Her fant vi en ekte drømmeøy

Hver gang reiseekspertene lager en topp ti-liste over paradisøyer, ser du navnet «Boracay». Det er ikke uten grunn.

Du har en formening om hva som kommer til å møte deg, mens du blir fraktet i den lille båten fra fastlandet - hvis noe på Filippinene kan kalles det - og over til den knøttlille øya Boracay.

Du har helt sikkert sett bildene av den nydelige, hvite stranda, lest historiene om det turkise vannet og smilt av den store sola på værmeldingen. Du har fortalt familie og venner hva du har i vente.

Så kommer du fram til hotellet, setter deg på en utekafe på stranda og plutselig skjønner du at alt skrytet ditt i forkant var dumt. For du har undersolgt øya. Og har slett ikke klart å formidle hvor fantastisk det er her.

Du blir bare sittende på fortausrestauranten, mens sola går ned. Du prøver alle innstillingene på kameraet for å fange den mest utrolige solnedgangen du noen gang har sett. Men skjønner til slutt at noen øyeblikk er for vakre til at de kan foreviges.

Så åpner Boracays myldrende uteliv og du finner deg kanskje en reggae-bar og drikker en av de fantastiske banana/peanut butter-dream-shakene, før det blir middag på en japansk, italiensk, thailandsk, meksikansk, spansk, gresk, koreansk eller kinesisk restaurant.

NYDELIGE FARGER: Solnedgangen på Boracay må være verdens vakreste. Den kan ikke fanges med et kamera. Foto: Eugene Brandal Laran
UT MOT HAVET: Det er ikke bare turistene som trekker mot stranda når sola står høyest på himmelen. Foto: Eugene Brandal Laran
MORO FOR HELE FAMILIEN: Den hvite sanda egne seg ypperlig til å lage sandslott. Eller sandskilpadder. Foto: Eugene Brandal Laran
BÅTTUR: Du kan leie båt som tar deg med på snorkletur. Eller opplev solnedgangen fra sjøen. Foto: Eugene Brandal Laran
AKTIV: Du trenger ikke være langt uti sjøen for å delta i vannsporten på Boracay. Foto: Eugene Brandal Laran
VARMT: Den langgrunne stranda White Beach fører til at kveldsbad er en deilig opplevelse. Foto: Eugene Brandal Laran
DRØMMEØY: Litt volleyball på stranda - eller en tur på 18 hulls golfbane? Den lille øya har alle muligheter. Foto: Eugene Brandal Laran

Noe som helt klart er dagens vanskeligste avgjørelse.

Og dagene går usedvanlig sakte. Eller utrolig fort.

Det bestemmer du selv, avhengig av om du vil ligge på den langgrunne stranda, og dyppe deg innimellom når du har talt nok bølger. Eller om du vil snorkle, dykke, kjøre vannscooter, spille basketball, golfe, dra på sykkeltur eller stille deg på et brett ute i vannet, slenge opp en drage og suse av gårde med de andre kiteboarderne.

Nesten alle smiler til deg. De filippinske turistene, koreanerne, kineserne. Til og med nordmennene som hadde tenkt seg hit i en ukes tid, men som fant ut at de slett ikke vil tilbake til Norge.

Per Christian Bøhn (51) smiler også. Han var drosjesjåfør i Oslo i 23 år, og hvis du tok taxi syngende hjem fra julebordet for ti års tid siden, satt du forhåpentligvis på med ham. Han kjørte A 301, bedre kjent som Norges første karaoketaxi.

ACTION: Det er perfekte vindforhold for kiteboardere og surfere på Bulabog Beach, øst på øya. Foto: Eugene Brandal Laran
ACTION: Det er perfekte vindforhold for kiteboardere og surfere på Bulabog Beach, øst på øya. Foto: Eugene Brandal Laran Vis mer

Per Christian besøkte Boracay første gang i 1983. Og forelsket seg i øya. I juni 2005 koblet han ned mikrofon og høyttalere, parkerte toyotaen og to år seinere satte han seg på flyet.

Nå bor han her året rundt og gir andre nordmenn reisetips gjennom nettsida boracay.no, i bytte mot litt geitost.

- Når vinteren i Norge er på sitt kaldeste, er det dette alle drømmer om. Jeg kan tenke meg å bli gammel her, sier han.

Per Christian tar i mot oss på strandhotellet Nigi Nigi Too, som en av hans norske venner har vært med på å bygge. Men bortsett fra det, glimrer skandinaverne med sitt fravær.

- Det er flere og flere nordmenn som har hørt om Boracay, men få som har vært her. Det er synd, for dette stedet er helt utrolig sammenliknet med turistmaskinene nordmenn er vant til, sier han.

KARAOKEKONGEN: Per Christian Bøhn kjørte Norges første karaokedrosje. Så parkerte han bilen og flyttet til Boracay. Foto: John Terje Pedersen
KARAOKEKONGEN: Per Christian Bøhn kjørte Norges første karaokedrosje. Så parkerte han bilen og flyttet til Boracay. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Filippinene er et utrolig fint land å reise i. Alle her kan engelsk, menneskene er fantastiske og det er billig, sier han.

Og han har helt rett.

Det er billig selv for de mest reisevante. Du får øl på restauranter for fire kroner, og en god middag for to kan du innta for en hundrelapp.

Det er like fullt et av de dyreste stedene på Filippinene. Sjåføren som hentet oss da vi kom til øya, er født og oppvokst på Boracay.

Nå er han tvunget til å pendle fra fastlandet.

STILLHET: Det er også mulig å bare nyte natten uten la seg affisere av utelivet. Foto: Eugene Brandal Laran
STILLHET: Det er også mulig å bare nyte natten uten la seg affisere av utelivet. Foto: Eugene Brandal Laran Vis mer

Fordi:

- Her kan jeg ikke bo mer. Turismen har gjort det for dyrt.