Her gir «Mars & Venus»-forfatteren forholdsråd til nordmenn

John Gray har solgt over 50 millioner bøker. Nå er han på norgesbesøk.

(Dagbladet): - Dagens kvinner er mer stresset enn noensinne, noe som skaper misnøye og problemer både på arbeidsplassen og i hjemmet. For å redusere dette stresset er det viktig at menn og kvinner forstår hverandres behov,slik at de kan kommunisere bedre og dermed også få et bedre og mer lykkelig parforhold, sier den anerkjente forfatteren og forholdseksperten, John Gray til Dagbladet.

I helga er han i Norge for å holde foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, hvor han skal lære nordmenn hvordan vi kan kommunisere og forstå hverandre bedre. I kveld er han på «Skavlan».

I den verdenskjente boka «Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus», skriver Gray om hvordan menn og kvinner er fundamentalt forskjellige, og hvordan vi ved å forstå disse forskjellene kan forbedre parforholdet, redusere stress og kommunisere bedre.

Mer stress - Det handler ikke om at man skal endre seg for partneren, men om å forstå hverandres forskjeller, sier Gray. Han mener vi i dag står ovenfor større utfordringer i forholdene våre, og har større behov enn noensinne:

PÅ NORGESBESØK: I helga holder John Gray foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, og i kveld er han gjest hos Fredrik Skavlan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ NORGESBESØK: I helga holder John Gray foredrag i Trondheim, Oslo og Bergen, og i kveld er han gjest hos Fredrik Skavlan. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kvinner har et større behov for å bli hørt av mannen enn før. Hun trenger å føle at mannen bryr seg om det hun sier, selv om han ikke kan tilby henne en løsning på problemet - noe mannen ofte ønsker å gjøre. Mannen skal ikke si «Hva kan jeg gjøre med det» når hun er frustrert over noe, hun vil bare at han skal lytte. At mannen forstår og annerkjenner kvinnens behov for å snakke om problemer er viktig, sier han. For å få mannen til å lytte foreslår han følgende:

- Si til han at: «Når du får sjansen til det vil jeg gjerne snakke med deg i ti minutter. Jeg vil bare at du skal lytte og høre på det jeg har å si uten å tilby en løsning. Jeg må snakke om dette for å føle meg bedre». Når han lytter til det du har å si kan dette hjelpe deg med å redusere eget stress, samtidig som du etterpå kan gi han en positiv tilbakemelding for at han ville lytte til deg. Slik føler han at han har hjulpet deg, noe som gjør det lettere for han å bli en god lytter, sier han.

Realistiske forventninger - Kvinner kan ikke forvente at mannen alltid forstår hva hun mener, men hvis han vet det kan hjelper deg bare at han lytter, kan det gi han en positiv reaksjon, og etter hvert gjøre at dere kommuniserer bedre i forholdet, sier han. Det er viktig at dere har realistiske forventninger til hva dere kan gi hverandre i et forhold, også når det kommer til romantikk:

- Du kan imøtekomme de romantiske behovene til partneren ved å være praktisk. Valentinsdagen er i neste uke, og da kan mannen f.eks spørre om tre ting hun ønsker seg eller vil at de skal gjøre, og så innfri en av disse. Det høres kanskje ikke romantisk ut, men det viktigste er at man gjør noe sammen, sier han. Det er like viktig at begge kjønn er bevisst egne og partnerens behov:

- Hvis mannen føler at alt han gjør er feil, har han et behov for å føle seg sett. Et godt råd til han da kan være bryte inn når hun snakker og si «Nå føler jeg at alt jeg sier og gjør er feil. Fortell meg om noe jeg gjør positivt før du fortsetter». Det er viktig at han ikke føler seg angrepet, og at han får mulighet til å tenke over det hun sier etterpå, sier Gray.

Teknikker Han trekker fram det at kvinnen har mer behov for hjelp i hjemmet i dag, noe mannen ikke alltid forstår:

- Kvinner er stresset og føler at hun må gjøre alt selv, men for at mannen skal forstå dette må hun lære seg ny teknikker for å kommunisere det.

- For eksempel, hvis du vanligvis lager middag, men ikke orker å lage mat en dag bør du ikke spørre om han vil gå ut og spise. Da svarer han «nei, jeg liker maten din mye bedre». Men hvis du er direkte og sier «Kan du ta meg med ut å spise? Jeg er sliten og orker ikke lage mat i dag», kan han lettere forstå situasjonen. Ikke spør hva han vil, men om han kan.
- Ikke konfronter han med en gang dere kommer hjem. Mannen har behov for å føle seg verdsatt og at han gjør henne lykkelig. Når du er stressa kan det være vanskelig, men det kan hjelpe, sier han. Et av de største problemene i dagens forhold er at mannen føler at ingenting han gjør er rett, mens kvinnen føler at hun gir mer enn hun får igjen, ifølge Gray.

- Kvinner kan lære å kommunisere behovene sine til mannen og motivere han til å møte disse, samtidig som hun møter hans behov. Og mannen kan møte kvinnens behov uten å gi opp sine egne, sier han.

UENIG: Samlivsekspert Peder Kjøs.
UENIG: Samlivsekspert Peder Kjøs. Vis mer