RÅTT: Elgcarpaccio á  la  Rondane gjestegård, en rett i verdensklasse. Foto: Ole C. H. Thomassen
RÅTT: Elgcarpaccio á la Rondane gjestegård, en rett i verdensklasse. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Her får du en helt rå elgopplevelse

Må være verdens beste carpaccio.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RONDANE (Dagbladet): Vi tar av E6 ved Ringebu og kjører riksvei 27 over Venabygdsfjellet.

Mot nord troner Rondane i varm ettermiddagssol. Det er tidlig høst og Enden er nær.

Nede i dalen, ved Enden, ligger Rondane gjestegård og venter med sine små tømmerhytter, stabbur og låverøde hovedbygning.

Elgopplevelse Cecilie Bjercke og Christoph Habert ønsker velkommen til lokal mat, ro og fred.

Vi er blitt lovet en elgopplevelse av den lokale, rå sorten.

Lefserull med røye og kapers, med lokalt øl, Atna Rypeøl, er inngangen til kveldens måltid.

Stekt kje Hovedretten er stekt kje.

- Ideen til å ta i bruk kje fikk vi i Lillesand, hos den lokale slakteren, Jens Eide, som også levere halalkjøtt. Han synes det var synd og skam at ikke nordmenn bruker dette gode råstoffet, forteller Cecilie.

KORTREIST: Rabarbrakompott med jordbærsorbet. Foto: OLE C.H THOMASSEN
KORTREIST: Rabarbrakompott med jordbærsorbet. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer

Hun jobbet den gang på Hotel Norge i Lillesand, mens Christoph var gartner i et lokalt hagesenter. Hun utdannet diplomdesigner, han programmerer og avhoppet IT-manager fra Tyskland.

- Vi var på tur, kom forbi her, stoppet og ga uttrykk for at vi synes at det var et flott sted. Da fikk vi til svar at vi kunne få kjøpe det, og slik ble det, smiler Cristoph.

Bukkegryte Nå er prosjekt kje i gang. Den lokale geitebonden er som andre geitebønder mest opptatt av kje som kan bli melkegeiter.

Killingene som har feil kjønn er det liten avsetning for.

Dette ønsker Cecilie å gjøre noe med. Derfor steker og koker hun kje. Chianti, fra Ricasole, til den stekte varianten, som var av den milde og nesten litt smaksfattige sorten.

Godt, men kanskje litt kje-delig. I stedet fikk vi med oss oppskriften på kje i jerngryte, den som hun koker over bålet nede ved elva, når det er folk og vær til det.

- Det er faktisk tre mil kortere til Trondheim forbi oss enn om du kjører E6 hele veien, forklarer vertinnen.

Jaktkort og helpensjon Og det er mange som synes at det er helt ok å ikke kjøre E6. Andre kommer hit for å jakte.

Rondane gjestegård har jaktrettigheter som gjør at de kan selge pakker med rypejakt og småviltjakt.

PEISESTUA:  Cecilie Bjercke og Christoph Habert vil ikke ha TV i peisestua. Foto: OLE C.H THOMASSEN
PEISESTUA: Cecilie Bjercke og Christoph Habert vil ikke ha TV i peisestua. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer

Da får du frokost, nistepakke, termos og middag, seng og jaktkort til 88 000 dekar.

Vil du bare se, men ikke skyte, da kan du bli med på elg eller moskussafari.

Sesongmeny Mye vilt og så lokalt som vel mulig, blir vi forklart.

- Vi lager ærlig og naturlig mat fra bunnen av, poengteres det.

Og mer kortreist enn desserten blir det ikke. Rabarbraen vokser rundt annenhvert hyttehjørne på gjestegården.

Rabarbrakompott toppet med jordbærsorbet med følge av litt portvin, og måltidet er avrundet.

Avkobling I peisestua knitrer det på peisen, men vi må se langt etter TV-en.

- Vi vil at det skal være ro og sosialt, forklarer Christoph. Folk kommer til fjells for å koble av.

Så var det den der lovede elgen da, ymter vi frampå.

- I morgen, er svaret.

Som i Venezia.

Verdt å vente Kan det bli som originalen, den i Harrys bar?

Rått oksekjøtt, løvtynt skåret, ble første gang servert i Harry's Bar i Venezia, og er oppkalt etter maleren Vittore Carpaccio.

Morgendagen var vel verdt å vente på.

Løvtynne skiver av elgkjøtt med følge av lune valnøtter, ristet i det klare smøret som du får når du koker rømmegrøt.

FROKOST: Rett og slett sunt og godt. Foto: OLE C.H THOMASSEN
FROKOST: Rett og slett sunt og godt. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer

Elgcarpaccioen har også blitt bestrødd med tørkete, knuste tyttebær, og noen tynne striper balsamicosirup, parmesanflak og en klatt tyttebærsyltetøy i midten.

Verdens beste Smaken av denne symfonien var himmelsk. Fabelaktig dybde og lang ettersmak.

Dette må denne være verdens beste carpaccio.

Herlig godt.

Helt rått, og verdt hele turen.

VERTSKAPET: Cecilie Bjercke og Christoph Habert driver og  eier  Rondane Gjesteggård.  Foto: OLE C.H THOMASSEN
VERTSKAPET: Cecilie Bjercke og Christoph Habert driver og eier Rondane Gjesteggård. Foto: OLE C.H THOMASSEN Vis mer