HJEMSTED: Pinot noir lages i mange land, men Burgund i Frankrike er vintypens hjemsted: Foto: CYRIL VILLEMAIN / AFP / NTB scanpix
HJEMSTED: Pinot noir lages i mange land, men Burgund i Frankrike er vintypens hjemsted: Foto: CYRIL VILLEMAIN / AFP / NTB scanpixVis mer

Her er vinverdenens svar på dr. Jekyll og mr. Hyde

Enten full klaff - eller triste greier.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Pinot noir er vinverdenens svar på dr. Jekyll og mr. Hyde. Enten er det full klaff og fantastisk resultat, eller så er det triste greier.

Grunnen til dette er at pinot noir er en drue som krever mye av både omgivelser og vinmaker. Den er rett og slett sart og skjør og krever mye oppmerksomhet for å vise sitt fulle potensial.

 SKIKKELIG KJEDELIG PINOT: Bourgogne Couvent des Jacobins, Jadot 2009 er et eksempel på at ikke alt fra Burgund er bra.
SKIKKELIG KJEDELIG PINOT: Bourgogne Couvent des Jacobins, Jadot 2009 er et eksempel på at ikke alt fra Burgund er bra. Vis mer

På sitt beste lager den fantastiske rødviner, men behandler man den ikke som den krever blir vinene spinkle, grønne og uinteressante.

Får den for mye alkohol og eik, blir den plump, søtlig og like uinteressant. Men treffer man midt imellom disse ytterpunktene, har man muligheten til å lage verdens beste rødviner.

Kommer fra Burgund Burgund er pinot noirs hjemsted. Her lages noen av verdens mest berømte viner i kommuner som Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Morey St. Denis osv.

 AROMATISK: Villa Maria Cellar selection, 2009 Marlborough er et godt eksempel på hva New Zealand kan få ut av denne druen.
AROMATISK: Villa Maria Cellar selection, 2009 Marlborough er et godt eksempel på hva New Zealand kan få ut av denne druen. Vis mer

Vinene får en kombinasjon av eleganse, kraft, kompleksitet, jordsmonn og lagringsdyktighet som ingen andre viner gjør etter dem.

Ingen kan konkurrere mot disse vinene i gode årganger fra gode produsenter.

 MYE FOR PENGENE: Cono Sur Reserva Pinot Noir 2010 fra Chile.
MYE FOR PENGENE: Cono Sur Reserva Pinot Noir 2010 fra Chile. Vis mer

Men siden klimaet er på den kjølige siden, og druen krever så mye, er det også ekstra viktig å skille gode og dårlige årganger, og ikke minst produsenter som lever godt på kommunens berømthet uten å legge sin flid i vinmakingen.

Bomkjøp er dessverre ikke uvanlig i Burgund, selv for folk med grei kunnskap om området.

Utfordrere I de seinere åra har det også dukket opp mye god pinot noir fra andre steder i verden.

 LITT ANONYM: Meyer-Näkel spätburgunder 2010 fra Tyskland.
LITT ANONYM: Meyer-Näkel spätburgunder 2010 fra Tyskland. Vis mer

Land som New Zealand, USA, og Australia har tatt opp jakten på franskmennene og lager meget gode varianter. I tillegg har land som Tyskland og til dels Sør-Afrika og Chile kommet med anstendige utgaver.

Variantene fra landene utenfor Europa får ofte en litt annen karakter enn de franske.

Mineraliteten og jordsmonnskarakteren er ofte ikke til stede i samme grad, men fruktigheten og druens opprinnelige karakter er ofte veldig framtredende.

De har også sjelden like stort potensial for lagring, men viser seg til gjengjeld fra en meget saftig og fruktdreven side i ung alder.

Ukas test Bourgogne Couvent des Jacobins, Jadot 2009, Burgund, Frankrike
Varenr: 3171201 Poeng: 80 Pris: 159,90
Anonym regional burgunder. Duft av røde bær. Middels fyldig med uttørket snerpende frukt. Skikkelig kjedelig pinot.

Villa Maria Cellar selection, 2009 Marlborough, New Zealand
Varenr: 4700101 Poeng: 85 Pris: 199,90
Aromatisk pinot fra vinområdet med det lett gjenkjennelige navnet Marlborough. Fin duft av søte bringebær, jordbær, plommer og fat. God fylde, saftig ung pinot med frukt og god syre. Et godt eksempel på hva New Zealand kan få fram av denne druen.

Pinot Noir San Andreas Fault 2009, Hirsch Vineyards, Sonoma, USA
Varenr: 93561 Poeng: 83 Pris: 369,90
Dufter røde bær og plomme med innslag av gress og paprika. Saftig frukt med et litt for tydelig tørt eikepreg i avslutningen. Ikke verdt prisen.

Mugnier Nuits-Saint-Georges, Clos de la Marechale 2007, Burgund, Frankrike
Varenr: 6533701 Poeng: 90 Pris: 449,90
Pinot på sitt beste. Klassisk ren pinotkarakter av jordbær, bringebær med innslag av fat og jordlighet. Saftig frisk stil med markerte tanniner og ung frukt. Flott lengde. Blir enda bedre med noen år i kjelleren.

Cono Sur Reserva Pinot Noir 2010, Casablanca Valley, Chile
Varenr: 1051401 Poeng: 83 Pris: 124,90
Ren fruktig duft av røde bær med innslag av gress. Bløte tanniner, søtlig ung frukt og grei syre. God vin til prisen.

Meyer-Näkel spätburgunder 2010, Ahr, Tyskland
Varenr: 8035101 Poeng: 82 Pris: 215,-
Duft av røde bær og krydder. Lett stil med høy syre og lite fylde. Noe anonym karakter.