Her får du lyst til å tilbringe dagen på badet

Ti fantastiske bad.

Et godt bad er mer enn et sted der man holder den personlige hygienen på stell og avleverer sitt fornødne. Mange ser også på badet som et sted for avkobling og nytelse.

I mange tilfeller er behovet for oppussing skrikende. Andre ganger kan noen småtriks være nok for å heve badets standard.

For å unngå at drømmebadet blir et våtromsmareritt, gjelder det å unngå de verste tabbene folk gjør på badet.

Her er kommentarer til bildene i galleriet over og bildet til høyre i artikkelen:

1. Fuktig tv-stue Mange foretrekker å ha en liten radio på badet slik at man kan få med seg nyhetene eller høre på musikk mens man steller seg. På dette badet går beboerne et skritt lenger. En flatskjerm er montert på en svingarm, slik at beboerne kan se på tv mens de ligger nedsenket i badekaret.

2. Originalt baderomsmøbel Et baderomsmøbel trenger ikke alltid se ut som et baderomsmøbel. Kjøpmannsdisken fra Home & Cottage sørger for et gammeldags, romantisk preg samtidig som det løser familiens behov for oppbevaring av baderomspikkpakk. Platen på toppen er lakkert åtte ganger for å motstå vannsøl.

Det ble lagt inn ekstra tynne vannrør, slik at skuffene fikk beholde dybden. På grunn av skråtaket er det ikke plass til å montere speil over vaskene, men to småspeil tilfredsstiller minimumskravet.

3. Bare runde former Om ikke våtromsnormen legger nok føringer på deg, kan du pålegge deg ytterligere begrensninger ved å følge denne familiens eksempel. Her er nemlig alle former runde, så langt det lar seg gjøre. Prosjektet viser at det meste er mulig dersom man utvider søket til den lokale baderomsbutikken på hjørnet og utforsker de mange produkter som kan kjøpes på nettet.

4. Turkist og tømmer Kontrasten mellom de røffe, oppsprukne tømmerveggene og de glatte, blanke flisene er maksimal. Badekaret og fondveggen framstår dermed som ett stort baderomsmøbel. Armaturen er plassert langs badekarets langside. Dermed kan to personer ligge bekvemt i karet samtidig.

5. Bader i luksus Noen foretrekker at badet gir en følelse av intimitet, og derfor ikke bør være for stort. Dessuten er det energikrevende å holde komforttemperaturen i den kalde årstida. Dessuten begrenser ofte plassen seg selv.

Det er ikke tilfellet i dette hjemmet, der badekaret er plassert i et rom som de fleste ville vært fornøyd med å kunne disponere som stue. Her finnes det riktignok både gasspeis og sofa, så rommet kan brukes til noe mer enn bare å sørge for at den personlige hygienen er i orden.

6. Privat tjern Badet er stort og påkostet. Stilen er litt unorsk. I hvert fall er den ikke typisk for Oppegård. Det skyldes nok effekter som italiensk badekar, tysk armatur og dansk eik.

Men det mest luksuriøse innslaget er likevel helnorsk. For takket være det store vinduet nærmest velter blandingsskogen inn og preger badet.

Når beboerne ønsker å være i fred for rådyrenes og ekornenes nysgjerrige blikk, trykker de på en fjernkontroll, så dras lamellgardinene for vinduet.

7. Vel bevart Gamle bad blir stadig sjeldnere. Når nordmenn pusser opp badet, velger de fleste å begynne med blanke ark.

Derfor er dette snart hundre år gamle badet på Skillebekk i Oslo spesielt.

Her er det meste like engelsk og landlig som da værelset sto nytt. Hvelvede tak og dekorerte vegger bidrar til at rommet oppleves som et romansk kapell.

Badekar, vask og klosett antas å være originale.

8. Bad med overlys Ekte dagslys er både behagelig og effektivt når morgenstellet skal utføres.

Takket være en lyssjakt blir dette badet velsignet med naturlig lys fra oven. På det høyeste er takhøyden fra gulv til tak 3,3 meter.

Valget av ensartede fliser til både gulv og vegg sørger for at dagslysets avskygninger blir desto mer framtredende.

9. Steintøft Den vegghengte baderomsinnredningen løper fra vegg til vegg. Et tre meter langt speil gjør at rommet virker enda større enn sine tilmålte 12 kvm.

For å underordne seg helheten er det plassbygde badekaret designet i en tilsvarende stram stil.

Det innebærer skarpe kanter og spisse hjørner, noe som riktignok er mer tiltalende for et designfokusert blikk enn for en myk kropp.

Men med skummende varmtvann og en ergonomisk badekarpute i nakken er også det fysiske velbehag innen rekkevidde.

10. Bader i sjarm Lysekronen og den gamle rokokkostolen gir en myk og feminin touch til badet, og virker som en motvekt til harde vegg- og gulvfliser. Ved å trekke inn møbler som helst assosieres med stue, blir atmosfæren på badet hyggeligere og mindre klinisk.

Les også:
Se hva interiørarkitekten gjorde med badet
Ønsket om bevaring er ikke like utbredt når det kommer til badet.
Slik bader du spedbarn

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

1. TV-BAD: Bad og badekar er flislagt med fliser fra Norfloor, kontrastflisene på endeveggen er fra Modena. Den veggmonterte flatskjermen fra Samsung kan dreies slik at man kan kombinere tv-titting med bading. Foto: Espen Grønli
2. BAD MED KJØPMANNSDISK: Skuffemøbelet er fra Home & Cottage, vaskene fra Duravit, og stigen er fra Ha det på badet. Foto: Sveinung Bråthen
3. BADE-ROM: Skapene Tambo fra Inbani er satt i høyden og illuderer et romersk bad med slank, marmorhvit søyleform. Gulvflisene er Jasbas mosaikk Centino. Servantene er Inbanis Tambo med påhengt underskap. Armaturen Istanbul er fra tyrkiske Vitra. Foto: Sveinung Bråthen
4. RUSTIKT OG MODERNE: De blå mosaikkflisene er ekstra iøynefallende mot røffe tømmervegger. Foto: Espen Grønli
5. FENG SHUI: Slik ser det ut på badet til stylist Maluna Fabrins villa i Danmark, innredet etter feng shui-prisippet. Foto: House of Pictures
6. BADET I SKOGEN: Gulvstående armatur fra Hansgrohe, badekar fra Agape. Prosjekt ved Momenta Arkitekter. Foto: Sveinung Bråthen
7. ORIGINALT: I dette badet fra 1917 har tida stått stille. Badekaret er emaljert på nytt, og framstår i dag som flunkende nytt. Foto: Espen Grønli
8. ARKITEKTENS LYSFONTENE: Prosjektet er ved arkitektene Josefson/Grenan. Mosaikkflisene er fra Bisazza. Belysning fra iGuzzini. Foto: Espen Grønli
9. HELHELTLIG: Badet er konsekvent flislagt med fliser i naturstein. Prosjektet er ved interiørarkitekt Siri Syversen. Foto: Annette Steen Nordström
10. ROMANTISKE INNSLAG: Lysekronen er kjøpt på landromantikk.no, og er godkjent for våtrom. Stolen er en gave, og har ennå sitt originale trekk i behold. Badeinnredning fra Ballingsløv, porselensvasker og armatur fra Axor. Foto: Ragnar Hartvig
10. ROMANTISKE INNSLAG: Lysekronen er kjøpt på landromantikk.no, og er godkjent for våtrom. Stolen er en gave, og har ennå sitt originale trekk i behold. Badeinnredning fra Ballingsløv, porselensvasker og armatur fra Axor. Foto: Ragnar Hartvig Vis mer