Her får flest nordmenn ødelagt ferieturen sin

Solparadis verst ut i tyveristatistikk. Men ikke fordi det er flest kriminelle i landet.

 VELSTAND:  - Nordmenn er spesielt utsatt fordi vi har veldig mye verdisaker. Det har med velstandsnivået å gjøre, vi har for eksempel mye iPader og dyre solbriller som blir svært attraktivt for tyver, sier informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Christian Haraldsen, til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.no
VELSTAND: - Nordmenn er spesielt utsatt fordi vi har veldig mye verdisaker. Det har med velstandsnivået å gjøre, vi har for eksempel mye iPader og dyre solbriller som blir svært attraktivt for tyver, sier informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Christian Haraldsen, til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.noVis mer

(Dagbladet): - Det er ikke sånn at man blir slått ned på Gardermoen, men det er enkelt å være tyv på et folksomt sted hvor man lett kan «dulte borti noen» og ta med seg en veske, sier politioverbetjent ved Gardermoen politistasjon, Svein Erik Bjørndal, til Dagbladet.

Rekordmange nordmenn drar på Syden-ferie i sommer. Aldri før har så mange som 870 000 nordmenn bestilt seg charterbilletter, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Spania, Hellas og Tyrkia er favoritten.

Men der hvor det er reiseklare nordmenn, er det også mange frekke tyver klare til å stjele til seg alt fra dyre vesker til store bagasjetraller. Farene er størst for dem som reiser sammen i store grupper.

- De reisende har selv et ansvar, blant annet - dersom man reiser i en gruppe - til å passe på at én person sjekker inn mens en annen passer på sakene. Tyvene som er i terminalen for å stjele, ser seg ut ofrene sine tidlig. De går helt klart etter dem som er uforsiktige, sier Bjørndal.

Han mener de som blir utsatt for tyverier, gjerne har like fellestrekk.

- Vi ser at tendensen er at jo flere reisende det er, jo flere tyverier er det. De reisende må passe på å ta seg god tid, være uthvilt og å passe på tingene sine, fortsetter han.

- Nordmenn er utsatt - Nordmenn er spesielt utsatt fordi vi har veldig mye verdisaker. Det har med velstandsnivået å gjøre, vi har for eksempel mye iPader og dyre solbriller som blir svært attraktivt for tyver, sier informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Christian Haraldsen, til Dagbladet.

Han mener nordmenn på tur i sommerhalvåret er et lett bytte for griske tyver.

- Vi fikk inn 6000 krav om erstatning etter tyveri på utenlandstur i fjor. Det var en kraftig økning fra året før. Vi er nok litt mer naive enn andre, mye fordi vi er godt vant hjemmefra. Vi passer ikke like godt på tingene våre som vi kanskje burde, sier Haraldsen

Informasjonssjefen forteller at de fleste tyverisakene forsikringsselskapet får melding om, finner sted i Spania.

- Det er ikke fordi det er flere kriminelle i Spania enn i andre land, men rett og slett fordi det er dit flest nordmenn reiser på ferie, sier han.

Danmark tar andreplassen på listen, tett fulgt av Storbritannia. Sjekk hele listen til høyre i saken.

- Pass på Drøyt 200 000 reiselystne nordmenn reiser gjennom selskapet Apollo fra mai til oktober.

- Det er viktig at man ikke har ting i baklomma. Ikke ta med alt av verdisaker ut, men lås dem inn i safen på rommet. Det er nå de aller fleste reiser. Våre kunder har ingen rapporteringsplikt til oss, så vi har ikke oversikt over hvor mange som rammes, sier informasjonssjefen i reisebyrået Apollo, Helen Begby til Dagbladet.

Informasjonssjefen mener nordmenn generelt er blitt bedre på å vite hvordan man skal unngå frekke tyver.

- De fleste problemene foregår i storbyene - de fleste av oss ligger på en solseng i en sydenland akkurat nå. Det er klart det skjer tyverier der også, men jeg har inntrykk av at det er flere tyverier i storbyene, sier hun.

Slik skal tyvene stoppes Politibetjenten fortalte for litt over en uke siden til Dagbladet at politiet må øke mengden ansatte på jobb for å stoppe den stadig mer frekke tyveribanden som herjer mot norske turister - allerede på flyplassen før ferien har begynt.

- Vi ønsker ikke at folk skal få ferien ødelagt før den har begynt. Blir veska stjålet allerede på Gardemoen er skaden allerede skjedd. I tråd med tyveriene på Gardermoen har vi økt antallet såkalte «floorwalkers», som skal yte service for de reisende, sier han.

 REKORD:  Rekordmange nordmenn drar på Syden-ferie i sommer. Aldri før har så mange som 870 000 nordmenn bestilt seg charterbilletter i år, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Spania, Hellas og Tyrkia er favoritten. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet.
REKORD: Rekordmange nordmenn drar på Syden-ferie i sommer. Aldri før har så mange som 870 000 nordmenn bestilt seg charterbilletter i år, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Spania, Hellas og Tyrkia er favoritten. Foto: Kirsten M. Buzzi / Dagbladet. Vis mer

Høytallerne brukes aktivt til advarsel og reiseselskapene informerer sine kunder. Politiet forteller også at de har andre sivile aktører som observerer hva som foregår i området.

I tillegg har flyplassen informasjon om tiltak på sine hjemmesider og de har kampanjer for å holde reisende årvåkne, forteller pressesjefen.

- Når du skal ut og reise på ferie har du gjerne med deg pass og reisedokumenter osv., og da er det klart at det er en katastrofe for ferien dersom dette blir stjålet. Derfor er det viktig at folk er påpasselige, sier Gystad.

Informasjonssjefen i reisebyrået Apollo, Helen Begby