Her havner du i trøbbel

Det er ingen tvil om hva vi krangler mest om.

KRANGLING: Bruktbilkjøp er klart overrepresentert i Forbrukertvistutvalget. Det finnes imidlertid noen enkle grep som reduserer risikoen for krangling i etterkant. Foto: Egil Nordlien HM Foto
KRANGLING: Bruktbilkjøp er klart overrepresentert i Forbrukertvistutvalget. Det finnes imidlertid noen enkle grep som reduserer risikoen for krangling i etterkant. Foto: Egil Nordlien HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2011 var det totalt 1258 saker som ble ferdigbehandlet i Forbrukertvistutvalget (FTU).

Ifølge utvalgets egen statistikk handlet hele 356 av disse om kjøp av bil. Det er nesten dobbelt så mange saker som neste kategori på lista (håndverkertjenester).

André Fimreite er til daglig seniorrådgiver og advokat hos NAF, men sitter også i FTU. Han sier at manglende opplysninger ofte er en kilde til konflikt.

Som oftest handler det om problemer med bruktbilen som selgeren ikke har opplyst om, og som vedkommende skulle ha visst om.

- En av de andre tingene det klages en del på, er reparasjoner. For eksempel når verksteder ikke har gjort en tilfredsstillende jobb, sier han.

Utvalget behandler både klager på kjøp mellom to private og mellom privatpersoner og bedrifter. Fimreite påpeker at det finnes en vesentlig forskjell på disse to scenarioene.

- For kjøp mellom private er det den gode gamle kjøpsloven som gjelder, mens det er forbrukerkjøpsloven som gjelder når du kjøper noe av et firma, sier han.

Sistnevnte gir deg som forbruker et større vern enn den vanlige kjøpsloven. Blant annet har forbrukerkjøpsloven fem års reklamasjonstid for ting som er ment å vare lenger enn dette, mens kjøpsloven bare gir deg to års frist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer