Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her forsvinner luftballongen med Ivan (70) ned under jorda

Satte verdensrekord i pensjonistalder.

(Dagbladet): Ingen skal komme å si at pensjonister ligger på latsida dagen lang. Eller, det gjelder i alle fall ikke 70-åringen Ivan Trifonov.

Østerrikeren kan nemlig nå skilte med å være den første som har fløyet med luftballong ned under jorda - og opp igjen (se reisen øverst i saken).

Rekordforsøket fant sted i Mamet-grotten i naturparken Velebit i den kroatiske byen Obrovac, som er 206 meter dyp og formet som en trakt.

- Ekstremt krevende Inspirasjonen til valg av grotte, fikk Trifonov da han for ti år siden så en annen østerriker, Felix Baumgartner, gjennomføre et basehopp ned i den samme grotten.

Baumgartner satte forøvrig verdensrekord i 2012 da han hoppet fra en liten kapsel i stratosfæren, 39 045 meter fra jorden, og kom opp i en toppfart på hele 1 342 kilometer i timen.

- Dette var et ekstremt vanskelig prosjekt å gjennomføre. Jeg måtte ha helt riktig ballong, det rette været og riktig støtte. Det var utrolig krevende, og jeg tviler på om noe lignende kommer til å gjøres igjen noen gang, sier Trifonov, som brukte 25 minutter fra start til landing etter en kort mellomlanding på bunnen av grotten, i en pressemelding. 

Å bli verdensrekordholder er imidlertid ikke noe nytt for Trifonov. Han har nemlig fire fra før. Blant annet står Trifonov oppført som den første som har krysset både Sydpolen, Nordpolen og Middelhavet med luftballong.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media