Her får du øl i suppa og helt til du er ferdig med å spise kaka

Vi har vært i Flåm og spist øl.

• Flere reisesaker på db.no/reise.
FLÅM, AURLAND (Dagbladet): Vi har tatt Flåmsbana opp og ned og turistbåt til Nærøyfjorden og hatt en vikingeinspirert ølopplevelse i Ægir mikrobryggeri og pub. Tre gode grunner for å besøke Flåm.

Den fjerde er å innta en fem retters ølmiddag på Flåmsbrygga.Det handler om retter laget med Ægirs øl og servert med flytende dråper i glass.

GUDEDRIKKE: Ægir øl har navn fra Norrøn mytologi, ølet bruker Kjøkkensjef Øyvind Theodorsen i stedets menyer, til og med i sjokoladekaken. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KREMET SJØKREPSSUPPE: Laget med Witbier og servert med ertepuré og kamskjell, toppet med urte-melba toast. Til drikkes Ægir Witbier, 5,5%.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EPLE IPA SORBET: En forfriskende hvilerett laget med Ægir India Pale ALe og servert med følge av den samme, ,5 % alkoholstyrke.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HJORTEFILET: Med sautert kål med kylling demi-glace, reinsdyrpølse, potetfondant, parmesankorg med kantarellkrem og porter -gele.Øl til er Ægir Skumring, en 7% belgisk dobbel.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PORTERKARAMELISERT TORSK: Fisken er karamelisert med porter og dampet. Servert på potetpuré og tomatconcassesalat og Ægir Rallar Amber ALe, 4,5%.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SJOKOLADEKAKE: Sjokolade gansche med imperial porter, karamellmousse og bringebær sorbet, servert med Ægir Lynchburg Natt, en 10 % sterk porter.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FEM: Ægir ølsorter til ølmenyen.Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Stedets entusiastiske kjøkkensjef, Øyvind Theodorsen,kan ikke dy seg, og røper en liten hemmelighet.

- Snart kommer vi med en vikingmeny, laget med råstoffer som vikingene hadde til rådighet, forteller Theodorsen.

FEM: Ægir ølsorter til ølmenyen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FEM: Ægir ølsorter til ølmenyen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Men i dag er det ølmeny.

Med andre ord øl og atter øl, i maten og til maten.Fra forrett til og med desserten.Det hele begynner med en kort innføring i menyens ølsorter, før kjøkkensjefen tar for seg det kulinariske med første rett.

EPLE IPA SORBET: En forfriskende hvilerett laget med Ægir India Pale Ale og servert med følge av den samme,, 5 % alkoholstyrke. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EPLE IPA SORBET: En forfriskende hvilerett laget med Ægir India Pale Ale og servert med følge av den samme,, 5 % alkoholstyrke. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Fra havet
Kremet sjøkrepssuppe av den klassiske sorten.

- Her er det viktig at ølet ikke koker med suppen, da blir det lett bittert, forklarer Theodorsen.

Aner vi litt av wit? Ertepureen og kamskjellet bringer suppen til nye høyder.Her er det snakk om lang smak, veldig lang smak.Hveteølet, Ægirs Siv Witbier, med lyst malt og sitrus, passer aldeles fortreffelig til.

Eple India pale Ale Sorbet kommer for å bringe hvile til ganen.

Kombinasjonen av eple og det lett bitre ølet blir et friskt intermesso og fin overgang etter den lange forrettsmaken.Den litt bitre IPAen står godt opp mot den søte eplesorbeten, mens bitterheten fra ølet ikke kjennes med det samme i sorbeten,men anes mildt i ettersmaken.

God hjort
Hjort er bokstavelig talt menyens indrefilet.

Den er av det møreste slaget og med et tilbehør som i utgangspunktet kan virke for mye av det gode.

Hjortefilet med sautert kål vendt i en kylling demi-glace, reinsdyrpølse, potetfondant, parmesankorg med kantarellkrem og ikke minst en Porter-gelé.

KREMET SJØKREPSSUPPE: Laget med Witbier og servert med ertepuré og kamskjell, toppet med urte-melba toast. Til drikkes Ægir Witbier, 5,5%. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KREMET SJØKREPSSUPPE: Laget med Witbier og servert med ertepuré og kamskjell, toppet med urte-melba toast. Til drikkes Ægir Witbier, 5,5%. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Mange smaker, som er samspilte, fyller munn og gane.Symfoni er det første ordet som kommer ut igjen.En slurk Ægir Skumring, en belgisk dobbel, med hint av karamell og krydder, fikser oppgaven og renser opp i orkestergraven, eller svelget som det heter.

Se torsken
Porterkaramellisert torsk er lett brun på overflaten og kritthvit inni, liggende på potetpuré og omgitt av tomatconcasse salat.

- En nykomponert rett for dagen, forteller den fortsatt smilende kjøkkensjef Øyvind.

Fisken er dampet og har to smaker, yttersiden og innsida, nok kraft til å få et godt følge av en slurk Rallar Amber Ale.

Finalen
Sjokoladekake, laget med 70 prosent sjokolade, dekket med en ganache laget med Lyncburg Natt, en Imperial Porter, lagret på gamle bourbonfat.

Ølet er kraftig og mørkt med dufter kaffe og fat, whiskey og vanilje. Aner mer av det samme i smaken pluss sjokolade. Et øl med herlig fylde, og en dessertfinale av beste sort.

I et måltid verdt hele turen.