Her er verdens beste naturbilder. Nordmann til topps i en av de gjeveste kategoriene

- Har visst det i et halvt år, men jeg har hatt munnkurv.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Audun Rikardsen (47) stakk av med «Portfolio Award» da naturfotografenes Oscar, «Wildlife Photographer of the Year 2015», ble delt ut under en høytidelig seremoni på Naturhistorisk museum i London denne uka.

- Jeg har faktisk visst om det i et halvt år, men jeg har hatt munnkurv, sier den blide nordmannen til Dagbladet.

Fotokonkurransen som hadde 50-årsjubileum i fjor, drives av nettopp Londons naturhistorisk museum.

Overrekkelsen forgikk i museets hovedaula med nesten 300 prominente gjester, og aulaens gigantiske dinosaurfossil som største tilskuer.

KATEGORI «PATTEDYR» OG «ÅRETS BILDE» Foto: DON GUTOSKI
KATEGORI «FUGLER» Foto: AMIR BEN DOV
KATEGORI «UNDER VANN» Foto: MICAHEL AW
KATEGORI «FRA LUFTA» Foto: PERE SOLER
KATEGORI «ENKELTBILDE» Foto: BRITTA JASCHINSKI
KATEGORI «ÅRETS UNGE FOTOGRAF» Foto: ONDREJ PEL INEK
KATEGORI «IMPRESSIONS» Foto: JUAN TAPIA
KATEGORI «AMFIBIER OG REPTILER» Foto: EDWIN GIESBERS
KATEGORI «URBANT» Foto: RICHARD PETERS
KATEGORI0 «15-17 ÅR» Foto: JONATHAN JAGOT
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD» Foto: AUDUN RIKARDSEN

- Det er den desidert største prisen man kan få, og enhver fotografs våte drøm. Det er naturfotografenes Oscar, sier Rikardsen.

Motivasjonsfaktor Kanadiske Don Gutoski stakk av som hovedvinner med bildet «A tale of two foxes», der en rødrev har tatt en polarrev. Rikardsen nekter ikke for at han godt kunne tenke seg å vinne denne prisen også, men:

- Det betyr nesten mer for meg å vinne kategorien «Portfolio Award», for da vinner du med en seks bilder som alle må ha gjennomgående høy kvalitet, og ikke bare et «lucky shot». Det var den jeg drømte om å vinne, forteller han.

«Portfolio Award» er også den kategorien med høyest premiesum. For seieren får Rikardsen nesten 100 000 norske kroner.

Andre kategorier i fotokonkurransen er pattedyr, fugler, amfibier og reptiler, virvelløse dyr, planter, under vann, land, fra lufta, urbant, detaljer, impressions, svart-hvitt, enkeltbilde, fortelling, nykommere og timelapse.

700 norske bidrag I år har juryen vurdert 42 000 fotografier fra 96 land i den prestisjefylte konkurransen. Ifølge konkurransekontoret fikk de inn 700 bidrag fra Norge.  

Skal du på storbyferie til London kan du få med deg hele utstillingen Wildlife Photographer of the Year her på Londons Naturhistorisk museum fram til 10. april neste år.  

KATEGORI «PORTFOLIO AWARD»: Et av Audun Rikardsens seks vinnerbilder i «Wildlife Photographer of the Year 2015». Du ser de andre, pluss flere andre vinnerbilder i bildeserien øverst i saken. Foto: AUDUN RIKARDSEN
KATEGORI «PORTFOLIO AWARD»: Et av Audun Rikardsens seks vinnerbilder i «Wildlife Photographer of the Year 2015». Du ser de andre, pluss flere andre vinnerbilder i bildeserien øverst i saken. Foto: AUDUN RIKARDSEN Vis mer

Da vil du finne 100 av bildene som enten er vinnere eller har blitt omtalt i rosende ordelag i årets konkurranse.

Utstillingen blir sett av millioner av besøkende hvert år, og du kan bestille billetter på forhånd på www.nhm.ac.uk.

I fjor nådde ingen norske fotografer helt opp, men i år havnet også Dag Røttereng i det celebre selskapet med hederlig omtale i konkurransen.

Røttereng var en av finalistene i kategorien «detaljer». 

I tillegg er Rikardsen sammen med norske Bernt Østhus begge kandidater til publikumsprisen, der det er publikum som stemmer fram sitt favorittbilde. Vil du stemme, kan du også gjøre det på www.nhm.ac.uk.

- Nyskapende Rikardsen understreker at han ikke tar bilder for å vinne konkurranser, men fordi det er gøy å lage og jobbe med nye fotoprosjekter.
 
På spørsmål om hva prisen betyr, svarer han:

PROFESSOR OG FOTOGRAF: I tillegg til å være profesjonell fotograf er Rikardsen til daglig professor i arktisk marinbiologi ved Universitetet i Tromsø. I jobben møter han blant annet typer som dette. Foto: TINE M. HAGELIN
PROFESSOR OG FOTOGRAF: I tillegg til å være profesjonell fotograf er Rikardsen til daglig professor i arktisk marinbiologi ved Universitetet i Tromsø. I jobben møter han blant annet typer som dette. Foto: TINE M. HAGELIN Vis mer

- Det betyr fantastisk mye som motivasjonsfaktor å ligge helt i toppen internasjonalt.

Naturfotografen tror årsaken til at han vant er fordi bildene er annerledes og nyskapende, noe også juryen understrekte.

- Det er vinkler som ikke er så vanlige. Jeg hadde lyst til å vise bilder som viste den lille millimeteren som skiller verdenene over og under vann, og livet som er avhengig av denne millimeteren, forklarer prisvinneren.

Nordnorsk natur Det var også et mål at bildene skulle være lokale. Alle bildene er fra Nord-Norge - området rundt Tromsø, og også Steigen der Rikardsen er fra.

- Det tas ekstremt mye gode bilder. Det er en feil oppfatning av at du må reise langt av sted for å ta gode naturbilder. Det må du ikke, i alle fall ikke vi som bor her i Norge, og det hadde jeg lyst til å vise verden.

I tillegg til å være profesjonell fotograf er Rikardsen til daglig professor iarktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø. 

- Kunnskapen jeg har tilegnet meg som biolog er en stor fordel når jeg tar bilder av dyrelivet. Jeg vet hvor dyrene er, kjenner atferden og vet hvordan jeg kan nærme meg for ikke å skremme dem når jeg skal ta bilder, sier han.

Du kan se flere av Rikardsens bilder på hans hjemmeside.

KATEGORI «PATTEDYR» OG «ÅRETS BILDE» Foto: DON GUTOSKI
KATEGORI «PATTEDYR» OG «ÅRETS BILDE» Foto: DON GUTOSKI Vis mer