvor du befinner deg. Vis mer