<strong>BLIR HISTORIE? Hvis innføringen av førerkortet som mobil-app slår an i USA, vil kanskje flere land, og deriblant Norge, etterhvert følge etter? Foto:</strong> PER ERVLAND / DINSIDE.NO
BLIR HISTORIE? Hvis innføringen av førerkortet som mobil-app slår an i USA, vil kanskje flere land, og deriblant Norge, etterhvert følge etter? Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Her har de førerkortet på mobilen

Hvor lurt er det egentlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside Det er Iowa som får æren av å bli første delstat med digitalt førerkort, og ordningen trer i kraft allerede fra og med 2015. Det melder Wall Street Journal.

Imidlertid vil også flere delstater teste ut en slik løsning i nær fremtid.

Hva skjer hvis du glemmer EU-kontrollen?

Hva er vitsen? Fordelene med å la bilistene bruke en mobil-app som førerkort er i hovedsak relatert til sikkerhets-aspekter.

For eksempel, uttaler direktør Mark Lowe til ABC News at bildet på førerkortet kan være animert, altså 3-dimensjonalt, noe som vil gjøre gjenkjennelse av innehaveren sikrere. Appen vil selvsagt kreve PIN-kode for å få tilgang - etterhvert er meningen å implementere biometrisk identifikasjon, altså via fingeravtrykk, stemmegjenkjennelse eller øyeregistrering.

Les også: «Miste lappen for alltid» - er det egentlig mulig?

Men hva er ulempene? Lowe legger ikke skjul på at det finnes noen utfordringer også. Eksempelvis hvordan får man tilgang fra flere enheter, og ikke minst hvordan man skal hindre at uvedkommende kan få tilgang til innholdet på mobilen og utnytte det til å begå ID-tyveri.

I tillegg kommer mer dagligdags problemer, som at brukeren selv må sørger for at telefonen alltid er ladet opp.

Og hva hvis en bilist blir stoppet av politiet og blir bedt om å overlevere telefonen med førerkortet?

Her gjenstår det altså å utvikle en måte å låse skjermen til angjeldende app, slik at tilgang ikke gis til det øvrige innholdet i telefonen, eller gi mulighet til å scanne ID-en uten at brukeren behøver å slippe fra seg apparatet. Dette er fortsatt under planlegging.

<strong>FORELØPIG IKKE I NORGE:</strong> Men i delstaten Iowa i USA forberedes nå innføring av førerkortet, også som gyldig identitetsbevis, som smarttelefon-app. Foto: KNUT MOBERG / DINSIDE.NO
FORELØPIG IKKE I NORGE: Men i delstaten Iowa i USA forberedes nå innføring av førerkortet, også som gyldig identitetsbevis, som smarttelefon-app. Foto: KNUT MOBERG / DINSIDE.NO Vis mer

En talsperson for samferdselsdepartementet i Iowa presiserte mandag 15. desember at app-en er under utvikling for iOS og Android-plattformer og at den første informasjonen om at den vil være klar i 2015 ikke kan bekreftes.

Og i Norge? Vi har kontaktet Statens Vegvesen for å finne ut hvordan norske myndigheter tenker angående digitalisering av førerkortet.

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegvesenet opplyser til Dinside at det per i dag ikke foreligger noen konkrete planer om å flytte førerkortet over på digital plattform i form av en mobil-app. Det vil imidlertid ikke si at det utelukkes i fremtiden.

Vil studere muligheter for app-er Generelt kan Vinje fortelle at Statens Vegvesen ønsker å sette brukeren først, og derfor være der kundene er.

Det er derfor logisk at man vil komme til å se på appmuligheter i fremtiden, selv om Vinje presiserer at man vil «haste langsomt» med overflytting av stadig flere tjenester til et selvbetjent, digitalt medium. Vi kunne for eksempel tidligere i år informere om at man nå kan bestille vognkortet på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer