SLIK LESER DU TABELLEN: Enkel frokost, lunsj og middag for to voksne og to barn. Snacks og drikke kommer i tillegg. Alle priser i norske kroner.


Ambassaden opplyser at prisene i Riga er minst 30 prosent høyere enn ellers i Latvia.

Prisene er innhentet på kafeer/restauranter med moderat prisnivå på de ulike feriestedene. Bulgaria, Tyrkia, Tunisia, Kreta og Spania kommer fra Star Tour, mens Kroatia og Zakynthos (Hellas) kommer fra Apollo. De svenske kommer fra veikroer/rimelige spisesteder langs vestkysten. Opplysningene om Latvia og Litauen kommer fra deres ambassader i Norge. Mange restauranter opererer med halv pris for barn.
SLIK LESER DU TABELLEN: Enkel frokost, lunsj og middag for to voksne og to barn. Snacks og drikke kommer i tillegg. Alle priser i norske kroner. Ambassaden opplyser at prisene i Riga er minst 30 prosent høyere enn ellers i Latvia. Prisene er innhentet på kafeer/restauranter med moderat prisnivå på de ulike feriestedene. Bulgaria, Tyrkia, Tunisia, Kreta og Spania kommer fra Star Tour, mens Kroatia og Zakynthos (Hellas) kommer fra Apollo. De svenske kommer fra veikroer/rimelige spisesteder langs vestkysten. Opplysningene om Latvia og Litauen kommer fra deres ambassader i Norge. Mange restauranter opererer med halv pris for barn.Vis mer

Her får du mest for feriekronene

Reis østover for sommerens billigste badeferie.

||| (Dagbladet): De billigste charterturene til sol og varme er utsolgt, men fortvil ikke om budsjettet er stramt og familien stor.

Det handler om å vende nesa østover og glemme Syden.

Bare Tunisia kan konkurrere på mat og drikke, men det koster betydelig mer å fly dit enn til Østersjølandene som også kan skryte av de aller laveste flybillettene.

Broderfolket Sverige overrasker i vår undersøkelse med tall som viser at en familie på fire spiser nesten like billig som i Bulgaria, Hellas og Kroatia.

Forklaringen ligger i svenskenes hang til varm lunsj og at du får en «dagens» med salat og kaffe for 70—80 kroner.

BULGARIA: Badeliv på den bulgarske solkysten. Venninnegjengen leker i bølgene på Sunny Beach. Foto: TRULS BREKKE
BULGARIA: Badeliv på den bulgarske solkysten. Venninnegjengen leker i bølgene på Sunny Beach. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Barnemenyer er også vanligere over kjølen enn i de andre landene.

Populære reisemål som Kreta, Tyrkia og Spania er betydelig dyrere på maten enn hos vårt aller nærmeste ferieland, mens Litauen er klart billigst på dette området.

Familien med to voksne og to barn spiser for omtrent 380 norske kroner i Vilnius, nesten syv 700 mindre enn på Kreta. Det blir fem tusen på ei uke!

Drikke Broderfolket er derimot dyrest på øl, brus, vann og taxi.

Bulgaria er like dyr på vann og brus. Du må regne med å betale 50 kroner, fortsatt norske, for en halvliter over kjølen.

Kreta er nærmest med 30 kroner. I Hellas for øvrig kan finne den lavest prisede halvliteren, 16 kroner, som er det samme som en 33 centiliters brus.

Kroatia og Litauen kan også skryte av halvlitere til under 20 kroner.

En liter vann varierer fra kroner 2,50 (Litauen) og til 10 kroner i Sverige og Bulgaria.

Brød i form av bagett er billigst i Tunisia og Tyrkia.

Kronekursen Hvordan du reiser til feriemålet er en viktig faktor for feriekostnadene.

KROATIA: Prijeko-gaten i Dubrovnik har restauranter fra ende til annen. Foto: GEIR BØLSTAD
KROATIA: Prijeko-gaten i Dubrovnik har restauranter fra ende til annen. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Til Sverige kjører de fleste bil, mens flybillettene til Litauen og Latvia fortsatt er så rimelige at det ikke er noen vits å kjøre og ta ferje.

I skoleferien ligger charterturene nå på minst 6 000 kroner per person for ei uke til destinasjoner som Bulgaria, Tyrkia og Tunisia.

Sjekk også pristabellen når du vurderer en «all inclusive» charter.

I vår undersøkelse er det innhentet priseksempler fra vanlige turiststeder.

TUNISIA:
På restauranten
«Dar Bel Hadj»
inne i souken
i hovedstaden
Tunis. Sjefen (t.h)
Chelly Ayadi og 
Ramzi Zidi. 
Foto: GEIR BØLSTAD
TUNISIA: På restauranten «Dar Bel Hadj» inne i souken i hovedstaden Tunis. Sjefen (t.h) Chelly Ayadi og Ramzi Zidi. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Variasjonene er store innenfor hvert land, etter sesong, sted og standard.

Leter man seg fram til lokale avkroker kan prisene være lavere, mens hovedstedene kan by på luksus med priser på internasjonalt nivå.

Vi har valgt å holde oss til et enkelt og moderat nivå.

Husk også at kursene kan variere fra dag til dag.

KRETA: Charterluksus i øverste prisklasse på
Luksushotellet Elounda Bay Resort and Villas er
et alternativ for de som vil bruke mye penger.
Foto: JOHN T. PEDERSEN
KRETA: Charterluksus i øverste prisklasse på Luksushotellet Elounda Bay Resort and Villas er et alternativ for de som vil bruke mye penger. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer