FOR HÅND: Den splitter nye grønnsaken vokser oppover, på samme måte som rosenkål. Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere og litt nøtteaktig. Flower Sprout kan serveres rå i salater, men blir bedre om den varmebehandles raskt. Foto: PER ODD GJESTVANG
FOR HÅND: Den splitter nye grønnsaken vokser oppover, på samme måte som rosenkål. Størrelsen minner om rosenkål, men smaken er mildere og litt nøtteaktig. Flower Sprout kan serveres rå i salater, men blir bedre om den varmebehandles raskt. Foto: PER ODD GJESTVANGVis mer

Her høstes en helt ny grønnsak i Norge

Så ny at den ennå ikke har norsk navn. Hva synes du den bør hete?

• Flere matsaker på db.no/mat
Den kan wokes, stekes, kokes, bakes, blancheres (kokes i et par minutter, for så å legges i isbad) og brukes rå.

Den har lang holdbarhet, men kan også fryses.

Flower Sprout er noe så sjeldent som en splitter ny grønnsak. Onsdag 7. oktober ble de første eksemplarene for salg i dagligvare høstet på Toten.

- En grønnsak som kan brukes utrolig mange måter. Dette er en stor dag for oss, sier bonde Per Odd Gjestvang på Vang gård på Toten. Gården er foreløpig alene om å dyrke nykomlingen i Norge.

Innen året er omme er målet å levere 17 tonn til butikker og restauranter.

- Fantastisk spennende. Det er ikke hver dag vi kan vi kan vise frem en helt ny grønnsak som dyrkes her i landet, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Gerd Byermoen.

Krysning Nykomlingen er en krysning av rosenkål og grønnkål, utviklet gjennom 15 år ved hjelp av tradisjonelle krysningsmetoder. Resultatet er en grønnsak utenom det vanlige.

FLOWER SPROUT : En ny og spennende kål som vokser på stokker slik som rosenkål. Du kan bruke den rå eller forvelle den lett før du har den i salater. Oppskriften på denne forretten finner du nedenfor. Foto: FRUKT.NO
FLOWER SPROUT : En ny og spennende kål som vokser på stokker slik som rosenkål. Du kan bruke den rå eller forvelle den lett før du har den i salater. Oppskriften på denne forretten finner du nedenfor. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Den nye kålen er både uvanlig sunn og vakker å se på, med grønne krusete blader og lilla striper.
 
Flower Sprout ble utviklet i England av Tozer Seeds og den ble først dyrket og markedsført der. De første eksemplarene kom på det tyske markedet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne har også tjuvsmakt på delikatessen.  Også i Sverige var den å se forrige sesong, først og fremst på restaurantmenyer og i velassorterte grønnsaksdisker. Noen få restauranter i Norge fikk prøve produktet i fjor høst.

Les også: Viestad om grønnkål

Overalt høster grønnsaken lovord. Matnettstedet Aperitif spår at Flower Sprout blir «sesongens hotteste grønnsak».
 
- Smaken er veldig god og den passer til både kjøtt og grønnsaker. Den har alle kålens gode egenskaper og kan erstatte rosenkål og grønnkål i alle retter. Både butikkene og restaurantene vil ha den, sier Gjestvang

Flower Sprout kan brukes rå, men er best om du dypper den 45 sekunder i kokende vann først, mener bonden.

VOKSER OPPOVER: Den nye grønnsaken vokser på stokker. Foto: PER ODD GJESTVANG
VOKSER OPPOVER: Den nye grønnsaken vokser på stokker. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer

Han tror den største utfordringen blir å gjøre folk kjent med grønnsaken og gi informasjon om hvordan den kan brukes.

Les også: Tre gode grunner til å putte grønnkål i handlekurven

Stem på navn Den splitter nye krysningen av rosenkål og grønnkål er så ny at den ennå ikke har fått noe offisielt navn.

Noen kaller den  «Flower Sprout», andre «blomsterkål».

Overrask med lakris i fårikålen

- Rosettkål er også en mulighet, mener bonde Per Odd Gjestvang, som synes den nye grønnsaken bør få et norsk navn.

Hva mener du den nye grønnsaken bør hete? Stem på din variant i avstemningsboksen.

KÅLDAGEN: De aller første eksemplarene av den nye kålen høstes mens amerikanerne feirer sin årlig kåldag, National Kale Day. Foto: PER ODD GJESTVANG
KÅLDAGEN: De aller første eksemplarene av den nye kålen høstes mens amerikanerne feirer sin årlig kåldag, National Kale Day. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer

Eller send oss ditt forslag til mat@dagbladet.no

Kåldagen I USA går Flower Sprout under navnet «kalettes», antagelig fordi den likner en liten «kale» (svartkål og grønnkål). Amerikanerne vet å sette pris på den.

I dag, samme dag som Gjestvang starter innhøstingen, 7. oktober, er det National Kale Day i USA.

Flower Sprout er rik på vitamin B6, C og K. Den styrker immunsystemet og kan karakteriseres som supermat, som all annen kål.

Ernæringsspesialister mener det hersker liten tvil: Spiser du kål, har du lagt inn en solid aksje i egen helse.

Kålen har så mange gode egenskaper at den ville rødmet av skrytet