Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her hadde de 3600 som løp raskest vann og mat i 14 dager

Bygde atombunker under varehus i gave til innbyggerne.

 BERLIN:  Bare de 3600 som sprang kjappest fikk komme ned i denne bunkeren under et kjøpesenter i Berlins Kurfürstendamm, hvis det hadde blitt sprengt en atombombe over Berlin. Nå er turistene på vei ned for å oppleve en time under jorda. Bunkeren ble bygget på 1970-tallet og fungerer den dag i dag. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BERLIN: Bare de 3600 som sprang kjappest fikk komme ned i denne bunkeren under et kjøpesenter i Berlins Kurfürstendamm, hvis det hadde blitt sprengt en atombombe over Berlin. Nå er turistene på vei ned for å oppleve en time under jorda. Bunkeren ble bygget på 1970-tallet og fungerer den dag i dag. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BERLIN (Dagbladet): De 3600 som løp raskest, kunne finne en slags beskyttelse her om det hadde blitt sprengt en atombombe over Berlin.

 MED GUIDE:  Guiden forteller hvordan det ville ha vært å leve nede i en atombunker i to uker, om det hadde blitt sprengt en atombombe i Berlin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MED GUIDE: Guiden forteller hvordan det ville ha vært å leve nede i en atombunker i to uker, om det hadde blitt sprengt en atombombe i Berlin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Vi er under et kjøpesenter i Berlins Kurfürstendamm. På begynnelsen av 1970-tallet ble det bygget en atombunker under kjøpesenteret, som en gave fra kjøpesenterutbyggeren til Berlins folk.
 
Bunkeren inneholder to tilfluktsrom. Det er plass til totalt 3600 mennesker på de to rommene, og det er mørkt og trangt om plassen men ikke kaldt.

Likevel, flere av de besøkende sier de får gåsehud under det blå lyset nede i bunkeren.

- Tanken på dette er ikke til å holde ut, sier en av turistene til guiden i mørket.
 
Teknisk Adgangen til bunkeren skjer via fire sluser. Adgangsslusene blir betjent fra et sentralt oppsynsrom. Det fungerer også som en kommunikasjonssentral med radioforbindelse til omverden. Det som måtte være igjen av den da.

 MATLAGER:  Et låst matlager. Her skulle det lages mat til 3600 mennesker. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MATLAGER: Et låst matlager. Her skulle det lages mat til 3600 mennesker. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Og så er det en felttelefon til internt bruk.

Det er to sanitærrom, ett for kvinner og ett for menn. Det finnes ikke  dører, bare forheng, ingen skal kunne stikke seg unna her.

Alt i alt er det sengeplasser til 3592 personer. Lag på lag med feltsenger i høyden.

To skadestuer og to sykestuer med 47 sengeplasser er inkludert i antall sengeplasser.

Mat Atombunkeren har også to ganske små kjøkken. Det fins også et matlager som skal forsyne de 3600 med mat i 14 dager.

Vann er viktig i et tilfluktsrom.

Guiden forteller at vanntankene i bunkeren har en samlet kapasitet på 126 000 liter vann.

 UNDER JORDA:  Her skulle 3600  menesker leve under et atomangrep på Berlin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
UNDER JORDA: Her skulle 3600 menesker leve under et atomangrep på Berlin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Noen av de besøkende regner det fort ut. Det er 35 liter vann pr. person i 14 dager, eller 2,5 liter om dagen til hver person. Til alt bruk.

Luft Lufta suges inn utenfra og passerer mange forskjellige filtre før det ledes inn i bunkeren. Hvis strømforsyningen skulle svikte, overtar et nødaggregat. Det brukes strøm til belysning og utlufting.

Forsyningsanlegget rekker til 14 dager. Deretter er alle nødt til å forlate bunkeren. Så enkelt kan det sies. Og så brutalt.

 MUSEUM:  Inngangen til  The Story of Berlin Museum, med 800 år av Berlins historie. Under her  ligger det en atombunker som er åpen for visning. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MUSEUM: Inngangen til The Story of Berlin Museum, med 800 år av Berlins historie. Under her ligger det en atombunker som er åpen for visning. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Hittil er atomvåpen bare brukt en eneste gang under krig. Da USA bombet Hiroshima og Nagasaki den 6. og 9. august 1945. 120 000 døde umiddelbart. Dobbelt så mange døde etter hvert av skadene.

I det dunkle blålyset i tilfluktsrommet ser vi de enkle sengene, rekke for rekke, etasje for etasje.

 ATOMBUNKER:  Her er det soveplass til 3592 personer.  Bomberommet kan brukes den dag i dag, om det skulle skje en atomkatastrofe. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
ATOMBUNKER: Her er det soveplass til 3592 personer. Bomberommet kan brukes den dag i dag, om det skulle skje en atomkatastrofe. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Turistene er nesten like bleke når de kommer opp som om de hadde vært der i de 14 tilmålte dagene. Det er tid for refleksjon for de fleste som har vært denne timen i blålyset under jorda.

Fungerer fortsatt Hva skulle vi ha gjort? Hvordan ville det ha vært? Og hva med alle som ikke fikk plass, som ikke sprang raskt nok? Hva med barn, gamle og syke?

- Dette er kanskje det viktigste museet vi har besøkt i Berlin, sier en av de besøkende stille på vei opp trappa igjen til The Story of Berlin.

-  Det var godt vi hadde med guide.

Og ja, tilfluktsrommet i Kurfürstendamm kan brukes den dag i dag- om det skulle bli nødvendig.