Her forsvinner luftballongen med Ivan (70) ned under jorda

Satte verdensrekord i pensjonistalder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen skal komme å si at pensjonister ligger på latsida dagen lang. Eller, det gjelder i alle fall ikke 70-åringen Ivan Trifonov.

Østerrikeren kan nemlig nå skilte med å være den første som har fløyet med luftballong ned under jorda - og opp igjen (se reisen øverst i saken).

Rekordforsøket fant sted i Mamet-grotten i naturparken Velebit i den kroatiske byen Obrovac, som er 206 meter dyp og formet som en trakt.

- Ekstremt krevende Inspirasjonen til valg av grotte, fikk Trifonov da han for ti år siden så en annen østerriker, Felix Baumgartner, gjennomføre et basehopp ned i den samme grotten.

Baumgartner satte forøvrig verdensrekord i 2012 da han hoppet fra en liten kapsel i stratosfæren, 39 045 meter fra jorden, og kom opp i en toppfart på hele 1 342 kilometer i timen.

- Dette var et ekstremt vanskelig prosjekt å gjennomføre. Jeg måtte ha helt riktig ballong, det rette været og riktig støtte. Det var utrolig krevende, og jeg tviler på om noe lignende kommer til å gjøres igjen noen gang, sier Trifonov, som brukte 25 minutter fra start til landing etter en kort mellomlanding på bunnen av grotten, i en pressemelding. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer