Her får Silja (5) botox

Et lite inngrep kan kurere skjeling.

SKJELING: Øynene blir vasket med sprit, og kirurg May Liss Hummelen setter seg til rette og ber om de redskapene hun trenger. Hun gjør noen små undersøkelser av øynene til Silja og så setter hun i gang. Øynene blir åpnet, og hun får en injeksjon i hvert øye.   FOTO: Thomas Barstad Eckhoff
SKJELING: Øynene blir vasket med sprit, og kirurg May Liss Hummelen setter seg til rette og ber om de redskapene hun trenger. Hun gjør noen små undersøkelser av øynene til Silja og så setter hun i gang. Øynene blir åpnet, og hun får en injeksjon i hvert øye. FOTO: Thomas Barstad EckhoffVis mer

Silja (5) har vært skjeløyd siden hun var 1 1/2 år. Nå skal hun få hjelp på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Gjort på fire minutter Ett til fire minutter er den tiden det tar å gjøre inngrepet Silja skal igjennom.

- Mens barnet er i narkose, tar man tak i øyemuskelen med en pinsett, og injiserer det botoxlignende stoffet i muskelen. Hun skal få en lav dose med et botoxlignende stoff i hvert øye, forteller overlege Marlies Hummelen.

Les i forumet vårt om andre barn som skjeler.

Skal svekke muskelen - Hensikten er å svekke den aktuelle muskelen som gjør at Silja ikke skjeler innover mot neseroten og trene opp den motsatte muskelen til å bli strammere. Det botoxlignende stoffet gjør at nerveimpulser blir hindret og svekker muskelaktiviteten. Øynene vil bli mer midtstilt. Dette gjør at hun vil bruke øynene riktigere og mer aktivt, sier overlegen.

Ikke kirurgi En slik dose kan være nok til å rettstille øynene. Botoxstoffet sitter i muskelen i to - tre måneder, men kan også gi varig effekt dersom det bare er dette lille puffet som skal til for å trene opp den motsatte muskelen. Ofte er det nødvendig med en eller to injeksjoner til før den motsatte muskelen er blitt sterk nok til å gi varige rettstilte øyne.

- Barnet behøver ikke å klippe eller sy. Dette er et mye mindre inngrep enn å gå kirurgisk til verks. Etter at barnet har våknet, kan det gå i barnehagen eller på skolen og drive med sine vanlige aktiviteter allerede dagen etter, sier Marlies Hummelen.

Ny metode i Norge - Dette er en forholdsvis ny metode for å operere skjeling her i Norge. I USA har det blitt brukt siden 80-tallet. Her hos oss har vi brukt det i tre år.

- Vi har behandlet rundt hundre pasienter her og har svært gode resultater. Dette er jo også et mye mindre inngrep enn å kutte i muskler, sier overlegen.

50 prosent blir bra etter ett inngrep. 80 prosent etter to eller tre inngrep. Ca 20 prosent må ha en mer omfattende operasjon.

Ingen bivirkninger - Den lille mengden av stoffet som gis ved korrigering av skjeling, gir ingen systemiske bivirkninger. I enkelte tilfeller, færre enn 10 prosent, kan man få et «tungthengende» øyelokk, som alltid er forbigående etter én til to uker. Pasienten blir også gjort oppmerksom på at øyet kan skjele den motsatte retningen etter inngrepet, men dette er også forbigående etter én til to uker, og er et godt tegn, sier Marlies Hummelen.

God informasjon - Vi føler vi har fått veldig god informasjon av Ullevål sykehus om denne behandlingen og har stor tro på at den skal fungere godt for Silja. En øyeoperasjon er et stort inngrep, så for oss høres botoxbehandling ut som et supert alternativ, sier mamma Solveig.

Behandlingen gjøres også på sykehus i Drammen, Elverum, Arendal og Fredrikstad. Flere sykehus kommer etter.

Først brukt mot skjeling Botox ble i første omgang brukt til skjeling, lenge før det ble brukt i kosmetisk behandling. I England er stoffet brukt mot skjeling siden 1982. Botulinumtoksin er et nervegiftig protein. Toksinet er et av verdens giftigste stoffer som blir produsert naturlig. Selv om det er så giftig, blir det også benyttet til å behandle muskelspasmer og i kosmetikkindustrien.

Les mer:
Fødte uten å vite at hun var gravid
Amme-bildet som sjokkerer Irland
Ble gravid etter kreft i eggstokkene
Utstyret du absolutt ikke trenger til barnet ditt

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

NATURLIG GIFT: Botox er en nervegift som produseres naturlig. Den ble brukt mor skjeling lenge før den ble tatt i bruk til kosmetisk behandling. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff
NATURLIG GIFT: Botox er en nervegift som produseres naturlig. Den ble brukt mor skjeling lenge før den ble tatt i bruk til kosmetisk behandling. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff Vis mer
SKJELØYD: Silja har vært skjeløyd siden hun var halvannet år gammel. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff
SKJELØYD: Silja har vært skjeløyd siden hun var halvannet år gammel. FOTO: Thomas Barstad Eckhoff Vis mer