I VINDEN: Her nyser den store elefanten akkurat mens Mattis holder på med matingen. Pjokken får hele klysa rett i ansiktet, men tok det hele med fatning. Foto: EIVIND PEDERSEN
I VINDEN: Her nyser den store elefanten akkurat mens Mattis holder på med matingen. Pjokken får hele klysa rett i ansiktet, men tok det hele med fatning. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Her får Mattis (10) hele klysa i fjeset når elefanten nyser midt i matinga

Og ja, elefanter er redde for mus.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KHAO SOK (Dagbladet): 10-åringen Mattis ble venn med 14 elefanter som bor i regnskogen i Thailand.

Der fikk han også vite at det er sant at elefanter er livredde for mus.

Årsaken er at elefanter har dårlig syn og at de små musene virker skumle når elefantene ser dem i øyekroken.

Mattis ble raskt godvenn med de enorme dyrene. Etter få minutter puttet han bananer og meloner i snabelen som den reneste dyrepasseren.

Da den ene elefanten plutselig fant det for godt å nyse midt i matingen, fikk stakkars Mattis hele ladningen midt i ansiktet.

Elephant Hills Den uvanlige aktiviteten fant sted i nasjonalparken Khao Sok da en gruppe norske reisejournalister kom på besøk på elefantgården.

Grafikk: KJELL ERIK BERG
Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Der bor 14 elefanter i det som kalles Elephant Hills. Den minste krabaten er bare ni måneder gammel.

Den veier allerede 300 kilo og lar seg slett ikke skubbes bort.

Gården ligger noen kilometer fra luksuscampen med samme navn, der turister bor i 30 såkalte telt, midt i jungelen.

Å kalle kåkene for telt er en underdrivelse. Her finnes både toalett, dusj og deilig dobbeltseng. I fellesanlegget er både bar, basseng og restaurant.

Enormt dyreliv Engelske Jonathan Chell er markedssjef ved Elephant Hills. Han mener nøkkelen til at stedet er så populært, er tilbudet om enestående naturopplevelser ikke langt fra turistenes vanlige tilholdssteder.

Elephant Hills ligger to og en halv times kjøring, 160 kilometer, fra Phuket og en time, 87 kilometer, unna Khao Lak.

En overnatting i jungelen gir deg opplevelser du vil huske. Dyrelivet er rett og slett enormt.

Jungelens lyder antok etter hvert så høye nivåer at Dagbladets vanligvis svært tungtsovende reporter, måtte putte sov-i-ro i ørene utpå natta.

Elefantvask For de fleste er det nok møtet med elefantene som er høydepunktet. Det er ikke hver dag man kan mate indiske elefanter - og til og med vaske dem.

Er det noe elefantene liker, så er det å bli skrubbet og vasket med skummende såpe. Kjempedyrene legger seg som kjælne kattunger og lar seg villig pleie.

Dessuten er elefantene storspisere. 250 kilo mat går ned hver dag. Ikke rart at dyrene ventet utålmodig mens store mengder frukt og grønnsaker ble klargjort på «kjøkkenet».

«A little poison» En annen populær aktivitet  er en kanotur nedover elva. Vi mistenker de lokale guidene for å synes det er spesielt gøy å vise turistene alle de rare dyrene som gjemmer seg i mangroveskogen.

For de fleste er det greit å få påvist en og annen frosk i kamuflasjedrakt og fugler med rare navn.

Noe annet er det når kanoen stopper rett under en grein der det ligger en velvoksen slange, svart og knallgul.

De sterke fargene signaliserer fare. Og jo da, guidene er ikke tøffere enn at de innrømmer at krypdyret er «a little poison»!

LEKEDYR: Også velvoksne elefanter blir som lekne unger i vannet. Å bade i søledammen er noe av det gøyeste elefantene kan tenke seg, og å dyppe kompisen er helt topp. Foto: EIVIND PEDERSEN
LEKEDYR: Også velvoksne elefanter blir som lekne unger i vannet. Å bade i søledammen er noe av det gøyeste elefantene kan tenke seg, og å dyppe kompisen er helt topp. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Ikke rart at man kikker ekstra godt etter når det like etterpå er klart for kafferast på elvebredden.

FULL VASK: Norske Noah (7) hjelper dyrepasseren ogskrubber akterpartiet på den godslige elefanten. Foto: EIVIND PEDERSEN
FULL VASK: Norske Noah (7) hjelper dyrepasseren ogskrubber akterpartiet på den godslige elefanten. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer