Her får ugagnskråka klar beskjed fra mamma

Se gepardungen teste ut hvor langt han kan tøye strikken.

(Dagbladet): Å være forelder kan være en tålmodighetsprøve, iallefall hvis ungen er en pøblete rakker og du er alene om oppdragelsen.

Og hvis ungen er i det virkelig rampete hjørnet, kan det være fristene å sette den litt ekstra på plass.

Det fikk Hazel Arnhold dokumentert i videoen du kan se over, da han var på safari i Masai Mara for litt siden.

Umulius På safaritur med Kicheche Camps kom Arnhold nemlig over en gepardmor og den tre måneder gamle ungen hennes.

Ungen, en skikkelig umulius, kaster seg over moren som gang på gang rolig forsøker å trekke seg unna.

Men når veslemann heller ikke vil ligge stiller når hun moderlig forsøker å gi den en kattevask, er det slutt på tålmodigheten og poden får en uventet luftetur. 

Tøff oppgave Å være gepardmamma er ingen lett oppgave.

For selv om geparden er den mest reproduktive av alle de store kattedyra, vil 90 prosent av ungene ikke klare seg de første tre månedene.

Ifølge Wikipedia dør 40 prosent på grunn av matmangel og mangel på genetisk mangfold.

Cirka halvparten blir drept av løver, leoparder, hyener eller sjakaler, som ser på geparden som en konkurrent om maten og benytter enhver anledning til å begrense bestanden.

Geparden er verdens raskeste landdyr, og kan løpe godt over 100 kilometer i timen over kortere distanser.

Den kan den akselerere fra 0 til 75 kilometer i timen på to sekunder. Hvert byks kan utgjøre sju til åtte meter, og den kan ta et byks hvert 0,28. sekund.

Trues av innavl Det antas at det i dag finnes mellom 7000 og 10 000 ville geparder, men bestanden er svært truet av innavl.

Årsaken er ifølge World Wide Fund for Nature (WWF) en pest som feide over Afrika under siste istid, for omkring 10 000 år siden.

Bare noen få tusen dyr overlevde pesten, og i nyere tid førte jakt til at den raske katten var på randen av utryddelse med en bestand på bare noen få hundre gjenlevende dyr.

Dagens gepardstamme er i slekt med disse.

Safarikatter Å møte de store afrikanske kattene, gepard, løve og leopard, er ikke uvanlig på safari i Masai Mara, forteller Donna Goldstein ved Kicheche Camps til Dagbladet.

Også mange nordmenn reiser med safarioperatøren, som  har små tradisjonelle luksusteltleirer i reservater midt i hjertet av den afrikanske villmarka.

Ifølge Goldstein er leirene små, og de ruver lite på savannen.

Teltleirene er heller ikke gjerdet inn, og du får virkelig kjenne på safarifølelsen når ville dyr uforstyrret rusler forbi, forteller hun.

Eller når du sammen med guide jakter på vill dyr med kamera, fra soloppgang til solnedgang.