Her har folk kastet 3000 euro hver eneste dag

Romas berømte fontene åpnet til stormende jubel.

 TREVI-FONTENEN:  Om kvelden skal Romas største barokke fontene lyses opp av hundrevis av LED-lys. Trevi-fontenen er nå åpnet igjen etter å ha vært steng på grunn av restaurering i 17 måneder.  Til nå har folk måttet klatre på stillaser for å se byens populære turistattraksjon. Foto: ANDREA RONCHINI / NTB SCANPIX
TREVI-FONTENEN: Om kvelden skal Romas største barokke fontene lyses opp av hundrevis av LED-lys. Trevi-fontenen er nå åpnet igjen etter å ha vært steng på grunn av restaurering i 17 måneder. Til nå har folk måttet klatre på stillaser for å se byens populære turistattraksjon. Foto: ANDREA RONCHINI / NTB SCANPIXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet):
Trevi-fontenen er åpnet igjen etter å ha vært stengt for restaurering i  halvannet år, melder den italienske avisa  La Repubblica.

 TREVI- FONTENEN: Tusenvis hadde samlet seg på Piazza di Trevi for å se den nyrestaurerte Trevi-fontenen. Foto: ANDREA RONCHINI / NTB SCANPIX
TREVI- FONTENEN: Tusenvis hadde samlet seg på Piazza di Trevi for å se den nyrestaurerte Trevi-fontenen. Foto: ANDREA RONCHINI / NTB SCANPIX Vis mer

I denne perioden har turister har måttet klatre opp på stillaser for å få glimt av en av skulpturene i den verdenskjente fontenen.

3000 euro Hvert år kaster turister og besøkende mynter i Fontana di Trevi, som fontenen heter på italiensk.

Det har betydd minst 3000 euro om dagen i Romas største barokke fontene.
 
Pengene har blitt brukt til  nytte for Romas fattige.

 POPULÆRT:  Nå kan besøkende igjen ta selfie ved Romas mest kjente fontene.  Foto: PA PHOTOS/NTB SCANPIX
POPULÆRT: Nå kan besøkende igjen ta selfie ved Romas mest kjente fontene. Foto: PA PHOTOS/NTB SCANPIX Vis mer

Etter tradisjonen skal man stå og kaste en mynt med høyre hånd over venstre skulder ut i fontenen hvis man vil ønsker å komme tilbake til Roma.

Også når fontenen nå har vært stengt i halvannet år, har folk kastet mynter ut i det tomme bassenget.

Barokk Det var arkitekten Nicola Salvi som skapte den berømte fontenen, som er Romas største barokke fontene. Trevi-fontenen ble fullført i 1762, 11 år etter at arkitektens død.

 KASTER PENGER:  Myntene skal kastes med høyre arm over venstre skulder for å sikre at man kommer tilbake til Roma. Foto: ALESSANDRO TARANTINO / NTB SCANPIX
KASTER PENGER: Myntene skal kastes med høyre arm over venstre skulder for å sikre at man kommer tilbake til Roma. Foto: ALESSANDRO TARANTINO / NTB SCANPIX Vis mer

Det er det italienske motehuset Fendi som har finansiert restaureringen av Fontana di Trevi.

Det har kostet over 2 millioner euro og tatt nesten halvannet år.

Fontenen ble åpnet igjen i en høytidelig seremoni den 3. november, med en utvidet glassbru som turistene kan stå på. 100 LED-lys lyser opp fontenen nattestid.

Berømt fra film
Trevi-fontenen ble verdensberømt etter en scene i Federico Fellinis film «La Dolce Vita». Den svenske skuespillerinnen Anita Ekberg badet i fontenen med kjolen på i 1960.
 

Shirley MacLaine og Christopher Plummer gjenskapte den ikoniske filmscenen i  «Elsa & Fred» i 2014.

Filmen «Three Coins in the Fountain» og sangen med samme navn satte fart i skikken med å kaste mynter i Trevi-fontenen allerede på 1950-tallet. 

Tradisjonen er at myntene skal kastes med høyre hånd over venstre skulder. Da kommer man tilbake til Roma.

De fattige De ble fart i pengeinnsamlingen da italienerne gikk over fra lire til euro. Nå er det vanlig å kaste en euromynt i fontenen.
Pengene som kommer inn fra Trevi-fontenen blir brukt til et supermarked for Romas fattige.

Fontana di Trevi kom ikke bare fra en gammel vannkilde, den har også vært en god pengekilde.

Det har vært mange som har forsynt seg av fontenepengene i åras løp. En kvinne ble ifølge  BBC frikjent i retten for å ha forsynt seg, fordi pengene ikke kunne sies å ha en rettmessig eier.

Nektet adgang En mann som ble kalt d'Artagnan ble nektet adgang til Trevi-fontenen etter at han hadde fisket mynter fra den i 34 år, også dette ifølge BBC.

Det er ikke opplyst om det er mulig å fortsette å kaste mynter i Trevi-fontenen etter nyrestaureringen.