Her får du fem netter for samme pris som én i New York

I disse byene får du mest hotell for pengene.

MYE FOR PENGENE: I Warszawa bor du svært billig, viser undersøkelsen fra Hotels.com. Foto: ARNE HOEM / Dagbladet
MYE FOR PENGENE: I Warszawa bor du svært billig, viser undersøkelsen fra Hotels.com. Foto: ARNE HOEM / DagbladetVis mer

Du kan bo fem netter på femstjerners hotell i Warszawa for samme prisen som én natt på femstjerners hotell i New York.

Det viser en prisoversikt fra Hotels.com.

- Vår undersøkelse viser at nordmenn i gjennomsnitt betalte nærmere tre tusenlapper for femstjernes-hoteller i storbyer over Atlanteren. Samtidig kunne man finne tilsvarende hoteller for nesten fem ganger lavere pris i Øst-Europa, forteller Yvonne Bonananti fra Hotels.com.

For å få mest for pengene anbefaler hun at man alltid gjøre litt research, før man bestemmer seg for et reisemål. Men merk - ulike bookingsider stjernemerker samme hoteller ulikt, og det er også andre priser enn hotellprisen som påvirker hvor mye du får igjen for feriekronene dine.

Vi liker de dyre byene best! New York seiler opp som en av nordmenns favoritter innen storbyreiser. Ifølge ferske tall fra Finn.no, er London, København, Barcelona og New York blant de aller heteste storbyfavorittene i høst.

Det er imidlertid ingen av disse storbyene som gir spesielt mye hotellvaluta for pengene.

Som du kan se av prisoversikten, befinner alle disse byene seg heller i øvre prissjikt når det kommer til valuta for hotellpengene (København er ikke med i undersøkelsen).

På toppen av femstjernerslisten ligger New York med 2.895 kroner natten, etterfulgt av Los Angeles med 2.731 og Tokyo på tredjeplass med 2.611 kroner per natt.

Tabellen viser gjennomsnittsprisen for en hotellnatt betalt av norske turister første halvdel av 2013, innen alle stjernerangeringer i utvalgte storbyer verden over.

Men vet du egentlig hva du får? Et femstjerners hotell er ikke det samme overalt ...

Mest for pengene Dersom du er prisbevisst, eller du bare synes det er ålreit å få mest mulig for pengene dine, bør du heller se til byer som Warszawa, Marrakech eller Budapest.

Gjennomsnittsprisen for en natt på et femstjerneshotell i Warszawa er 620 kroner. Marrakech er på andreplass med 958 kroner natten, mens Budapest er på tredjeplass med 1.023 kroner per natt.

Går du ned på stjernekravene og sjekker inn på firestjerners hotell, finner du billigste overnatting i Marrakech, med en døgnpris på 439 kroner.

Der kommer Warszawa på andreplass med 579 kroner natten, og Shanghai på tredjeplass med 658 kroner natten.

Ingen stjernehoteller i Norge I 2007 bestemte norske myndigheter at det skulle innføres stjernemerking på overnatting i Norge, og i mars 2012 startet ordningen opp, under navnet QualityMark Norway.

Det ble imidlertid et kortvarig stjernedryss: I september kom meldingen fra Næringsdepartementet og statsråd Trond Giske at systemet skrinlegges

I løpet av de årene som er gått siden prosjektet ble lansert, har det kostet over ti millioner kroner.

Et økende antall land i Europa tar i bruk stjernemerkingsordninger. Men i hotellnæringen her til lands var interessen så liten at departementet har kommet frem til at ordningen ikke lar seg gjennomføre her.

- Det var i utgangspunktet aktører i bransjen selv som ønsket en stjernemerkingsordning, og vi har fulgt opp dette. Vi ser at flere land i Europa gjør det samme, men interessen hos hotellene har gått kraftig ned. Derfor legges ordningen på is, uttalte nærings- og handelsminister Trond Giske, i en pressemelding.

For teknisk Ifølge Hotellmagasinet.no, har de fleste norske hotellene som faktisk var med i QualityMark-ordningen, flyttet sine interesser til Norsk Hotellklassifisering - som er en annen stjernemerkeordning i Norge.

Kritikken mot QualityMark Norway ved oppstart gikk mye på at dette var en stjernemerking som i for stor grad la vekt på tekniske forhold og mindre på service og gjesteopplevelse.

I Europa jobbes det med et felles stjernemerkingssystem, Hotelstars Union. 15 land er så langt med i ordningen, blant annet Danmark, Sverige, Hellas og flere.

Les mer:
Tar du sjansen, får du luksushotell til lavpris

Slik sjekker du om hotellanmeldelsen er ekte

DYR OG POPULÆR: New York trekker flere enn sine langt billigere konkurrenter blant verdens storbyer. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
DYR OG POPULÆR: New York trekker flere enn sine langt billigere konkurrenter blant verdens storbyer. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer