VERDENS BESTE: Nylig vant den japanske arkitekten Koji Tsutsui World building of the year i kategorien bolighus.    Foto: Iwan Baan (iwan.com)
VERDENS BESTE: Nylig vant den japanske arkitekten Koji Tsutsui World building of the year i kategorien bolighus. Foto: Iwan Baan (iwan.com)Vis mer

Her er verdens beste hus

Boligen ble designet som en klynge av små fjellhytter.

Japanske arkitekter er flinke til å markere seg internasjonalt. Nylig vant arkitekt Koji Tsutsui i Koji Tsutsui Architect & Associates World building of the year i kategorien bolighus. Prisutdelingen foregikk i november i år under World Architecture Festival i Barcelona.

I samme konkurranse vant for øvrig arkitektene i Snøhetta prisen World building of the year i kategorien besøkssenter.

Boligprosjektet, som har fått navnet InBetween House, er designet som en slags klynge av små fjellhytter eller bokser om du vil, omgitt av frodig japansk natur.

Huset ligger nemlig i fjellregionen Karuizawa i Japan som ligger cirka én times togtur fra Tokyo, hvor eierne i jobber.

Det sto ferdig i oktober 2010 og har en grunnflate på cirka 178 kvadratmeter.

Interessant ståltak Taket er kanskje det mest fremmede sett med norske øyne. Det er dekket med én tomme tykt stål, har varierende høyde og overheng som berører tilstøtende overheng.

BOLIGDRØM: Huset ligger i fjellregionen Karuizawa i Japan som ligger cirka én times togtur fra Tokyo. Prosjektet sto ferdig i oktober 2010. Grunnflaten er på cirka 178 kvadratmeter.  Foto: Iwan Baan (iwan.com)
BOLIGDRØM: Huset ligger i fjellregionen Karuizawa i Japan som ligger cirka én times togtur fra Tokyo. Prosjektet sto ferdig i oktober 2010. Grunnflaten er på cirka 178 kvadratmeter. Foto: Iwan Baan (iwan.com) Vis mer

Hvert rom varierer i størrelse, og tanken er at huset på sett og vis skal simulere smugene i en by.

Det er blant annet dette grepet som resulterte i den prestisjetunge prisen.

Men hvor enkelt er det egentlig å finne ut hva som er verdens beste hus i 2011?

President Kjersti Nerseth i Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener at det å kåre verdens beste bolig nærmest er en umulig øvelse.

- Hva er best, sushi eller pinnekjøtt? spør hun.

UTE OG INNE: Mange vil hevde at huset i Japan er flott, men hvor enkelt er det egentlig å kåre hva som er verdens beste hus?  Foto: Iwan Baan (iwan.com)
UTE OG INNE: Mange vil hevde at huset i Japan er flott, men hvor enkelt er det egentlig å kåre hva som er verdens beste hus? Foto: Iwan Baan (iwan.com) Vis mer

- Da er det lettere i en arkitektkonkurranse hvor man vurderer prosjekter som har besvart samme byggeoppgave ut ifra gitte kriterier, program for boligen, tomtas begrensninger og muligheter.

- Men også for kåringer som dette vil kriterier som vurderes være planløsning, romlige kvaliteter, hvor miljøvennlig er prosjektet? Hvilke materialer er benyttet? Hvordan forholder huset seg til omgivelsene osv., forklarer hun.

Nerseth mener likevel kåringer kan være bra, fordi de bidrar til oppmerksomhet om arkitektur, og inspirerer utøverne.

Nye regler Ifølge arkitektkontoret Koji Tsutsui Architect & Associates er hensikten med utformingen ikke den endelige arkitektoniske formen, men snarere å etablere et nytt sett av regler for plasseringer og tilkoblinger.

Eierne ønsket et hus «som blander seg sømløst med i omgivelsene, topografien og den lokale kulturen», heter det i prosjektbeskrivelsen.

Det skal også være lett å gjøre tilføyelser i framtida. Det å sette sammen bokser til ett hus, nærmest som sjakkbrikker, er for øvrig en ny retning som arkitekt Tsutsui sies å være representant for.

SMÅ SMUG: Hvert rom varierer i størrelse, og tanken er at huset skal simulere smugene i en by.   Foto: Iwan Baan (iwan.com)
SMÅ SMUG: Hvert rom varierer i størrelse, og tanken er at huset skal simulere smugene i en by. Foto: Iwan Baan (iwan.com) Vis mer

Slike bygg gir imidlertid et lappeteppe av et tak, og kan nok være en utfordring for entreprenørene.

Les også:
Denne boligen hylles av The New York Times
Denne prisbelønte låven kan du leie
I dette huset sklir du mellom etasjene

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

PASSER INN: Eierne ønsket et hus som glir sømløst inn i omgivelsene.  Foto: Iwan Baan (iwan.com)
PASSER INN: Eierne ønsket et hus som glir sømløst inn i omgivelsene. Foto: Iwan Baan (iwan.com) Vis mer