FARGESTERKT: På toppen av Aros er et fargerikt glassylinder med panoramautsikt over byen. Foto: KJERSTI VANGERUD
FARGESTERKT: På toppen av Aros er et fargerikt glassylinder med panoramautsikt over byen. Foto: KJERSTI VANGERUDVis mer

Her går du i en 150 meter lang sirkelformet glassgang med fargerik utsikt over hele Århus

Men byen klarer i høyeste grad å sette farge på seg selv.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ÅRHUS (Magasinet Reiselyst): Det er mange grunner til å besøke den superhyggelige byen på Jylland, som kan lokke med både vikinghistorie, trange, koselige gater og strender.

GAMLE SKATTER: - Second hand er populært i Århus. Det henger trolig sammen med folks miljøbevissthet og ønske om å ha en egen stil, sier Kate Horslund Nielsen, eier av bruktbutikken Soul Shine. Foto: KJERSTI VANGERUD
GAMLE SKATTER: - Second hand er populært i Århus. Det henger trolig sammen med folks miljøbevissthet og ønske om å ha en egen stil, sier Kate Horslund Nielsen, eier av bruktbutikken Soul Shine. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Men flaggskipet i Danmarks nest største by er i dag kunstmuseet Aros. Og kapteinen, han er norsk.

Mangfold - Byen har en deilig puls og et kreativt mangfold, sier Erlend Høyersten (42) og påpeker at hele 50 000 av byens 320 000 innbyggere er studenter.

Etter å ha vært direktør på kunstmuseet i både Kristiansand og Bergen, tok nordmannen i januar i fjor over roret på Aros, som er et av Skandinavias mest besøkte kunstmuseer med over en halv million besøkende årlig.

DESIGN: Århus er flere ganger kåret til Skandinavias beste shoppingby, ikke minst finner du mange unike og frittstående designforretninger. Foto: KJERSTI VANGERUD
DESIGN: Århus er flere ganger kåret til Skandinavias beste shoppingby, ikke minst finner du mange unike og frittstående designforretninger. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Med over 20 000 kvadratmeter fordelt på ti etasjer, har direktøren litt av en plass å boltre seg på. Det gjenspeiles i variasjonen og mangfoldet i utstillingene, både de faste og de midlertidige.

Her vises lokale og globale verker, som spenner fra å være laget på slutten av 1700-tallet fram til i dag.

Panoramautsikt Museets aller mest kjente verk finner du på taket: «Your Rainbow Panorama» er en 150 meter lang og tre meter bred sirkelformet glassgang i alle spekterets farger, hvorfra besøkende får en fargerik panoramautsikt over hele byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KOSELIG BY: Danmarks nest største by preges av studenter og kreative sjeler. Foto: KJERSTI VANGERUD
KOSELIG BY: Danmarks nest største by preges av studenter og kreative sjeler. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Men dette er en by som i høyeste grad klarer å sette farge på seg selv.

Dansk design har de siste tiåra markert seg internasjonalt med sin enkelhet, komfort, form og funksjon - og dette preger selvsagt også shoppingtilbudet i Århus, som flere ganger har blitt kåret til Nordens beste shoppingby.

POPULÆRT: Disse vasene finner du i mange skandinaviske hjem om dagen. Flaggskipforretningen ligger i Århus. Foto: KJERSTI VANGERUD
POPULÆRT: Disse vasene finner du i mange skandinaviske hjem om dagen. Flaggskipforretningen ligger i Århus. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Mens Strøget huser mange av de velkjente kjedebutikkene, ligger mange unike og frittstående design- og klesbutikker i Jægergårdsgade og M.P. Bruunsgade.

- Ujålete - Jægergårdsgade er ujålete og eksklusivt på en gang, sier Mette Clausen (30).

Hun jobber på Fika, en liten butikk som selger dansk design og økologiske retter.

- Her er så å si alle butikkene «one of a kind». I tillegg er veldig mye økologisk produsert, noe som har resultert i at Jægergårdsgade har fått kallenavnet «speltgettoen», ler Clausen.

I dette shoppingstrøket finner du også flaggskipsforretningen til Kähler design. Vasene herfra har tatt Skandinavia med storm de siste åra - mens fabrikken åpnet allerede i 1839.