Her går Tuva (2 md.) på do

Helene har sluttet å skifte bæsjebleie på datteren.

- Akkurat dette gjorde jo bestemoren min også. Hun synes det er helt vanvittig at barn ikke lærer seg å gå på do litt før, sier Helene (39), tobarnsmor og bosatt i Oslo.

Barn i Norge i 2011 blir renslig langt seinere enn ungene som vokste opp for 40-45 år siden. Da begynte man med pottetrening så fort barnet kunne stå oppreist. Nå bruker mange unger bleier til de er både tre og fire år gamle.

Helene derimot, ser ingen grunn å vente med dotreningen.

Hun holder sin to måneder gamle datter over vasken som en fast rutine ved bleieskift. I tillegg har hun lært å kjenne hvilke signaler - lyder og bevegelser - datteren gir når hun må bæsje. Men det er ikke alltid at Tuva tisser på do. Noen ganger blir bleia våt, og da er det ifølge Helene en stor fordel å bruke tøybleier.

MILJØVENNLIG:Tuva sparer miljøet for ett tonn avfall ved å gå på do og bruke tøybleier
fremfor engangsbleier. Foto: Marte Christensen
MILJØVENNLIG:Tuva sparer miljøet for ett tonn avfall ved å gå på do og bruke tøybleier fremfor engangsbleier. Foto: Marte Christensen Vis mer

- Da kjenner barnet at det blir vått, og dermed får det et forhold til at det tisser på seg. Det er ikke så lett å kjenne med en engangsbleie, som har en superabsorberende og tørr overflate, mener 39-åringen.

Uvanlig metode
Uroterapeut Hilde Arneberg ved Barneklinikken på Rikshospitalet tror ikke det er mange her til lands som prøver seg på det samme som Oslo-familien. Hun tror likevel at flere kan klare det.

- Da gjelder det å følge godt med på barnets signaler og lære seg barnets rutiner, mener Arneberg, som jobber med veiledning av personer som har problemer med vannlatingen.

Hun sammenlikner familiens metode, der foreldrene oppmuntrer babyen til å tisse, med hvordan det i enkelte land i Afrika er en egen «seremoni» knyttet til vannlatingen.

BLEIEFRI: Helene synes det er mye mindre styr med bleiefri metode i kombinasjon
med tøybleier, enn det er å skifte bæsjebleier. Foto: Marte Christensen
BLEIEFRI: Helene synes det er mye mindre styr med bleiefri metode i kombinasjon med tøybleier, enn det er å skifte bæsjebleier. Foto: Marte Christensen Vis mer

- Mor og en rundt seks måneder gammel baby står i midten av en sirkel av landsbybeboere. De klapper og jubler når barnet tisser, og gir med dette en slags bekreftelse på at vannlating på bakken er flott. En praktisk og sikkert nødvendig tradisjon i enkelte områder der bleier, vaskemuligheter og vanntilgang er mer begrenset, påpeker Arneberg.

I tilfeller der sjalet til mor er det som fanger opp urinen, er det høyst forståelig at moren følger nøye med på barnets ørsmå kroppslige signaler.

- Hun tar da barnet ut av sjalet hun bærer på ryggen, og lar barnet tisse på bakken, sier Arneberg.

Forskjell på folk
Uroterapeuten tror det er viktig at foreldre gjør det som føles riktig for dem, og at det for mange kan bli for mye stress å unngå bleier fullt og helt.

BEVISET: Det hender at Tuvas pappa Simen kommer hjem og ler fordi han finner bremsespor etter sin to måneder gamle datter i do. Foto: Marte Christensen
BEVISET: Det hender at Tuvas pappa Simen kommer hjem og ler fordi han finner bremsespor etter sin to måneder gamle datter i do. Foto: Marte Christensen Vis mer

- De fleste småbarnsfamilier har nok med utfordringene i det daglige livet. Derfor er ikke dette et mål for de fleste, sier hun.

Vannlating er dessuten en kompleks prosess, og det er ikke gitt at alle barn klarer å slutte med bleie tidlig.

- Noen barn har et system som blir seinere modent. Enkelte har andre fysiske årsaker til at de ikke klarer det. De kan ha liten blære for alderen eller noen våkner ikke av tissetrang. Det er heller ikke alltid så lett å få med seg når et spedbarn må tisse. Noen hver er vel blitt overrasket over en kraftfull urinstråle når de tar av babyens bleie, påpeker Arneberg.

Miljøvennlig
For Helene og familien er det viktig at barnet får økologisk bomull eller andre myke og pustende naturstoffer mot huden, i stedet for plast og kjemikalier.

Ved å bruke tøybleier sparer hun også miljøet for enorme mengder avfall. Barn som bruker fire engangsbleier daglig til de er tre år, bidrar med over ett tonn søppel.

Daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag bekrefter at tøybleier er mer miljøvennlig enn engangsbleier dersom man vasker fulle maskiner som ikke overstiger 60 grader og lufttørker bleiene.

- Men å bruke bleier hver dag, døgnet rundt, i tre-fire år, det er jo ikke nødvendig, konstaterer tobarnsmora.