Her får du magert og proteinrikt pålegg, men sjekk saltinnholdet

Stor test. Stem på det du liker best.

POPULÆRT PÅLEGG: Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Hele 20 typer skinkepålegg er med i denne testen. Foto: ERIK HELGENESET
POPULÆRT PÅLEGG: Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Hele 20 typer skinkepålegg er med i denne testen. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Det finnes mange forskjellige skinkepålegg i butikkene. Kokt eller røkt, med eller uten pepper, urter, eller krydder.

Felles for disse er at de er magre og inneholder lite karbohydrater og mye protein.

Størst variasjon er det på saltinnholdet.

Magert og fettfattig pålegg Skinkepålegg er magert, renskåret svinekjøtt som normalt inneholder mellom to og fem prosent fett. Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg.

Det meste av fettet i skinke er enumettet. En del fett er også mettet og litt er flerumettet.

Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje. Dette er en type fett som er gunstigere for hjertet enn mettet fett.

I skinkepålegg finner du mer av dette gunstige fettet enn for eksempel i fårepølse.

Nøkkelhullet tar ikke hensyn til saltinnholdet i skinka De fleste skinkepålegg er nøkkelhullsmerket. Nøkkelhullsmerket kan settes på et kjøttpålegg når fettinnholdet er maks. 10 % og sukkerarter maks. 5 %. Dessuten må produktet inneholde minst 50 % kjøtt.

Det er derimot ikke et krav at saltinnholdet skal holdes lavt (salt angis som natrium, les mer under).

Skinke er ikke vår største kilde til salt, i motsetning til ferdigmat. Dette kan brukes som et argument for at salt ikke bør være et nøkkelhullskrav i denne matvarekategorien.

Men forbrukere som velger nøkkelhullsmerket kjøttpålegg, vet neppe at det ikke er et krav til saltinnholdet i denne matvarekategorien.

Skal hjelpe forbrukerne Nøkkelhullet er en merkeordning som skal hjelpe forbrukerne å redusere inntaket av fett (og mettet fett), sukker og salt (natrium) og øke inntaket av fiber. I denne ordningen finnes det 25 ulike matvarekategorier, og kravene til innholdet av disse næringsstoffene er tilpasset hver enkelt gruppe.

Det er ikke alltid krav om minimumsinnhold av fiber eller maksimumsinnhold av fett, sukker og natrium i alle kategorier. Det er for eksempel ikke et krav til fiberinnhold i skinke, ettersom kjøtt ikke er en naturlig kilde til fiber.

Skinkepålegg til hører kategorien "Gruppe 13a: Produkter fremstilt av minst 50 % kjøtt (muskelvev), lever eller blod av storfe, hest, svin, får, geit, fjærkre og/eller vilt".

I denne matvarekategorien finner vi bl.a. saltede, gravet, røkte og kokte kjøttvarer samt kjøttpålegg. Noen av disse matvarene er tradisjonelt sett salte, ettersom salt konserverer maten.

Hva er forskjellen på salt og natrium? Det er fornuftig å redusere på saltinntaket fordi dette kan øke blodtrykket som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. De aller fleste av oss får i oss mer salt enn vi fysiologisk sett trenger.

Det er derfor fornuftig å velge matvarer med minst salt. I kjøttvarer vil du få natrium fra kjøttet pga. et naturlig innhold, men også fra det som tilsettes, som for eksempel saltlake.

Det naturlige innholdet kan vi ikke gjøre noe med, men det er det tilsatte saltet som bør være på et minimum.

I denne testen har vi vurdert natriuminnholdet, men snakker ofte om «salt» fordi dette er begrep de fleste kjenner til. Salt er det kjemiske molekylet natriumklorid som vi tilsetter maten eller strør over like før servering. Det er natriumet i natriumkloridet som er uheldig for helsa, ikke kloridet.

Natrium utgjør ca. 40 % av natriumkloridmolekylet. Dersom du ganger natriumverdien med 2,5 får du vekten av salt (natriumklorid) i matvaren.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet en rekke skinkepålegg. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, fett, salt og andel kjøtt.

Mye protein og andel kjøtt har trukket opp, mens innholdet av energi, fett og salt har trukket ned. Energi og karbohydrater teller minst og natriuminnholdet teller mest i denne testen.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Produkter som manglet næringsinnhold fullstendig, ble ikke tatt med i testen.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Grilstad Kokt skinke Laveste innhold av natrium og lite fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Rema 1000 Røkt herregårdskinke Minst energi og laveste innhold av karbohydrater Karakter: Produsent: Sørlandskjøtt AS Farmen Kokt skinke Laveste innhold av natrium og lite fett Karakter: Produsent: Ica Norge AS X-tra Kokt skinke Bra innhold av det meste Karakter: Produsent: Coop Grilstad Italiensk skinke Laveste innhold av natrium og lite fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Grilstad Fransk skinke Laveste innhold av natrium og lite fett Karakter: Produsent: Grilstad AS Rema 1000 Godt kjøp Kokt skinke Laveste innhold av karbohydrater og bra på det meste Karakter: Produsent: Sørlandskjøtt AS Grilstad Pestomarinert skinke Høyeste innhold av kjøtt Karakter: Produsent: Grilstad AS Nordfjord Pepperskinke Nest laveste innhold av fett, men kommer dårligere ut på karbohydrater og natrium Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Rema 1000 Løvskåret pepperskinke Nest laveste innhold av karbohydrater, men kommer dårlig ut på natrium Karakter: Produsent: Sørlandskjøtt AS Nordfjord Skinke Laveste innhold av fett og høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Nordfjord Paprikaskinke Laveste innhold av protein og høyest på fett Karakter: Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Gilde Løvtynn baguetteskinke Nest høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Kokt skinke Nest høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Lettrøkt skinke Nest høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Løvtynn pepperskinke Nest høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Krydret skinke Nest høyeste innhold av natrium Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Familieskinke Høyeste innhold av karbohydrater og lavest på protein Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord Grillskinke Laveste innhold av protein og høyest på fett. Mangler opplysninger om natrium og derfor får ikke denne terningkast Karakter: - Produsent: Nordfjord Kjøtt AS Gilde Skinke Mest energi, nest mest fett og salt, men høyeste innhold av protein. Merkingen av andel svinekjøtt er ikke sammenlignbart med øvrige produkter, og derfor får ikke denne terningkast Karakter: - Produsent: Nortura SA Les mer på Bramat.no:
Spinkle bevis for slankemidler
Jernfattig? Dropp kyllingen
Kostråd ved artrose