Her går du til fots på havbunnen for å finne «naturens eget elskovsmiddel»

Følg med på tabellen, så du vet når havet begynner å stige.

TUR PÅ HAVETS BUNN: Fra oktober og utover vinteren er det sesong for østerssafari. Den fem-seks kilometer lange turen til fots går ved lavvann i Vadehavet. Foto: FOOD DENMARK
TUR PÅ HAVETS BUNN: Fra oktober og utover vinteren er det sesong for østerssafari. Den fem-seks kilometer lange turen til fots går ved lavvann i Vadehavet. Foto: FOOD DENMARKVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hvis du forbinder østers med hvite duker og stramme kelnere, eventuelt en erotisk aften hjemme, kanskje det er på tide å utvide repertoaret?

I Danmark finner du «naturens eget elskovsmiddel» midt i naturen.

På vestkysten av Jylland kan du dra på østerssafari fra oktober og gjennom hele vinteren.

HELT RÅTT: Vadebukser, langstøvler, skalldyr og champagne, nå starter sesongen for østerssafari. Denne gjengen er en blanding av dansker og utlendinger på tur utenfor Mandø i Vadehavet ved Jylland. De står midt i matfatet. Østersbanken ligger åpen når tidevannet trekker seg tilbake. Foto: FOOD DENMARK
HELT RÅTT: Vadebukser, langstøvler, skalldyr og champagne, nå starter sesongen for østerssafari. Denne gjengen er en blanding av dansker og utlendinger på tur utenfor Mandø i Vadehavet ved Jylland. De står midt i matfatet. Østersbanken ligger åpen når tidevannet trekker seg tilbake. Foto: FOOD DENMARK Vis mer

En ferge eller et billigfly til Billund får deg raskt til Jylland, hvor eventyret starter.

Hav-vandring Mandø i Vadehavet er et av stedene du kan vandre på havet på jakt etter østers, Limfjorden litt lenger nord er et annet. Det danske østerseventyret begynte på 1960-tallet og blir stadig større.

I Vadehavet går du bokstavelig talt på havets bunn ut til østersbankene.

Når vannet trekker seg tilbake ligger havbunnen klar for safari.

Stor bestand I 2008 ble østersbestanden i Vadehavet anslått til 12 000 tonn. Bestanden er nå enda større. Har du først betalt de rundt 200 kronene som en safari i området koster, er det bare å forsyne seg.

Når du er du framme ved godsakene er det bare å fiske fram sjampanjen, eventuelt en sitron, og nyte smaken av skalldyr.

RETT I KROPPEN:  En kniv, kanskje en dasj sitron. Ferskere får du det ikke. I Vadehavet ligger østersen lett tilgjengelig. Det er bare å bøye seg ned og samle dem opp. Foto: FOOD DENMARK
RETT I KROPPEN: En kniv, kanskje en dasj sitron. Ferskere får du det ikke. I Vadehavet ligger østersen lett tilgjengelig. Det er bare å bøye seg ned og samle dem opp. Foto: FOOD DENMARK Vis mer

Det er en liten reise i hver østers, sies det. Når østersen åpner seg kjenner du faktisk lukten av havvind og saltvann.

Etter måltidet er det bare å fylle sekken så mye du kan for et nytt måltid på fastlandet.

Å satse på å få østersen med hjem til Norge, er neppe noen god ide. Selv med tett plast rundt vil «Danmarks frekkeste råvare» gjerne markere at den er til stede.

Tidevannet bestemmer Å stå på østersbankene midt i det tørrlagte Vadehavet kan være en rus i seg sjøl. Men det gjelder å ikke la seg rive med for lenge av natur, skalldyr, stemning og bobler. Når tidevannstabellen forteller at det er på tide å venda nesa hjemover, er det bare en ting å gjøre; å dra.

Når vannet begynner å sildre, kommer det overraskende fort. Vadehavet har opp til to meter forskjell på flo og fjære. Hver dag flytter tidevannet en million kubikkmeter vann.

VANNKIKKERT: I Limfjorden fisker man østers ved å skrape langs bunnen i grunne områder. Fisket skjer med  vannkikkert på nesten samme måte som man gjorde i steinalderen. I Limfjorden finner du den sjeldne arten europeisk østers. Foto. FOOD DENMARK
VANNKIKKERT: I Limfjorden fisker man østers ved å skrape langs bunnen i grunne områder. Fisket skjer med vannkikkert på nesten samme måte som man gjorde i steinalderen. I Limfjorden finner du den sjeldne arten europeisk østers. Foto. FOOD DENMARK Vis mer

Øya Mandø har kontakt med omverdenen ved lavvann. Det finnes faktisk en bilvei på havets bunn fra øya til fastlandet.

Du kan også kjøre egen bil, melde deg på tur med hest og vogn - eller ta beina fatt med guide fra Vadehavssenteret på fastlandet.

Elskovsmiddel Østers regnes som elskovsmiddel og har vært en eksklusiv delikatesse helt tilbake til den gang romerne fraktet med seg østers fra Atlanterhavet til Italia, pakket inn i snø og is eller tønner med saltvann.

I Vadehavet vokser stillehavsøsters, en art med opprinnelse i Japan og Syd-Øst Asia, som du finner mye av rundt Middelhavet også. Østersen rundt Mandø har selv spredd seg nordover fra Frankrike.

Ved Limfjorden,nord for Vadehavet, finner du en av verdens største og best bevarte områder for den sjeldne og truede arten «europeisk østers».

I Limfjorden fisker man østers ved å skrape langs bunnen i grunne områder. Fisket skjer med vannkikkert, et rør med glass i enden. Fisket skjer på nesten samme måte som man gjorde i steinalderen.

Bedre smak Europeisk østers regnes for å smakes bedre enn vanlig østers.

- Europeisk østers er fyldigere, sier sjefskokk Boris Buono på en Københavns eldste og flotteste fiskerestauranter, Krogs.

Det er ikke lett for østersen å overleve så langt nord, og den kalde vinteren dreper mye av bestanden hvert år.

- Østersene lever praktisk talt på akkord med livet, sier  Boris Buono.

INNHEGNING: På vei over Vadehavet går man forbi  sperrer som denne, laget for å holde dyr på avgrensede områder. De er fulle av tang fordi de ofte ligger under vann. Foto: FOOD DENMARK
INNHEGNING: På vei over Vadehavet går man forbi sperrer som denne, laget for å holde dyr på avgrensede områder. De er fulle av tang fordi de ofte ligger under vann. Foto: FOOD DENMARK Vis mer

Samtidig er det nettopp kulda som bidrar til smaken. Den gjør at østersen vokser saktere og får en rikere, tettere, mer mineralrik og kjøttfull smak.

Lavere saltinnhold bidrar også til renere smak. Virkelig østerselskere drar helst til Limfjorden.

Festival over hele Danmark Har du ikke tid til å oppsøke råvaren i naturen, er det flusst av muligheter likevel. For tredje gang arrangeres østersfestival i Danmark i oktober.

Mange arrangementer og turer skjer rundt Vadehavet, Limfjorden og i København, men også en rekke andre steder hyller østersen med events og aktiviteter.

Vadehavet står på Unescos verdensarvliste og regnes som en av verdens flotteste nasjonalparker.

BONUSFANGST : I Limfjorden finner du også små edderkoppkrabber - som smaker som reker. Amerikanske Amy Serafin vurderer å smake. Foto: FOOD DENMARK
BONUSFANGST : I Limfjorden finner du også små edderkoppkrabber - som smaker som reker. Amerikanske Amy Serafin vurderer å smake. Foto: FOOD DENMARK Vis mer

Etter at området i 2009 ble nasjonalpark, ble kommersiell østerssanking forbudt. Dermed er det fritt fram for alle.