Her får du ekte merkeklær på opp til 90 prosent rabatt

Ikke rart 12 millioner kunder stapper posene fulle.

KLARE TIL DYST: Ivrige shoppere står klare til å kaste seg ut i shoppingdansen på Woodbury Common Premium Outlets. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
KLARE TIL DYST: Ivrige shoppere står klare til å kaste seg ut i shoppingdansen på Woodbury Common Premium Outlets. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERFVis mer

WOODBURY (Dagbladet): Det høres kanskje rart ut, men skal du gjøre de virkelige store shoppingkuppene, kan det lønne seg å ta bussen ut av shoppingmetropolen New York.

Cirka en times busstur nordvest for metropolen ligger Woodbury Common Premium Outlets.

Det er ett av de råeste fabrikkutsalgene i USA. Senteret har nettopp åpnet for dagen, og i en av de mange kafeene sitter folk med kart og plotter inn butikkene de skal besøke.

Lave priser Her selges klesmerker som Adidas, Banana Republic, Burberry, Calvin Klein, Chanel, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani, Gucci, Gap, Nike, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Timberland, Gucci, Prada, Saks Fifth Avenue og Versace til svært lave priser.

MILLIONBESØK: Med over 200 butikker lokker Woodbury Common Premium Outlets over 12 millioner kunder hvert år. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
MILLIONBESØK: Med over 200 butikker lokker Woodbury Common Premium Outlets over 12 millioner kunder hvert år. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Vis mer

Overalt reklameres det stadig med at det er salg, og av og til kan varer selges med så mye som 80 eller 90 prosent rabatt.

Ettersom prisen på klær uansett er betydelig lavere i USA enn i Norge, sier det seg selv at du kan gjøre varp.

- Finner alt - Det er fantastisk. Dessuten er det veldig praktisk at alle varene er på ett sted, sier Martha Graeff til Dagbladet.

Hun står utenfor Hugo Boss sitt utvalg. På bakken foran henne står et titalls bæreposer som hun allerede har rukket å fylle.

TUNG BØR: Mange kredittkort går varme på fabrikkutsalg. Det kan bli mange poser å bære hjem. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
TUNG BØR: Mange kredittkort går varme på fabrikkutsalg. Det kan bli mange poser å bære hjem. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Vis mer

Graeff er på New York-ferie fra Brasil, og som stadig flere bruker hun en shoppingdag utenfor byen.

- Denne gangen blir det mest julegaver. Her finnes ting for både de minste barna og bestemor, sier Graeff.

Over hele USA finnes slike merkevareutsalg, og Woodbury er et av de største med 220 butikker. Det hele er bygd opp så det skal se ut som en liten amerikansk småby.

Egne kolleksjoner På fabrikkutsalgene selger de store merkene forrige sesongs kolleksjoner og overskuddslagre til reduserte priser, men de produserer også egne kolleksjoner som går direkte til fabrikkutsalgene.

SHOPPING: Martha Graeff fra Brasil gjorde unna julehandelen på fabrikkutsalg. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
SHOPPING: Martha Graeff fra Brasil gjorde unna julehandelen på fabrikkutsalg. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Vis mer

Dessuten kan du være trygg på at alle de eksklusive merkene som selge, er ekte.

Franskmennene Montoya Pascal, Giuliano Patrick og Danis Lionel dro til Woodbury med tomme trillekofferter som nå er fylt med sko og klær.

- Vi har ikke noe liknende i Frankrike. Det er så billig her, så vi kommer sikkert tilbake neste gang vi er i byen, sier Pascal til Dagbladet.

Buss og bil Flere busselskaper har mange daglige avganger fra New York og til Woodbury.

Det koster deg rundt 40 dollar, om lag 230 kroner, tur-retur, men det kan du raskt spare inn om du har tenkt å gjøre storhandel.

Det er selvsagt også mulig å kjøre hit.

Trangt om plassen Selv om Woodbury er stort, kan det bli trangt om plassen på de mest hektiske dagene, så det kan være lurt å unngå helgene om du har mulighet.

Glem heller ikke at prisene er den viktigste grunnen til å oppsøke dette stedet.

Mange synes at opplevelsen av å handle i de eksklusive butikkene i Soho eller på Fifth Avenue på Manhattan er langt mer unik.

TURISTSHOPPING: Franskmennene Montoya Pascal (t.v), Giuliano Patrick och Danis Lionel brukte en feriedag på utslaget. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF
TURISTSHOPPING: Franskmennene Montoya Pascal (t.v), Giuliano Patrick och Danis Lionel brukte en feriedag på utslaget. Foto: LINUS SUNDAHL-DJERF Vis mer