Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Her finner du badehotellene

Har du sett tv-serien Badehotellet? Nå kan det være din tur. Vi har plukket ut sju fine badehoteller du kan besøke i sommer!

Badeklare: Det startet som et sjøbad bygget av daværende statsminister Christian Michelsen. I dag er Solstrand Hotel & Spa et av Vestlandets populære badehotell. Foto: Helge Hansen
Badeklare: Det startet som et sjøbad bygget av daværende statsminister Christian Michelsen. I dag er Solstrand Hotel & Spa et av Vestlandets populære badehotell. Foto: Helge Hansen Vis mer

(Dagbladet): Er du en av dem som følger med på tv-serien «Badehotellet»? Da er du slett ikke alene. Og det er du heller ikke dersom du drømmer deg bort til en sommerferie på badehotell. Visste du forresten at det finnes mange fine badehotell i Norge?

Du kan altså leve som TV-stjernene. I alle fall i ferien.
Late dager, fine opplevelser inne og ute og deilige senger. Velkommen til badehotellet.

Men hva er det egentlig med badehotell? Hvordan skal man oppføre seg i et, og hvor finner man dem?

Dansk tradisjon blir norsk

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Badehoteller begynte å dukke opp langs den lange kyststripen i Danmark på slutten av 1800-tallet. Det var først og fremst den øvre middelklassen og oppover som hadde tid og penger til å benytte seg av dem. Københavnerne dro gjerne nordover på Sjælland, ble natten over, før de lot kone og barn være tilbake på hotellet mens de selv tok turen tilbake til København og kontoret.

Da det igjen ble helg dro mennene igjen tilbake til badehotellet og familien. I de følgende tiårene ble badehotellene stadig mer fornemme og eksklusive. Slik fremstår også de fleste badehotell i dag.

Badehotellfarger: Bruken av blå og hvite striper kjennetegner mange nordiske badehotell. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Badehotellfarger: Bruken av blå og hvite striper kjennetegner mange nordiske badehotell. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Inspirerte til tv-serie

Da dansk TV2 i 2013 startet serien «Badehotellet» ble vi tatt med tilbake til 1920-årenes Danmark og tiårene som fulgte.
Selve hotellet er en fiksjon, og det meste er spilt inn i studio på Sjælland.

Men inspirasjonen er hentet fra det ekte Svinkløv badehotell på Jylland. Hotellet brant ned til grunnen høsten 2016, men er bygget opp igjen i gammel stil og ny-åpnet 26. april 2019.

Sesongklare ved fjorden

Badeklar: Fra Støtvig Hotel er det få meter ned til Oslofjorden. Foto: Støtvig Hotel
Badeklar: Fra Støtvig Hotel er det få meter ned til Oslofjorden. Foto: Støtvig Hotel Vis mer

TV-serien har også inspirert mange nordmenn til å velge badehotellferie.
Og ved Larkollen mellom Moss og Fredrikstad er hotelldirektør Nina Nilsen klar for en ny sommersesong ved Støtvig Hotel.

- Vi vet at mange nordmenn dropper årets utenlandsreise og det er viktig for oss å fortelle gjestene om alt de kan gjøre i hele regionen rundt Støtvig og Larkollen. En fin dag i Fredrikstad, en tur til festningene på grensen til Sverige, sykkelturer og padleturer, sier Nilsen og fortsetter:

- Mulighetene er mange. Og det handler om å bruke hotellet som en destinasjon og base for opplevelser. Jeg tror det blir positivt mottatt og bookingen for sommeren ser i alle fall veldig bra ut.

Badeferie på vestlandet

Tre mil sør for Bergen ligger det familieeide Solstrand Hotel & Bad. Og etter en koronastengt periode arbeides det nå før å klart for en ny sesong ved hotellet som ble bygget av daværende statsminister Christian Michelsen for mer enn 120 år siden.

- Det hele startet som et sjøbad, med gjester fra Bergen. Også i dag bruker mange av våre badegjester havsbadet hele året igjennom. Og vi har heldigvis mange som bruker Solstrand som «oppholdshotell» ved å bli her mange dager i strekk. Noen vil være her og gjøre minst mulig, andre drar rundt i regionen for å få de fineste opplevelsene på steder som Rosendal og Hardanger, sier hotelleier Børrea Schau-Larsen, som forteller at hotellet planlegger en full åpning fra 1. juli.

God morgen: Er du klar for å starte dagen med et morgenbad? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
God morgen: Er du klar for å starte dagen med et morgenbad? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Sommeropplevelser

De florlette sommergardinene blafrer i vinden, det høres stemmer fra terrassen under, og du kjenner lukten av morgenkaffe sive inn på rommet. Kanskje blandet med måkeskrik og bølger fra stranden.
Det er gjerne slik man opplever lyden av morgenstemning på et badehotell.

Og på lysblå vegger med stripet tapet henger gamle sort/hvitt-bilder fra 100 år tilbake viser badenymfer i tekkelig knelange badedrakter.
Badehotellene har fokus på en avslappet sommeratmosfære med mulighet til utendørsfrokost i hagen eller på terrassen. Likeså en kveldsdrink i avslappede omgivelser.

I et badehotell er det som ingen reagerer på at gjester går gjennom korridorene i badekåpe, slippers eller lette sommerklær.
Til kvelden kler du gjerne deg om til sommerantrekk, fortsatt uformelt, men i sommerstil som passer med hotellet.

Her er et utvalg av norske badehoteller:

Støtvig Hotel, Larkollen

Fra USA til Norge: Hotelleierne hentet inspirasjon fra USA og tok den med til Oslofjorden. Foto: Støtvig Hotel
Fra USA til Norge: Hotelleierne hentet inspirasjon fra USA og tok den med til Oslofjorden. Foto: Støtvig Hotel Vis mer

Allerede i år 1900 åpnet det første Hotel Støtvig Hotel ved Larkollen sør for Oslo dørene for første gang. I 2011 ble det opprinnelige hotellet revet og et nytt ble bygget. Det er derfor et topp moderne hotell som i dag tar i mot gjestene ved østsiden av Oslofjorden. Det privateide hotellet har gjennom generasjoner vært et et av regionens mest populære badehotell der sommergjestene ble værende i lang tid.

- Støtvig Hotel har skapt en modernisert utgave av denne gamle ferievarianten, og med en liten smak av «The Hamptons» fra USA’s østkyst. Vi håper å få åpnet spaanlegget fra midten av juni. Dessuten ligger vi helt i strandkanten av Oslofjorden, sier hotelldirektør Nina Nilsen.

Holmsbu badehotell, Hurum

Dette badehotellet ligger på Holmsbu i Hurum, en snau times kjøring fra Oslo. Allerede 1885 ble det drevet landhandel og gjestgiveri der hotellet nå står. I gjennom første halvdel av forrige århundre var Holmsbu kjent som en kunstnerkoloni. I dag er området ettertraktet for alle sine ferieboliger.
Dagens hotell ble bygget i 2003 og ligger vakkert til ved fjorden. Her er det mulig å bade både utendørs og innendørs.

Scandic Havna Hotel, Tjøme

God sommer: Det går mot en ny og travel sommer på Tjøme og uterestauranten på Havna Hotel. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
God sommer: Det går mot en ny og travel sommer på Tjøme og uterestauranten på Havna Hotel. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Tjøme utenfor Tønsberg er et av Norges mest populære sommerferieområder. Folketallet på øyene i Færder kommune mangedobles i sommerukene, og prisnivået på hytter og fritidseiendommer gjenspeiler dette. Men for dem som ikke har egen eller leid hytte så mulig å bo på hotell på Tjøme, der Havna Hotel er det største og mest populære av dem. Havna har en stor gjestehavn, fin badestrand og en uterestaurant mot sundet utenfor. Hotellet er et populært familiehotell med gode muligheter for aktiviteter utendørs.

Grand Hotel Åsgårdstrand, Horten

Et av Norges mest kjente malerier, Edvard Munchs «Pikene på broen» har hentet sitt motiv fra den gamle steinmoloen i vakre Åsgårdstrand. Og like ved ligger Grand Hotel Åsgårdstrand.
Du kan selvsagt besøke Munchs hus når du besøker dette stedet på vestsiden av Oslofjorden.

Hotellet åpnet i 1988 og ligger ved den store småbåthavnen i Åsgårdstrand. Herfra kan du følge seilbåtenes seilas ute på fjorden før du tar en rusletur mellom de hvite småhusene i sentrum.

Sommerkveld ved fjorden: Seilbåter på vei ut fra Åsgårdstrand. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sommerkveld ved fjorden: Seilbåter på vei ut fra Åsgårdstrand. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Rosfjord Strandhotell, Lyngdal
Hotellet ligger i den nest sørligste kommunen i Norge, Lyngdal, mellom Kristiansand og Egersund. I fire generasjoner har eierfamilien drevet badehotellet som startet som en enkel leirplass i 1934.
Hotellets eiere har i lang tid hatt fokus på miljøarbeid og samfunnsoppbygging. Og kjøkkenet har derfor hatt et sterkt fokus på bærekraft og kortreist mat. Ligger i fine omgivelser for både turer og bading.

Sola Strand Hotel, Stavanger

Sola Strand Hotel ligger idyllisk til ved de flotte sanddynene på Solastranden, like utenfor Stavanger. Ved stranda møtes surfere og kitere hele året.
Og hotellet har en utrolig forhistorie. Hør bare her:

1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte.

Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet.

Da den gamle fregatten Kong Sverre ble hugget opp, kjøpte Axel Lund materialer fra skipet og brukte dette til bygging av en ny spisesal for hotellet. Spisesalen, som fikk navnet Sverre-salen, utendørs svømmebasseng, selskapslokalet Den Glade Laks og en ny værelsesfløy, kalt «Nye Fløyen» sto ferdig i 1936. Banketten som markerte innvielsen av Stavanger Lufthavn i 1937, med Kong Haakon VII som æresgjest, ble avholdt i Sverre-salen. Siden den gang er det kommet til nye fløyer og hotellet er modernisert og oppgradert til et moderne og hyggelig badehotell. Her er det historie i veggene.

Solstrand Hotel & Bad, Os

Dra til sjøs: En halvtimes kjøring utenfor Bergen ligger et av landets eldste badehotell. Foto: Solstrand Hotel & Spa
Dra til sjøs: En halvtimes kjøring utenfor Bergen ligger et av landets eldste badehotell. Foto: Solstrand Hotel & Spa Vis mer

Dette vakre hotellet ligger 30 km utenfor Bergen og åpnet allerede i 1896. Hotellet ligger ved Bjørnefjorden og de idylliske omgivelsene er perfekte for deg som vil nyte noen vestlandsnetter på et hotell bygget i sveitserstil. Når du rusler på steintrappen fra bassenget ned mot fjorden, for et avslappende bad i vestlandske omgivelser, er du bokstavelig talt midt i naturen.

Rundt hotellet er det flotte omgivelser med grusganger og fine hager og blomsterbed.

- Noen velger å bruke spaanlegget andre koser seg aller mest utendørs. de fleste nyter kombinasjonen, sier hotelleier Børrea Schau-Larsen.

Få med deg enda flere tips om Norgesferie her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!