Her får du øl i suppa og helt til du er ferdig med å spise kaka

Vi har vært i Flåm og spist øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.
FLÅM, AURLAND (Dagbladet): Vi har tatt Flåmsbana opp og ned og turistbåt til Nærøyfjorden og hatt en vikingeinspirert ølopplevelse i Ægir mikrobryggeri og pub. Tre gode grunner for å besøke Flåm.

Den fjerde er å innta en fem retters ølmiddag på Flåmsbrygga.Det handler om retter laget med Ægirs øl og servert med flytende dråper i glass.

Stedets entusiastiske kjøkkensjef, Øyvind Theodorsen,kan ikke dy seg, og røper en liten hemmelighet.

- Snart kommer vi med en vikingmeny, laget med råstoffer som vikingene hadde til rådighet, forteller Theodorsen.

<strong>FEM:</strong> Ægir ølsorter til ølmenyen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FEM: Ægir ølsorter til ølmenyen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Men i dag er det ølmeny.

Med andre ord øl og atter øl, i maten og til maten.Fra forrett til og med desserten.Det hele begynner med en kort innføring i menyens ølsorter, før kjøkkensjefen tar for seg det kulinariske med første rett.

<strong>EPLE IPA SORBET:</strong> En forfriskende hvilerett laget med Ægir India Pale Ale og servert med følge av den samme,, 5 % alkoholstyrke. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
EPLE IPA SORBET: En forfriskende hvilerett laget med Ægir India Pale Ale og servert med følge av den samme,, 5 % alkoholstyrke. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Fra havet
Kremet sjøkrepssuppe av den klassiske sorten.

- Her er det viktig at ølet ikke koker med suppen, da blir det lett bittert, forklarer Theodorsen.

EPLE INDIA PALE ALE SORBET


OPPSKRIFT: 4 personer.
4 epler
50 gram sukker
25 gram vann
25 gram India Pale Ale, Ægir Bryggeri  

1. Skrell eplene, kutt dem i små biter og frys dem ned.
2. Ha sukker og vann i ei kasserolle og kok opp til sukkeret er oppløst. Avkjøl sukkerlaken og tilsett India Pale Ale.  
3. Kjør de frosne eplebitene i en food prosessor, spe ut med sukkerlaken til en fin konsistens.
Sett sorbeten tilbake i fryseren.
Etter ca. 3 timer er sorbeten klar til servering. Brukes som en hvilerett servert i shotglass, dekorert med eplegelé. Sorbeten kan også serveres som en forfriskende dessert.

Aner vi litt av wit? Ertepureen og kamskjellet bringer suppen til nye høyder.Her er det snakk om lang smak, veldig lang smak.Hveteølet, Ægirs Siv Witbier, med lyst malt og sitrus, passer aldeles fortreffelig til.

Eple India pale Ale Sorbet kommer for å bringe hvile til ganen.

Om Øl, lager og ale

Øl er en samlebetegnelse på alkoholholdige drikker brygget på korn.
Lager
Lager øl er undergjærede øltyper og omfatter pilsner øl, bayer og juleøl.
Bock og export er også lager.
Lager øl er gjæret mellom 9 og 12 grader C. Gjæren gir mindre smak til ølet enn det ale-gjær gir.
Ale
Pale ale, porter, brown ale, stout og weissbier er kjente ale, eller overgjærede øltyper.
Ale er gjæret på 18-23 grader.
Gjæren her gir en mer fruktig smak til ølet.
Malt

Korn av bygg som er spiret og tørket. Danner enzymer som omdanner stivelse til sukker.
Mesking
Disse enzymene virker når malten blir fuktet og varmet opp til ca. 65-70 grader.
Meskingen er prosessen hvor stivelsen omdannes til sukkeret maltose.
Mesk
Dette er malten som holder på å bli mesket eller som er ferdig mesket.
Vørter
Sukkerstoffene vaskes fra mesken med varmt vann. Dette gir vørter.
Det er denne som kokes og gjæres for å bli til øl.
HumleHumle er en plantefamilie med mange arter.
Kokes med i vørteren for å gi bitterhet til ølet.
Kalles smakshumle om den bare kokes litt (5-30 min)
Humle som tilsettes helt på slutten, eller etter kokingen, kalles aromahumle.
Alfasyre
All humle inneholder bitterhet. Denne bitterheten måles i prosent alfasyre.
Forteller hvor bittert ølet vil bli etter hvor mye bitterhumle vi har brukt.
IBU
International Bittering Units. Jo høyere tall, jo bitrere er ølet.

www.norbrygg.no

Kombinasjonen av eple og det lett bitre ølet blir et friskt intermesso og fin overgang etter den lange forrettsmaken.Den litt bitre IPAen står godt opp mot den søte eplesorbeten, mens bitterheten fra ølet ikke kjennes med det samme i sorbeten,men anes mildt i ettersmaken.

God hjort
Hjort er bokstavelig talt menyens indrefilet.

Flåmsbrygga

Ægir Bryggeri
Flåmsbrygga Hotel
Flomstova Restaurant
Furukroa

Ægir ble startet som mikrobryggeri av Evan Lewis, gift med sognejenta Aud Melås,sjef for Flåmsbrygga.

Den er av det møreste slaget og med et tilbehør som i utgangspunktet kan virke for mye av det gode.

Hjortefilet med sautert kål vendt i en kylling demi-glace, reinsdyrpølse, potetfondant, parmesankorg med kantarellkrem og ikke minst en Porter-gelé.

<strong>KREMET SJØKREPSSUPPE:</strong> Laget med Witbier og servert med ertepuré og kamskjell, toppet med urte-melba toast. Til drikkes Ægir Witbier, 5,5%. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KREMET SJØKREPSSUPPE: Laget med Witbier og servert med ertepuré og kamskjell, toppet med urte-melba toast. Til drikkes Ægir Witbier, 5,5%. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Mange smaker, som er samspilte, fyller munn og gane.Symfoni er det første ordet som kommer ut igjen.En slurk Ægir Skumring, en belgisk dobbel, med hint av karamell og krydder, fikser oppgaven og renser opp i orkestergraven, eller svelget som det heter.

Se torsken
Porterkaramellisert torsk er lett brun på overflaten og kritthvit inni, liggende på potetpuré og omgitt av tomatconcasse salat.

Kremet sjøkrepssuppe

OPPSKRIFT: 4 personer:
1 kg sjøkreps
2 løk
3 gulrøtter
100 g selleri
½ purre
½ l vann
½ l fløte
1 dl Witbier fra Ægir Bryggeri
150 g tomatpuré
4 cl Cognac
1 stk. kamskjell

Skjær av halen på krepsen. Kok halene i lettsaltet vann i ½ min. Avkjøl i isvann. Ta ut tarmen, den svarte strengen. Legg krepsehalene på et klede til avkjøling. Ta av skallet når de er kalde.

Steik kamskjellet til gyllent på hver side, krydres med Maldon salt og pepper.

Fres krepsehodene i ei varm panne med olivenolje i 3 min. Tilsett grønnsaker og steik i 3 min til.

Tilsett tomatpuré og brenn av med Cognac. Tilsett vann og fløte og la det småkoke i 30 min. Sil vekk alle de faste ingrediensene og smak til med salt og pepper. Kraften kokes i 30 min. Pisk inn litt lettsaltet smør og Witbier fra Ægir Bryggeri, like før servering. Krepsehaler og kamskjell tilsettes til slutt.

Ertepuré:

200 g frosne grønne erter. Smør og fløte. Salt og pepper. Kok opp vann og salt og legg i ertene, og la trekke ca. 1 min. Slå av kokevannet. Tilsett smør og fløte og mos ertene med en stavmikser. Smak til med litt mer smør og fløte til rett konsistens, salt og pepper.

- En nykomponert rett for dagen, forteller den fortsatt smilende kjøkkensjef Øyvind.

Fisken er dampet og har to smaker, yttersiden og innsida, nok kraft til å få et godt følge av en slurk Rallar Amber Ale.

Uttrykk

Kylling demi glace — blanding av kyllingkraft og espagnol saus

Espagnol saus — brunet mel og smør, kalvekraft og brunede ben, grønnsaker, kjøtt og tomatpuré.

Potetfondant — terninger eller sylindre frastore skrelte poteter, ovnsbakt eller stekt og trukket i kraft.

Tomat concasse — hakket tomatkjøtt, det som er igjen etter at skall og frøstamme og frø er fjernet.

Ganache — blanding av varm fløte og sjokolade, til dypping av konfekt og «glasering» av kaker.

Finalen
Sjokoladekake, laget med 70 prosent sjokolade, dekket med en ganache laget med Lyncburg Natt, en Imperial Porter, lagret på gamle bourbonfat.

Ølet er kraftig og mørkt med dufter kaffe og fat, whiskey og vanilje. Aner mer av det samme i smaken pluss sjokolade. Et øl med herlig fylde, og en dessertfinale av beste sort.

I et måltid verdt hele turen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer