Her hopper han ned i et av Nord-Europas dypeste juv

Sammenligner hoppet med scene fra Ringenes herre. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KÅFJORD (Dagbladet): - Dette blir Europas trangeste strikkhopp, daglig leder i Strikkhopp og sånt, Petter Kvalsvik til Dagbladet:

- Jeg kunne nok sagt det trangeste i hele verden, men begrenser jeg det til Europa har jeg iallefall ordene i behold, fortsetter han fornøyd.

Kåfjord kommune vedtok sist uke at det blir strikkhopp i organisert form fra nyvinningen Gorsabrua i Fossejuvet. I videoen over kan du se et av hoppene fra bruåpningen i fjor.

Nå blir det prøvehopping i juli. I starten av august kan også du få prøve deg på strikkhopping, i det som ifølge ordfører Bjørn Inge Mo er et av Norges og også Nord-Europas dypeste juv.

Helt skjelven Kvalsvik har har selv hoppet strikk i 20 år, men å slippe seg ut fra Gorsabrua er noe av det mest vanvittige han har vært med på:
 
- Jeg ristet som en gammel totakter etterpå. Det var en mektig opplevelse, sier han.

<strong>SPEKTAKULÆRT:</strong> Gorsabrua er laget av aluminium, veier 10,5 tonn, har en spennvidde på 53 meter, og det er 152 meter ned til bunnen av juvet. Foto: ROGER BRENDHAGEN
SPEKTAKULÆRT: Gorsabrua er laget av aluminium, veier 10,5 tonn, har en spennvidde på 53 meter, og det er 152 meter ned til bunnen av juvet. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Kvalsvik sammenligner entusiastisk hoppet i Fossejuvet med scenen i Ringenes herre-triologien, der trollmannen Gandalf faller ned i dypet etter å kjempet mot den onde balrogen:

- Det langt og trangt, sier han.

Fritt fall Kvalsvik håper å få hopp med et fritt fall på tre sekunder fra Gorsabrua. Det betyr et fall på cirka 54 meter før strikken begynner å bremse hastigheten.

ALLE NORGES HEMMELIGHETER• Programleder Erlend Klarholm Nilsen sender deltakerne, som også er hans bestevenner, Steinjo Grieg Halvorsen og Hanne Rivrud Nansen på en reise landet rundt for å avsløre «Alle Norges hemmeligheter».

• Alle episodene, bonusmaterialet, konkurranser og mye mer finner du på allenorgeshemmeligheter.no.

På bunnen vil det være cirka 15 meter klaring til fjellveggen på hver side. Det er tett nok, i følge strikkhoppentusiasten:

- Det er ingen grunn til å gå noe nærmere enn det, sier han.

Turistfrieri Kåfjord kommune ligger på østsiden av Lyngenfjorden i Nord-Troms. Mange trekker allerede på toppturer i Lyngsalpene og Kåfjordalpene.

<strong>FLERE GJESTER:</strong> Næringskonsulent Einar Eriksen (t.v.) og ordfører Bjørn Inge Mo håper Gorsabrua skal trekke flere turister til Kåfjord. Foto: ROGER BRENDHAGEN
FLERE GJESTER: Næringskonsulent Einar Eriksen (t.v.) og ordfører Bjørn Inge Mo håper Gorsabrua skal trekke flere turister til Kåfjord. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Nå håper kommunen at brua med strikkhoppmuligheter skal få folk til strømme til den lille bygda med drøye 2200 innbyggere.

Da ideen om brua ble lagt fram gikk debatten på at dette var galskap, forteller Bjørn Inge Mo.

HØYTSVEVENDE AKTIVITETER

Det er tre bruer du kan hoppe strikk fra i Norge, men flere steder du kan sveve høyt i en zip-line.

Her er noen av dem:

• Høy og lavt, Lardal i Vestfold
Les mer: www.aktivitetspark.no

• Hunderfossen familiepark
Les mer: www.hunderfossen.no

• Vengavollspranget, Oppdal
Les mer: www.opplevoppdal.no

• Røyland Gård, Engesland
Les mer: www.roylandgaad.no

Fire år og sju millioner kroner senere, ble brua er laget av det østerrikske arkitektfirmaet Bitschnau en realitet på sensommeren i fjor.

53 meter lang Brua er laget av aluminium, veier 10,5 tonn, har en spennvidde på 53 meter, og det er 152 meter ned til bunn av juvet.

- Vi håper den setter oss på kartet, og at næringslivet også kan dra nytte av den, sier ordføreren til Dagbladet.

Næringskonsulent Einar Eriksen er også fornøyd.

Å gå opp til brua der du snart også får en ekstremopplevelse i bonus, lokker allerede folk ut på tur. I år håper han på mellom 6000 og 8000 besøkende.

<strong>TURMULIGHETER:</strong> Stien opp til landets tredje strikkhoppbru ble bygd av gruvearbeiderne i den gamle kobbergruva som lå her, og går helt opp til det gamle kraftverket som ligger 500 meter lenger opp. Foto: ROGER BRENDHAGEN
TURMULIGHETER: Stien opp til landets tredje strikkhoppbru ble bygd av gruvearbeiderne i den gamle kobbergruva som lå her, og går helt opp til det gamle kraftverket som ligger 500 meter lenger opp. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

- På turen inn får du framfor alt fine naturopplevelser, understreker Eriksen.

Flere turmuligheter Stien opp til landets tredje strikkhoppebru ble bygget av gruvearbeiderne i den gamle kobbergruva som lå her, og går helt opp til det gamle kraftverket som ligger 500 meter lenger opp.

Det er flere merkede stier i området.

Fortsetter du turen fra brua er det en dagsmarsj til Finlands høyeste fjell, Halti, med sine 1324 meter.

Når du krysser grensa har du faktisk bare et par hundre meter igjen til toppen:

- Da møter du utslitte finner som har gått i flere dager, ler Eriksen.

Ni Liv I nabodalen Manndalen, kan du følge samme rute som Jan Baalsrud gjorde i sin dramatiske flukt fra tyskerne under andre verdenskrig, forteller Mo.

Flukten ble senere skildret i boka «Ni liv» av David Armine Howarth, og den oscarnominerte filmatiseringen med samme navn fra 1957.

Drar du til Kåfjord vinterstid kan du leie en scooter i Manndalen, og kjøre merkede scooterløyper til Kautokeino, forteller Eriksen, som selv har tatt Hurtigruten til Mehamn, og kjørt merkede scooterløyper helt tilbake til Kåfjord.

Flere strikkhoppbruer Etter at Gorsabrua havnet på strikkhoppkartet, er det nå altså tre bruer du kan hoppe strikk fra her i landet.

Fra før tilbyr Petter Kvalsvik også strikkhopp fra Trolljuv bru, 115 meter over Åkrafjorden langs europavei 134, omtrent midtveis mellom Haugesund og Odda.

Landets tredje strikkhoppbru er Vemorkbrua på Rjukan i Telemark, i regi av  Telemark opplevelser.

Både i Trolljuv og over Vemorkjuvet kan du i tillegg rase av gårde høyt over bakken i en zip-line.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer