Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Reiselivsmessa:

Her finner du 20 spennende drømmereiser i 2019

Romantikk, action, familietur eller storbyferie.

Folk til fjells: Lillian Hansen, Ivar Brenhovd, Ola-Elias Åndal og Anicha Lossius Bjerke vil ha med seg nordmenn til fjords og fjells på Nordvestlandet - både sommer og vinter. I helga er de på reiselivsmessa i Telenor Arena for å vise frem turmangfoldet rundt den nasjonale turistvegen Trollvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Folk til fjells: Lillian Hansen, Ivar Brenhovd, Ola-Elias Åndal og Anicha Lossius Bjerke vil ha med seg nordmenn til fjords og fjells på Nordvestlandet - både sommer og vinter. I helga er de på reiselivsmessa i Telenor Arena for å vise frem turmangfoldet rundt den nasjonale turistvegen Trollvegen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Spreke turer over Romsdalseggen, kos og hygge med villdyra på Langedrag naturpark eller hete netter i Kenya.
Dette er bare noe av det vel 40 000 besøkende vil få nærkontakt med når de besøker årets reiselivsmesse på Telenor Arena i helga.

Reisevante

120 nasjoner er på plass for å friste nordmenn til å reise på ferie i 2019.
Og noen av lar seg kanskje friste av aktivitetstilbudet fra Nordvestlandet:

- Vi håper vi kan få vist frem noe av den enorme bredden av det vi kan by på, sier Lillian Hansen fra Romsdalsevent. Sammen med blant andre Anicha Lossius Bjerke fra Norsk Tindesender skal hun selge områdene rundt verdenskjente Trollstigen og Trollveggen til norske turister denne helga.

- Aktivitetsbedrifter og andre reiselivsaktører i Romsdalen har slått seg sammen slik at vi kan markedsføre tilbudene våre samlet for de som vil besøke oss, sier Ivar Brennhovd i Romsdalen AS.

Og, lav kronekurs og tidlig påske gjør at norsk reiseliv tror på en god vinter, viser Norges Turistbarometer.

Men, om du ikke har anledning til å dra til reiselivsmessa: Vi har samlet 20 reisetips til deg.

Les også: 7 ting du ikke bør kjøpe på flyplassen.

Storbyferier

Roma
En fantastisk by for romantiske opplevelser når vinteren fortsatt henger igjen her hjemme.
Våren kommer tidlig til Roma. Roma er smekkfull av hyggelige og fristende restauranter. Og som for alle storbyer gjelder samme regel: Jo mer turiststrøk, jo høyere pris - men ikke nødvendigvis høyere kvalitet. Gå heller inn i en av sidegatene og finn et sted hvor de lokale oppholder seg. Et godt tips er å dra til bydelen Trastevere.

Husk at å ta med seg en flaske vin fra butikken for å dele denne på et offentlig sted i privat regi (med unntak av bydelen Ottavia) er en dårlig ide. Nå kan du nemlig risikerer 1400 kroner i bot.
Dere skal sannsynligvis til en av de store attraksjonene? Husk å kjøpe billett på forhånd, så slipper dere unna de lengste køene.

Vilnius
Litauen var en gang Europas største land. Det er det ikke i dag. Men allikevel er det et av landene som kan gi deg store og annerledes opplevelser, en helt ny kultur, et vennlig folk og billige ferieminner. Vilnius er en fin by for spennende reiser til en annen kultur. Og gamlebyen i Vilnius er kjent for sin flotte middelalder-arkitektur og er på mange måter midtpunktet i byen. Litauen feiret 100 år i fjor.

Slottsopplevelse: Trakai slott ligger bare en kort biltur utenfor Vilnius. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Slottsopplevelse: Trakai slott ligger bare en kort biltur utenfor Vilnius. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Vilnius er en av få byer i Europa det er tillatt å fly over med varmluftballong. I perioden fra april til oktober har dere mulighet til å se gamlebyen som er på UNESCO-listen i fugleperspektiv. Jeg anbefaler å fly timen før soloppgang for å oppleve morgenens første solstråler når sola stiger opp over horisonten, sier den lokale guiden Lukas Misiunas, som snakker norsk og ofte har med nordmenn på turer i og omkring byen.

Wien
Østerrikes hovedstad Wien ligger ved Donau, og er som skapt for fine storbyopplevelser. Dersom dere skal ut på elven på båttur så anbefaler vi å reise med de små båtene, og gjerne på kveldstid når sola er i ferd med å gå ned over musikkbyen. Om dere vil oppleve et av byens mange markeder så er Naschmarkt et godt førstevalg. Mange har et forhold til den årlige nyttårskonserten i Wien. Men visste du at Wiener Filharmonikerne også har gratis sommerkonsert utendørs? 25. mai i år gjennomføres konserten med Renée Flemig som solist.

Amsterdam
Selv om Amsterdam er blitt kjent som en by som sliter med overturisme, så er det absolutt muligheter til å nyte fine dager og netter i den nederlandske byen. Legg gjerne turen på vår eller høst. Og dersom dere bestiller hotell i veldig god tid så er det mulig å finne femstjerners hotell til lave priser, spesielt i helgene. Bydelen 9 straatjes har de mest spennende butikkene. Vil dere se Anne Franks hus så må dere tidlig opp, og de fineste båtturene på kanalene kan dere gjerne gjennomføre med små leiebåter. Ta gjerne med piknik-kurven og legg turen til Begijnhof som er et av de eldste strøkene i Amsterdam – med spennende småhus og en herlig park.

New York
Dersom ikke dere finner spennende storbyopplevelser her så kommer dere kanskje ikke til å finne det andre steder heller.
Med direktefly fra Norge kan man dra på langweekend til New York. Men legg gjerne til en dag eller to, så får dere anledning til å finne roen i den hektiske byen. Ta taxi til hotellet så slipper dere å miste masse verdifull tid. Sjekk ut nettsiden/appen Eatwith der dere kan spise middag eller lunsj sammen med lokalbefolkningen. Disse vil igjen dele sine beste tips for hva dere bør se og hva dere skal gjøre. Erfarne New York-reisende vil gjerne advare mot turiststedene. Men, for førstegangsbesøkende er det aldri feil å bruke litt tid på populære attraksjoner. Men husk at det blir lange køer utover dagen. Morgenstund er gull for oppdagere.

Familieturer

Bornholm

Båttur: Ta gjerne turen fra Gudhjem og ut til øya Christiansø. Her er både hotell, butikk og en sjarmerende restaurant. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Båttur: Ta gjerne turen fra Gudhjem og ut til øya Christiansø. Her er både hotell, butikk og en sjarmerende restaurant. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det er noe eget med Bornholm. Den danske øya som ligger syd for Sverige. Dere kommer hit med bil/ferge fra Ystad eller fly fra København. Bornholm er full av sjarmerende småsteder som Gudhjem, Svaneke og Allinge, deilige badestrender som ved Dueodde, og en rekke gode spisesteder.
Det er smart å ta med sykkel til Bornholm
Og dere finner garantert ingen annen liten dansk øy med flere matopplevelser en Bornholm. Satsing på lokalmat har gitt gode resultater og et eventyrlig mangfolk i kortreist mat og drikke.
Et besøk i middelaldersenteret er populært for barnefamilier. Likeså dropsfabrikken i Svaneke.

Goa

Familievennlig: Sandstrendene ved Arambol på Goa er lange og behagelige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Familievennlig: Sandstrendene ved Arambol på Goa er lange og behagelige. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Mange familier tar med barna på langtur. Kanskje et nytt reisemål kan friste i 2019. Goa i India har fått sving på turismen samtidig som den har beholdt sitt særpreg. Dette er ikke feriestdet for familier med veldig små barn. Men for de som er rundt 10 år og oppover er dette et veldig godt reisevalg. Herlige badestrender, spennende og autentiske markeder, god mat, hyggelige mennesker. Dere finner alt dette i Goa som har fått direktefly fra Skandinavia. Vi anbefaler en heller et hotell resort ute ved sjøen fremfor å bo inne i byene. Glem å kjøre rundt på egenhånd. Lei heller sjåfør som er vant til trafikkbildet.

Beitostølen
Vinterferien og påskeferien er ikke langt unna. Og Norge har fått flere destinasjoner som har satset stort på familier. En av disse er Beitostølen. Dette er en kompakt resort med stort antall leiligheter og hytter. Og skianlegget ligger midt i hjertet av bygda. Dette er ikke de mest utfordrende skibakkene i Norge, men for småbarnsfamilier vil Beitostølen være et godt valg. Gode muligheter for aking, slalåm og langrenn – og familievennlig hundekjøring. Dersom dere velger å bo sentralt så trenger dere neppe bil i løpet av hele oppholdet.

Kosterøyene
Bilfrie øyer med god tid, hyggelige mennesker og riktig sommerstemning. Dere finner det på Kosterøyene og reiser med båt ut fra Strømstad på den svenske vestkysten.

Nye tider: Gamle og moderne tider møtes på Kosterøyene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Nye tider: Gamle og moderne tider møtes på Kosterøyene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette er Sveriges vestligste bebodde øyer, og fordeler seg på Nord- og Syd-Koster. Ta gjerne med dere sykler til øya eller leie disse på Nord-Koster ved ankomst. Nordøya er halvparten så stor som øya i sør, men dere finner sommerhus til leie på begge øyene. De fineste badestrendene er Kilesand og Rörvik (Syd-Koster). Besøkssenteret på Ekenäs brygge er en fin introduksjon til livet i og omkring Koster nasjonalpark.

Lanzarote

Kameltur: Kamelsafariene gjennomføres daglig på Lanzarote. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Kameltur: Kamelsafariene gjennomføres daglig på Lanzarote. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ok, selv om sommeren i fjor var av det magiske slaget når det gjelder sol og varme så kan årets sommer bli noe helt annet. Dersom dere vil være sikret en behagelig badeferie så kan Lanzarote være en av løsningene. Mange velger å bo ved en av resortene ved strendene sør på øya. Men glem ikke å få med dere naturattraksjonene inne på selve øya. Det er mulig å bli med på grottetur i trygge omgivelser eller sightseeing på kanten av en vulkan. Lanzarote har reetablert mange av sine gamle vingårder - og selv for barn er det spennende å plukke egne druer, smake på dem og se hvordan det hele senere ender opp som vin.

Aktiv ferie


Longyearbyen
Vel 2300 mennesker bor på Svalbard. Men hvert år legger rundt 70 000 turister turen til det arktiske øyriket. Det setter naturen under press, og det er derfor svært viktig at man følger reglene som gjelder for minst mulig sårbar ferdsel. I Longyearbyen er det en rekke hotell- og overnattingssteder, spisesteder og butikker. Men like utenfor byen er det ekte villmark. Ta en guidet tur opp Larsbreen og bli med under breen. Vi foreslår også hundekjøring mot Tempelfjorden (på selve fjorden dersom den fryser til) og gjerne en snøscootertur over til østkysten hvor det er sjanser for å se isbjørn på trygg avstand.
Svalbard i februar og mars kan varmt anbefales.

Masai Mara

Ny dag: Slik er utsikten når du våkner i Basecamp Masai Mara. Foto: Odd Roar Lanhe/The Travel Inspector
Ny dag: Slik er utsikten når du våkner i Basecamp Masai Mara. Foto: Odd Roar Lanhe/The Travel Inspector Vis mer

I Kenya finner du en rekke flotte safarilodger med muligheter til å oppleve det aller fineste av afrikansk kultur og dyreliv. En av dem en norskeide Basecamp Explorer som er prisbelønnet for sin økologiske filosofi og for sitt arbeide med lokalbefolkningen. Et opphold starter og slutter med å bo i hovedlodgen, men vi anbefaler også at dere blir med på tur til en av de mindre basene som er utplassert i naturen for å komme enda nærmere dyrelivet . Lokale guider vet hvor og når dyrene er på vandring, og en afrikansk safari er en uforglemmelig opplevelse. Vi foreslår også at man kombinerer med et par dagers opphold i Nairobi og gjerne en tur til forfatter Karen Blixens farm.

«Christian Radich»
Skoleskipet «Christian Radich» er klar for nye tokt i 2019. Og de vil gjerne ha med betalende passasjerer. Tidlig på året kan du bli med i farvannene rundt Las Palmas. Senere på året blir det seilas langs norskekysten og seilas til og fra Danmark. Det er også mulig å bli med på enklere seilaser – som sjørøverseilas og jazzcruise. Du trenger med andre ord ikke være særlig sjøsterk for å kunne oppleve den flotte seilskuta på nært hold.

Dalsland kanal
Vil du prøve fantastisk padletur i trygge omgivelser.? Da kan kanskje den svenske vannvegen, Dalsland kanal, være stedet du skal reise til. Du kan ha med egen kajakk/kano eller leie det lokalt.

Messeklare: Dalsland kanal er på plass på reiselivsmessa på Telenor Arena fredag til søndag.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Messeklare: Dalsland kanal er på plass på reiselivsmessa på Telenor Arena fredag til søndag.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Med sine 31 sluser fordelt på 17 slusesystemer samles kanalen til en 25 mils lang vannvei som strekker seg fra Köpmannebro ved Vänern, videre gjennom de dalslandske innsjøene, inn til Varmlandsprovinsen og innom den norske grensen i Store Le, før den går til Töck og avslutter ved Östen.

Du kan også sykle med vanlig sykkel , eller prøve deg med sykkeldresin på det gamle jernbanesporet. Felles for disse er mulighetene til å komme tett på dyrelivet.

Færøyene
Den lille øygruppa byr gjerne på flere årstider på en og samme dag. Derfor er det viktig å være kledd og utstyrt etter forholdene. På den annen side: Færøyene er et fantastisk reisemål for dem som er glad i natur, kultur og nye informasjon om norsk historie. For du skal ikke dra langt fra Torshavn før du støter på linjer som går til det norske Vestlandet. Det er mulig å gå på fjellturer på Færøyene, men vært klar over at allemannsretten praktiseres annerledes enn i Norge. Spør på turistkontoret etter kart og detaljer. Bli gjerne med på båttur til en av de 16 andre bebodde øyene på Færøyene. Du kan også ta helikopter mellom øyene – og en billett koster typisk kr 250 per vei.

Romantiske turer

Skagen
Nordspissen av Danmark har gjennom alle tider tiltrukket seg tilreisende. Skagenmalerne fant både det dramatiske og romantiske. Og idag finner dere både lyset og fine badehotell og historiske overnattingssteder i Skagen.
Ruths Hotel, Brøndums hotel og Hotel Plesner er gode valg for den romantiske reisen. Skagen har småbypreget med koselige restauranter og smale stier mellom husene hvor man kan la romantikken blomstre.

Wales

Glamping: Luksuscamping i Fforest camp i Wales. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Glamping: Luksuscamping i Fforest camp i Wales. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Mens de fleste tenker London når man først skal på romantisk reise til de britiske øyer, så bør turen kanskje gå en litt annen vei denne gangen. Ta toget fra London til byen Cardiff og start reisen her. La turen gå langs den sørlige kysten og innom Swansea, Pembroke og St. Davids. Og kjør ikke forbi byen Cardigan. Dette er stedet hvor dere finner Fforrest Farm med glamping, naturopplevelser og veldig god mat. Hele den sørlige regionen har godt utbygde kyststier og spennende små landsbyer. Fra Aberystwyth kan man ta toget tilbake til Birmingham og videre tilbake til London.

Fritt fall: Like ved bilvegen ligger Skogafoss. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Fritt fall: Like ved bilvegen ligger Skogafoss. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Island
Turen på Island starter med minst en overnatting i Reykjavik. Byen med yrende natteliv, gode restauranter og kort avstand til Den Blå Lagune. Den blå lagune ligger i lavafeltet Grindavik på Reykjaneshalvøya, cirka fire mil fra Reykjavik og to mil fra flyplassen på Keflavik. Men ta gjerne en tur videre sørover langs sørkysten. Her kan dere oppleve naturfenomen som Reynisfjæra og Black Sand Beach, Seljalandsfoss, Skeiðarársandur og Skogafoss.

Nice
Det er selvsagt ikke tilfeldig at Nice er blitt en av de mest populære byene å besøke langs den nordlige kyststripa av Middelhavet.
I de første fire månedene av året har byen 8-15 grader om dagen. Men så kommer våren for fullt og da kan dere trygt legge igjen ytterjakka på hotellet.

Det er liten tvil om at man får mye mer ut av oppholdet i en by man dersom man er litt kjent i byen. Ble derfor med en lokal guide fra Nice Greeters. Dette er personer som har lyst å vise dere sitt Nice, sine personlige favoritter og «hemmelige steder». Legg inn i bestillingen hva dere ønsker og så sørger guiden for en spesiell opplevelse. Sett av et par-tre timer, og resten av oppholdet blir mange ganger bedre. Gamlebyen og strandpromenaden er et must for førstegangsbesøkende. Men, som i andre turistbyer: her er prisene høyest og turistene flest.

Montenegro

Smale gater: I den lille landsbyen Perast går livet i sakte fart selv i turistsesongen. Foto: Odd Rora Lange/The Travel Inspector
Smale gater: I den lille landsbyen Perast går livet i sakte fart selv i turistsesongen. Foto: Odd Rora Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dette landet er blitt et av de «nye reisemålene» for dem som har gjort unna de tradisjonelle sydenreisemålene. Og etter en tre timers flytur fra Oslo lander dere ved Tivat, en liten kystby i den sørvestlige delen av landet. Det er enkelt å komme seg videre rundt i Montenegro, enten man tar buss eller velger å leie egen bil.

Byene Budva, Ulcinj og Kotor er populære reisemål. Prisnivået er langt lavere enn reisemål som for eksempel Kroatia og Italia. Det er mulig å reise til Montenegro via Dubrovnik. Da leier dere bil her og kjører over grensa, og for eksempel til byen Kotor.Det er også muligheter å ta en biltur til Albania fra Montenegro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!