<strong>SEPTEMBER:</strong> Utsikt fra Ørnesvingen. Lengst ute i Geirangerfjorden kommer Hurtigruten som nettopp har passert fossefallene De syv søstre. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
SEPTEMBER: Utsikt fra Ørnesvingen. Lengst ute i Geirangerfjorden kommer Hurtigruten som nettopp har passert fossefallene De syv søstre. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Her finner du verdens vakreste fjorder, flotte fjell og vidder

Slik ser du landet i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Vi har verdens vakreste fjorder, flotte fjell og vidder, verdensarv og nasjonale turistveier. De fleste naturopplevelsene er gratis, andre er til prisen av et fiskekort.

Aktiviteter og fysiske utfordringer tilbys i en rekke variasjoner. Passive opplevelser, som hvalsafari og havørnsafari, er opplevelser som passer alle.

Er du av den spreke sorten drar du til Dovre på moskussafari, eller padling i havkajakk, elverafting og kiting.

Mat De gode matopplevelsene er blitt lettere å finne. Kåringer som Ganefart og Norske perler har pekt på steder som er vel verdt en omvei, kanskje hele turen.

<strong>JANUAR:</strong> I bakkene i Hemsedal er det alltid aktivitet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
JANUAR: I bakkene i Hemsedal er det alltid aktivitet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

De historiske hotel og spisesteder har sine tre varianter av matveien. Matruta, i regi av Landbruk og mat departementet og Nasjonale turistveier, er et prosjekt som skal trekke fram gode matopplevelser langs våre nasjonale turistveier.

Ser du en hane på et brunt skilt langs veien, da er du i nærheten av lokal mat eller en variant av bygdeturisme.

Den norske turistforenings ut.no og Innovasjon Norge sin visitnorway.com, er også gode inspirasjonskilder.

Sist, men ikke minst, Dagbladet.no/reise har mange reportasjer og reisetips fra hele landet hvor vi har fokusert på matopplevelser.

Våre forslag Vi har satt sammen et lite knippe tips; noen er av det generelle slaget, andre ganske spesifikke, hovedsakelig ting du kan gjøre i løpet av en helg.

Midtuketurer kan vær gunstig om du vil unngå heiskø i slalåmbakken, eller ha fiskeplassene for deg selv.

I sesongen kan pågangen for de mest populære stedene være stor i helgene, da blir gjerne hverdagene av det mer romslige slaget.

Noen steder er verdt å oppleve i flere årstider.

Januar: Vi velger oss fjellet i Norge.

Det er gjerne kaldt, det er finkornet nysnø, og det er blått eller grønt under langrennsskia. Da velger vi oss et av de store skistedene.

<strong>FEBRUAR:</strong> Rørosmartnan på Malm-plassen. Foto: TOM E. ØSTHUUS
FEBRUAR: Rørosmartnan på Malm-plassen. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Snødybde, værmelding og reisetid blir avgjørende. Hemsedal og Trysil har flest bakker og er familievalgene framfor noen. Vierli er trolig den beste parken, mens Rauland, Gaustablikk og Geilo er andre gode valg for familier.

Er det veldig kaldt, faller vårt valg på Hafjell. Gondol er nemlig beste valget når gradene har nådd fryseboksnivået eller mer.

Puddersnøen er trolig dypest i Myrkdalen og i Røldal. Kombinasjonen spektakulær utsikt med ski eller brett under beina, er flottest i Narvikfjellet og Strandafjellet.

Februar: Vi velger oss Røros.

I 2013 arrangeres Martnan 19.- 23. februar. En opplevelse vi selv har til gode, men gode Røros-opplevelser fra andre årstider gir ønske om flere.

<strong>MARS:</strong> Nordlys over Steigen i Nord-Norge, et godt alternativ til å jakte Aurora polaris på Svalbard. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MARS: Nordlys over Steigen i Nord-Norge, et godt alternativ til å jakte Aurora polaris på Svalbard. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Røros er verdt et besøk, uansett årstid. Her er en atmosfære og stemning som du ikke finner maken til.

Mars: Da jakter vi Nordlyset.

Aurora polaris (polarlys) observeres best på nattehimmelen i Nord-Norge. Svalbard er best, og aller best i mars, hevder mange.

Da er det blitt litt lysere, men nok mørketid til at lysfenomenet blir flott. Mars, sammen med februar og oktober, regnes som de beste månedene for å oppleve nordlys.

April: Vi tar Flåmsbana.

I mai kommer cruiseskipene med tusenvis av turister seilende inn til Flåm.

<strong>APRIL:</strong> Flåmsbanen frakter turister og lokalbefolkning mellom Flåm og Myrdal. På Berekvam er det plass til å møtes, oppgående og nedrullende. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
APRIL: Flåmsbanen frakter turister og lokalbefolkning mellom Flåm og Myrdal. På Berekvam er det plass til å møtes, oppgående og nedrullende. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

En tur med Flåmsbana er noe alle må få med seg. Når vi først er på de kanter, da bor vi på Fretheim Hotel, men drikker øl på Ægir mikrobryggeri.

Vi tar så ferja inn Nærøyfjorden. Siden vi kjører bil, tar vi turen gjennom verdens lengste biltunnel, Lærdalstunnellen, og besøker Norsk Villakssenter i Lærdal.

Vi kjører tunnelen en gang til for så å kjøre over Aurlandsfjell og Myrland, der vi spiser «småmat» på Ingers Kro.

Mai: Vi vil til Bergen.

Det er festspill, der er Trollhaugen og Grieg. Der er Fløybanen og verdensarven Bryggen.

<strong>MAI:</strong> Bergen sett  fra Fløien. Foto: TERJE RAKKE/NORDIX LIFE/FJORD NORGE
MAI: Bergen sett fra Fløien. Foto: TERJE RAKKE/NORDIX LIFE/FJORD NORGE Vis mer

Siden vi bare et par ferjeturer unna Austevoll, tar vi turen dit for å spise villsau og nytrukket sjøkreps på Bekkjarvik gjestgiveri. Returen legger vi slik at vi får med oss blomstringen i Hardanger.

Juni: Langedrag kaller.

Naturparken ved Tunhovd i Nore-Uvdal er åpen hele året og er verdt et besøk uansett årstid, men i juni er det mest nytt å se. Naturen har gått sin vante gang og det har blitt flere på Langedrag.

Pedagogisk omvisning og fôring av ulver, fjellrev og gauper er høydepunkt. Nå kan du kjøpe årskort i to varianter, med eller uten Bjørneparken på Flå.

Juli: Vi drar til Vega.

På Helgelandskysten, utenfor Brønnøysund, ligger Vegaøyan som ble innført UNESCOs Verdensarvliste i 2004. Dette er Nord-Europas største gruntvannsområde med et fantastisk fugleliv.

<strong>JUNI:</strong> På Langedrag kan du oppleve ulv på nært hold.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN
JUNI: På Langedrag kan du oppleve ulv på nært hold. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Her drives det en tradisjon med egg og dunsanking, sauehold og fiske. Vi bor hos Aga på Vega Havhotell og spiser uvanlig godt hos folkets favoritt i kåringen av Årets Perle 2012.

Vi besøker Æ-huset, et lite museum til ærfuglen og edderdunens pris. I Brønnøysund besøker vi Torghatten og ser sola skinne gjennom hullet i fjellet.

Så drar vi nordover til Polarsirkelsentret før midnatt og opplever at sola er over horisonten hele natta. Derfra er det kort vei til Bodø og Saltstraumen.

August: Mot sør for den gode smaken.

Vi legger turen innom Tjøme og Engø Gård for ekte «afternoon tea» og en sjuretters middag med vinmeny.

<strong>JULI:</strong> Utenfor selve Vega finnes en egen øyverden. Her er de tidligere egg og dunværene og det restaurerte fiskeværet Skjærvær. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
JULI: Utenfor selve Vega finnes en egen øyverden. Her er de tidligere egg og dunværene og det restaurerte fiskeværet Skjærvær. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Så kjører vi videre til Risør for en lunsj på Buene. Derfra er turen kort til Lillesand hvor vi bor på Grand, for maten og hygge. Mens nesa er vendt mot sør, da tar vi like gjerne turen til Sogndalstrand, bor og spiser på Kulturhotellet i den fredede gata.

På hjemturen stikker vi innom Smag og Behag lunsjbar i Grimstad, som ble årets vinner av Ganefartprisen for beste mat langs veien.

September: Tre Nasjonale turistveier.

Vi starter fra Lom og kjører over Sognefjellet. Første stopp er Walaker Hotel i Solvorn for historisk overnatting og fire retters kortreist og veltilberedt middag.

Nasjonal turistveg Gamle strynefjellsvegen fører oss til topps igjen før vi svinger vestover på Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen.

<strong>AUGUST:</strong> Sogndalstrand med fredede bygninger og fredelige omgivelser i Rogalands «ukjente» perle. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
AUGUST: Sogndalstrand med fredede bygninger og fredelige omgivelser i Rogalands «ukjente» perle. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Denne går mellom Langvatn på Strynefjellet og Sogge bru i Romsdalen med ferje over Nordalsfjorden på strekningen Eidsdal - Linge. Den første delen bringer oss ned, langs gamle stabbesteiner i bratte svinger, til Hotel Union.

Da er det bare å svinge videre, først nedover, så opp igjen for å starte på den siste etappen. Først en stopp i Ørnesvingen med utsikt over verdensarven Geirangerfjorden.

Og så Trollstigen.

Oktober: Rondane og Grimsdalen.

Når fjellet rødmer er Rondane på sitt vakreste. Her starter vi med Nasjonal turistvei Rondane over Venabygdsfjellet og ned til Enden.

<strong>SEPTEMBER:</strong> Sognefjellsveien er vår første nasjonale turistvei og Nord-Europas høyeste fjellovergang med 1434 meter over havet.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN
SEPTEMBER: Sognefjellsveien er vår første nasjonale turistvei og Nord-Europas høyeste fjellovergang med 1434 meter over havet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Langs veien er det både mat, overnatting og utsikt. Elgcarpaccioen på Rondane Gjestegård er fabelaktig god. Sjokoladelåven lager konfekt med smak fra ville vekster.

På Kvebergsøya får du en skikkelig gårdsopplevelse. Flottest blir det når vi kjører Grimsdalen. Her ligger setrene på rekke og rad. Mot sør ligger Rondanes mektigste fjell. Videre vestover klatrer vi opp og ser langt, helt til Jotunheimen, før veien stuper ned til Dovre.

November: Det er tid for spa.

Dette er kanskje den måneden de fleste av oss drømmer om sol og varme. Høstmørke og våt november krever innekos og pleie av kropp og sjel. Det er da det er godt med en liten spareise.

På Norefjell kan vi kombinere tidlig skiføre med opphold på Quality spa og resort. Det samme kan du gjøre på Dr. Holms på Geilo. Sola Strand hotel og Sundvollen hotel er historiske hoteller som satser på spa.

<strong>OKTOBER:</strong> Grimsdalsvegen går fra Folldal til Dovre i nordre delen av Rondane. Dette bildet er fra september mens det ennå er for for kveget. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
OKTOBER: Grimsdalsvegen går fra Folldal til Dovre i nordre delen av Rondane. Dette bildet er fra september mens det ennå er for for kveget. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

I Kalvåg, ytterst i Bremanger, kan du slappe av på en innendørs sandstrand og spise hummer på Knutholmen.

Om vi må velge, da velger vi oss Union hotel i Geiranger. Dette er kanskje landets flotteste spa, med en avslappet atmosfære og mange fasiliteter og behandlingsvalg.

Desember: Tid for julestemning.

For mange er det tradisjon å ta en handletur til Oslo, ikke minst for å besøke Norsk folkemuseums julemarked på Bygdøy.

På Lillehammer er det julemarked på Maihaugen først i desember.

<strong>NOVEMBER:</strong> På  Hotel Union i Geiranger nyter du et stille måltid etter spabehandling. Her har vi  karamellpudding, kaffe og hvile med utsikt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
NOVEMBER: På Hotel Union i Geiranger nyter du et stille måltid etter spabehandling. Her har vi karamellpudding, kaffe og hvile med utsikt. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Flottest er kanskje førjulstida i Bergstaden Røros med utendørs julemarked. Dessuten er et Røros-besøk i desember en mer avslappet opplevelse enn Martnan i februar.

<strong>DESEMBER:</strong> Gaustatoppen bader i formiddagssol, mens skyggelandskapet ligger blått i 11 kuldegrader. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
DESEMBER: Gaustatoppen bader i formiddagssol, mens skyggelandskapet ligger blått i 11 kuldegrader. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer