Her i hjertet av Göteborg har mathalltradisjonen vart i 126 år

Bygget for å få en mer hygienisk håndtering av matvarene.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GÖTEBORG (Magasinet Reiselyst): Den er en av Sveriges eldste, fylt med matkyndige og deilige delikatesser.

I Stora Saluhallen finner du alt som kan mette en kvalitetsbevisst «foodie», fra levende krabber til håndlagde sjokoladepraliner.
 
Historisk palass Gøteborgere har nemlig alltid vært opptatt av mat, og Kungstorget var byens store markedsplass fra midten av 1800-tallet. På matvandring har den guidede turen sitt startpunkt akkurat her. 

- I dag er plassen nesten folketom, men for over hundre år siden var det et yrende liv her, forteller den engasjerte matguiden Jesper Adolfsson, fra selskapet Matvandringen.

Den gang ble maten solgt under åpen himmel, men for å få en mer hygienisk håndtering av matvarene besluttet bystyret i 1887 at en mathall skulle bygges.

I HJERTET AV GØTEBORG: I 126 år har kunnskapsrike forhandlere solgt kvalitetsmat midt i hjertet av Gøteborg. Foto: FRODE JENSEN
SPESIALISTER: Mellom mathallens vegger finnes det utrolig mye matkunnskap. Alle er spesialister på sitt felt. Foto: FRODE JENSEN
FRA HIMMEL TIL HALL: Kungstorget var byens store markedsplass fra midten av 1800-tallet. I dag er plassen nesten folketom. Det virvlende livet ble i 1888 flyttet inn under ett tak. Av hygieniske årsaker. Foto: MARI BAREKSTEN
SJOKOLADEFABRIKKEN: Sjokolademaker Jeanna Kanold ville at sjokoladeproduksjonen skulle være synlig for kundene sine og startet å produsere sine praliner i Saluhallen. Og kundene synes det er gøy å se hvordan håndverket blir til. Foto: FRODE JENSEN
VELSTINKENDE TRADISJON: Glenn Moberg er gift med barnebarnet til Hugo Ericson og osteentusiast. I fire generasjoner har familien solgt ost fra samme sted i Stora Saluhallen. Foto: FRODE JENSEN
VELSTINKENDE TRADISJON: Glenn Moberg er gift med barnebarnet til Hugo Ericson og osteentusiast. I fire generasjoner har familien solgt ost fra samme sted i Stora Saluhallen. Foto: FRODE JENSEN
TRADISJONSRIK HANDEL: Mange har et nostalgisk forhold til å handle i Stora Saluhallen. Foto: FRODE JENSEN
DADDLERI OG DADDLERA: Til Stora Saluhallen kan man komme for å gourmetshoppe, nyte atmosfæren eller spise på noen av hallens restauranter. Hos «På kanelen» får du daddelkuler, sunne wraps og friske smoothies. Foto: FRODE JENSEN
FRA HIMMEL TIL HALL: Kungstorget var byens store markedsplass fra midten av 1800-tallet. I dag er plassen nesten folketom. Det virvlende livet ble i 1888 flyttet inn under ett tak. Av hygieniske årsaker. Foto: FRODE JENSEN

En arkitektkonkurranse ble utlyst og en av Sveriges fremste jugendarkitekter Hans Hedlund fikk i oppdrag å fullføre vinnerbidraget.
I 1888 sto hallen klar.

Tradisjonsrik ost Og siden har den stått der, til stor glede for både gøteborgere og tilreisende. Fra Kungstorget går matvandringen videre inn i de historiske lokalene.
 
- Den eneste butikken som har vært her siden starten er Hugo Ericson Ost, opplyser Jesper Adolfsson, og geleider oss mot den tradisjonsrike ostebutikken.

I dag er det barnebarnet Jenny Svensson som driver butikken, sammen med sin mann Glenn. Det er fredag ettermiddag og det kryr av kunder som vet å sette pris på kvalitet.   

- Vet dere hvorfor det heter prästost? spør Glenn, og tilbyr smaksprøve av en velduftende, sterk ost.

- Navnet henspiller på at folk i gamle dager betalte sin tiende til soknepresten i form av ost. Så prestene i gamle dager hadde det bra de, i hvert fall om de likte ost, ler Glenn.

Matkonsulenter Mellom mathallens vegger finnes det utrolig mye matkunnskap. Alle er spesialister på sitt felt.

I HJERTET AV GØTEBORG: I 126 år har kunnskapsrike forhandlere solgt kvalitetsmat midt i hjertet av Gøteborg. Foto: FRODE JENSEN
I HJERTET AV GØTEBORG: I 126 år har kunnskapsrike forhandlere solgt kvalitetsmat midt i hjertet av Gøteborg. Foto: FRODE JENSEN Vis mer

- Saluhallen er virkelig et matmekka, sier Glenn, tydelig stolt av arbeidsplassen sin.

I butikkene, som ofte har vært drevet i generasjoner, får du råd om hvordan råvarene skal tilberedes og hvor delikatessene kommer fra.

Glenn selv husker hvor spennende det var som liten å få være med farmor og farfar til Saluhallen for å handle.

- Det var en helt spesiell lukt og atmosfære, mimrer han.

Og det er virkelig noe spesielt med å vandre her. Blant kunnskap og tradisjon. Lokalene ble nylig restaurert og den nye, gamle Saluhallen sto ferdig i 2012. Interiøret er beholdt som det var, det har bare fått en ny glans.

Vinsmugleren Amanda Boman Saluhallen er full av spennende historier. Som den om Amanda Boman. I bistroen med samme navn serveres svenske og franske spesialiteter, innredningen er som hentet fra en gammel bistro i Meatpacking-district i New York og det serveres bare tyske viner.

Alt inspirert av Amandas liv.

Restaurantsjef Johanna Stahlgren serverer oss en «Toast Boman», en typisk svensk skalldyrsalat på et smørstekt brød, og forteller at Amanda ble født i Tyskland, oppvokst i Göteborg, fant kjærligheten i New York og døde i Alsace.

Imellom der et sted smuglet hun vin over grensen mellom Frankrike og Tyskland under krigen, drev en kjøttbutikk i Saluhallen, og to restauranter både i New York og Alsace.
 
I Frankrike fikk hun to barn med sin store kjærlighet. Vel voksne flyttet barna til Göteborg og åpnet denne bistroen i sin kjære mors navn.
 
Toast Boman er en hyllest til tradisjoner, og en liten smak av Sveriges historie. Akkurat som Saluhallen selv.