Her finner du det beste ferieværet, måned for måned hele året

Stor oversikt fra januar til desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det finnes få helårs paradiser.

De fleste feriemålene har sine perioder da det ikke er særlig stas å være der på ferie.

På den annen side - nordmenn er velsignet med å ha noen favoritter der man kan reise hele året og oppleve noenlunde samme klima.

Kanariøyene og Madeira er slike steder.

Begge reisemål ligger på øyer forholdsvis langt sør i Atlanterhavet, noe som beskytter mot store svingningene i klimaet.

Godvær = lykke Tidligere kommunikasjons- og markedsdirektør Lena Petersson i Star Tour påstår at godt ferievær betyr mer for nordmenn enn noe annet folkeferd.

- Nordmenn er utrolig opptatt av været.

Dårlig vær er ensbetydende med dårlig ferie. I hvert fall når vi reiser ut av Norge.

For oss er lykken å sitte i ute i solveggen på en pub i London og drikke øl, eller nyte en cappucino på et lunt sted i Venezia.

Kort sagt; godt vær er ensbetydende med lykke, sier Petersson.

Ustabilt Hun forklarer fenomenet med at nordmenn bor i et land med særdeles ustabilt vær.

<strong>UNDER:</strong> Når vi har sommer, er det vinter i Australia. Her fra Bondi Beach utenfor Sydney. Foto: NINA RUUD
UNDER: Når vi har sommer, er det vinter i Australia. Her fra Bondi Beach utenfor Sydney. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Selv ikke på en julidag kan vi planlegge å dra på strandtur, uten at vi risikerer å måtte reise hjem igjen i hurten og sturten, med både bikkjer og skrikerunger fordi været slår seg vrangt, sier hun og ler.

Fløyelskvelder - Nordmenns høyeste ønske fløyelsmyke kveldene og nettene, sier Petersson.

For å oppleve slikt, må man være på et sted der det er varmt om dagen, mener hun.

Hun fremhever Sicilia og greske øyer som et eksempel på steder der det sommerstid alltid er godt klima, uten at det blir verken trykkende varmt eller for fuktig luft.

Beste klima - Mine aller største favoritter er den franske og italienske rivieraen. Der kan du oppleve 18-20 grader allerede på denne tiden av året, sier hun.

Noenlunde samme klima finnes i California, nord for San Fransisco.

- For nordmenn er det viktigste at det er sol og varme på feriestedet. Heldigvis har vi sluttet med solgrillingen vi holdt på med på 80- og 90-tallet. Nå er vi blitt så verdensvante at vi smører oss med solkrem, og tar en siesta når det er som varmest, sier Petersson.

Favoritt Jo nærmere du kommer ekvator, desto varmere og klammere blir det. I disse områdene inntreffer ofte både regntid og orkansesonger.

<strong>KONTRAST:</strong>  Vulkanøya Fogo på Kapp Verde er som å komme til Månen. Været er stabilt og varmt store deler av året. Foto: EIVIND PEDERSEN
KONTRAST: Vulkanøya Fogo på Kapp Verde er som å komme til Månen. Været er stabilt og varmt store deler av året. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Derfor er det viktig å gjøre hjemmeleksa og ikke havne midt i begredelighetene.

Thailand er blitt nordmenns favoritt.

Ikke minst fordi Thailand har regntid når vi har sommer i Norge.

Dermed er det best vær når vi trenger det mest, midtvinters.

Regntid Eksotiske Bali rammes av regntid fra november til mars, mens himmelslusene over Seychellene åpner seg i desember og januar.

Maldivene har sine våteste perioder mellom mai og oktober.

<strong>DRØM:</strong>  Slaraffenliv på karibiske øyer er populært. Likevel er området utsatt for tropiske orkaner i høstmånedene. Foto: EIVIND PEDERSEN
DRØM: Slaraffenliv på karibiske øyer er populært. Likevel er området utsatt for tropiske orkaner i høstmånedene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Reisemål i sentrale deler av Afrika har regntid fra mars til juni, men det lenger sør er våtest i mai, juni og juli.

Karibiske stormer Drømmer du om karibiske ferieopplevelser, bør du styre klar av orkanperioden i august, september og oktober.

Da risikerer du å havne oppi værforhold som minner mer om et inferno enn paradis.

Den sørlige halvkule har også sine perioder med kraftige stormer.

I Australia kalles de sykloner og feier over store områder i perioden fra desember til februar, og Filippinene har de to siste årene vært hardt rammet av ødeleggende tyfoner.

Paradis Dersom du knuser den største sparegrisen og investerer i en riktig lang tur, kan det være lurt å velge Hawaii eller noen av de små drømmeøyene lenger syd i Stillehavet, for eksempel Tonga eller en av Cook-øyene.

Disse stedene har flott og jevnt klima hele året, og blir sjelden rammet av kraftige stormer og dårlig vær.

Mens denne vinteren trekker sine siste åndedrag, er det en iboende lengsel i oss nordboere å snuse på reisemål der du først møter våren.

Allerede om få uker begynner det å bli utekoselig mange steder i Middelhavet.

Tyrkia Meteorologisk er det området rundt Menton på grensen mellom Frankrike og Italia som har det beste vinterklimaet på det europeiske fastlandet.

Ute på øyer som Malta og Kypros er det tidligpotetene allerede kommet i jorden, mens de første sommerturistene snart nyter godt av at varmen smått om senn også vender tilbake til tyrkiske strender.

Og snart kommer den også hit til Norge, den vidunderlige lyse og tempererte sommeren.

<strong>VÆR GLAD:</strong> -Godt ferievær betyr mer for nordmenn enn noe annet folkeslag, sier tidligere kommunikasjons- og markedsdirektør Lena Petersson i Star Tour. Foto: GEIR BØLSTAD
VÆR GLAD: -Godt ferievær betyr mer for nordmenn enn noe annet folkeslag, sier tidligere kommunikasjons- og markedsdirektør Lena Petersson i Star Tour. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer
<strong>VÅT DRØM:</strong> Sol, varme og en flott strand, er selve symbolet på godt ferievær. Foto: EIVIND PEDERSEN
VÅT DRØM: Sol, varme og en flott strand, er selve symbolet på godt ferievær. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

HIT KAN DU REISE - MÅNED FOR MÅNED

Oversikt over når på året det kan lønne seg å reise - dersom bra vær er et av kriteriene.

JANUAR:
Thailand, Mexico, Hawaii, Gambia, Sri Lanka, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Maldivene, Egypt, Karibia, Venezuela, Florida, Australia, India, Midtøsten, Øst-Afrika, sørlige Australia og Sør-Amerika.
Styr unna: Europa; vått, rått og mørkt.

FEBRUAR:
Thailand, India, California, Kanariøyene, Gambia, Kapp Verde, Oman, Madeira, Maldivene,New Zealand, Karibia, Egypt, Den arabiske halvøy, Øst- og Sør-Afrika, og Sør-Amerika unntatt tropiske områder.
Styr unna: Australia; stedvis voldsom hete.

MARS:
Thailand, Vietnam, Sri Lanka, India, Maldivene, Mexico, Florida, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Portugal, Spania, Bulgaria, Kypros, Karibia, Øst- og Sør-Afrika, Sør-Amerika unntatt tropiske områder, sør og øst i Middelhavet.

APRIL:
Thailand, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Egypt, Den arabiske halvøy, Gambia, Øst- og Sør-Afrika, sør og øst i Middelhavet, Marokko, Karibia, Florida og Kypros.
Styr unna: Kenya og Tanzania har regntid.

MAI:
Norge, Kanariøyene, Madeira, Europa, Marokko, sørlige USA, Karibia og Tyrkia.
Styr unna: Asia - det er hett og monsunregnet har begynt.

JUNI:
Norge og resten av Europa, Kanariøyene, Azorene, Madeira, Marokko, Hawaii, Fiji, nordligste Australia, Mauritius, Seychellene, Tyrkia og Bali.
Styr unna: Sør-Afrika - regntida har begynt. I Østen, for eksempel India, er det glovarmt.

JULI:
Norge og resten av Europa, Bulgaria, Bali, Kanariøyene, Azorene, Madeira, California, Hawaii, Fiji, Seychellene og nordlige Australia.
Styr unna: Egypt, mesteparten av Asia, sørstatene i USA og Egypt; det er knallvarmt.

AUGUST:
Norge og resten av Europa, Kanariøyene, Azorene, Madeira,Bulgaria, Tanzania, Australia, Seychellene, California, Hawaii og Marokko.
Styr unna: Middelhavet; svært varmt, Karibia - unntatt ABC-øyene Aruba, Bonaire og Curaçao, og sørøstlige USA; orkansesongen er i gang.

SEPTEMBER:
Portugal, Middelhavet, Svartehavet, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Azorene, Kroatia, Italia, Hellas, Tyrkia, California, Hawaii, Sør-Afrika, Mauritius, Sør-Korea og Thailand.
Styr unna: Orkansesonger i Karibia, sørlige USA og Sørøst-Asia er i full gang.

OKTOBER:
Sør og øst i Middelhavet, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Egypt, den arabiske halvøy, California, Mexico, Sør-Afrika, Mauritius, sørlige Australia, Argentina, New Zealand og Marokko.
Styr unna: Orkansesongen i Karibia og USA.

NOVEMBER:
Sør og øst i Middelhavet, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Marokko, Egypt, den arabiske halvøy, Florida, Mexico, Karibia, Øst- og Sør-Afrika, Mauritius, Goa, Vietnam, Sri Lanka, Maldivene, Thailand, Tahiti og Marokko.
Styr unna: Norge; kaldt og mørkt - og regntida i Indonesia.
 
DESEMBER:
Thailand, India, Marokko, Sør-Afrika, Kanariøyene, Kapp Verde, Madeira, Florida, Mexico, Gambia, Egypt, Dubai, Sri Lanka, Maldivene, Hawaii, Thailand, Australia, sørlige Sør-Amerika og Sør-Afrika.
Styr unna: Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer