Her investerer du bare i et tomt glass og henger det i ei snor rundt halsen

Er det ett sted høsten ikke er kjedelig, er det i Piemonte.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Er det ett sted høsten ikke er kjedelig, er det i Piemonte.

I en av Italias viktigste vinregioner feires at en ny årgang vin er sikret med flere festivaler. I tillegg er området et av Italias fremste matmekka.

En vinelskers paradis Piemonte er en av Italias fremste vinproduserende regioner både i kvantitet, og ikke minst i kvalitet. Ikke noen annen region kan skimte med så mange ulike kvalitetsstemplede viner: Barbera, Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Grignolino, Moscato og Asti Spumante er noen.

Flere av vinene har navn etter sine opprinnelige landsbyer, og uansett om du svinger til høyre eller venstre kommer du forbi steder kjente fra flaskeetikettene på Polet. Og ukjente. Men de produserer vin der også.

PÅFYLL: I Piemonte kryr det av festivaler for å feire avlingene om høsten. Bildet er fra Trøffelfestivalen i Alba. Foto: ENTE TURISMO LANGHE ROERO
VINBY: Piemonte kan skimte med mange kjente navn i vinens verden. Om Barolo er et aldri så stort navn i bestillingslista, er byen ikke mye større enn som så. Foto: MARTE VEIMO
TIL VINGUDEN: Bakkanal var i romertiden en overdådig feiring til ære for den romerske vinguden Bacchus. I løpet av den årlige trøffelfestivalen i Alba gjenskapes «Baccanale». Selv i Italia får man det ikke mer moro enn man lager selv. Foto: ENTE TURISMO LANGHE ROERO
BUON APPETITO. Sebastiano på Crota d?Calos serverer vitello tonnato og andre tradisjonsrike retter. Foto: MARTE VEIMO
IKKE BARE VIN: På vinfestival i Neive handler det nesten like mye om andre gode lokale produkter som om vin. Foto: MARTE VEIMO
VAKKERT LANDSKAP: Selv om de fleste druene er plukket, og sesongen på markene er over, viser Piemonte seg fra sin beste side. Foto: MARTE VEIMO
VINBØNDER: Norske Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen har kjøpt seg vingård og produserer egen vin i Piemonte. Foto: MARTE VEIMO
VINBØNDER: Norske Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen har kjøpt seg vingård og produserer egen vin i Piemonte. Foto: MARTE VEIMO
FINN DIN FAVORITT: Smaksprøvene florerer på vinfestival. Finn en ny favoritt. Foto: MARTE VEIMO
IKKE BARE VIN: På vinfestival i Neive handler det nesten like mye om andre gode lokale produkter som om vin. Foto: MARTE VEIMO
NORSK I PIEMONTE: Hilde Ljungstrøm, Morten Johansen og Anders Eggen betrakter folkelivet på piazzaen i Neive. Foto: MARTE VEIMO

I Calosso kommune i Asti-distriktet er det beskjedne 1300 innbyggere, men formidable 400 vingårder.

Den ene av disse vingårdene er Cascina Castagna, og bøndene heter noe så ulatinsk som Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen. Her tar de imot til overnatting i nyrenoverte ferieleiligheter og ønsker velkommen med et glass fra egen avling.

- Området er et eldorado for alle som har et lidenskapelig forhold til mat og vin, hevder de.

Masse vinfestivaler Om vinproduksjon først og fremst handler om hardt arbeid, vet lokalbefolkninga i Piemonte å feire resultatet.

Enhver landsby med respekt for seg selv holder fest, en såkalt «sagra», minst én gang i året. De fleste slike festivaler arrangeres vår og høst, og i løpet av én helg kan det være flere å velge mellom innenfor en liten radius.

PÅFYLL: I Piemonte kryr det av festivaler for å feire avlingene om høsten. Bildet er fra Trøffelfestivalen i Alba. Foto: ENTE TURISMO LANGHE ROERO
PÅFYLL: I Piemonte kryr det av festivaler for å feire avlingene om høsten. Bildet er fra Trøffelfestivalen i Alba. Foto: ENTE TURISMO LANGHE ROERO Vis mer

Den andre helgen i oktober er det tradisjonen tro stor ståhei i ellers så rolige Neive. Konserter, dans på torget og riddere som viser sine fekteferdigheter.

Og selvfølgelig: Mat og vin i massevis.

Invester i et tomt glass og ei veske til glasset rundt halsen. Deretter er det bare å gå rundt og teste små, eller store, smaksprøver på både flytende og - glem for all del ikke - fast føde.

Tunfisk og ansjos God mat er det også overflod av. Velg i alt fra restauranten Piazza Duomo i Alba, som med sine tre Michelin-stjerner stadig pusher grensene for begrepet «tradisjonsmat fra Piemonte», til de lokale spisestedene spredd rundt i landsbyene.

Matkjennere vet at trøffel er en luksuriøs og viktig ingrediens i det piemontesiske kjøkkenet. Men det samme er tunfisk og ansjos.

VINBØNDER: Norske Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen har kjøpt seg vingård og produserer egen vin i Piemonte. Foto: MARTE VEIMO
VINBØNDER: Norske Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen har kjøpt seg vingård og produserer egen vin i Piemonte. Foto: MARTE VEIMO Vis mer

- Tunfisk og ansjos? I Piemonte? Regionen er jo en av Italias få uten kystlinje.

- I tidligere tider var salt kostbart og luksuriøst, så kjøpmenn fra Nord-Italia reiste langt for å få tak i billig salt, blir vi forklart.

For å unngå høye tollavgifter på luksusvaren, gjemte de det mellom lag med ansjos. Dermed ble holdbar, salt ansjos en vanlig råvare i Piemonte.

Seinere var Piemonte nær alliert med Liguria-regionen, og tunfisk fikk fritt leide innover i landet.

Gull verdt På den lokale restauranten Crota di Calos i Calosso får vi streng beskjed om å prøve «vitello tonnato», eller kalv med tunfiskmajones, som den gjerne blir oversatt til på norsk.
 
Retten finnes både som forrett og hovedrett på menykart over hele Italia. Men i utgangspunktet er den erkepiemontesisk. Kalvestek med tunfisk og ansjos i sausen er stikkord.

- Den som fant opp denne retten burde fått olympisk gull i kokkekunst for blandingen av råvarer fra hav og land, mener nordmennene Morten og Hilde.

Med lokal næring i kroppen, er det bare å igjen fylle koppen. For også når det gjelder vin og fest, da er Piemonte best.