Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her jakter Mickey (14) «hvitt gull» verdt 40 000 kroner kiloen

Ser ut som små steiner på normalt 50-70 gram.

TRØFFELHELT: Er det noe trøffel her tro? Den erfarne trøffelhunden Mickey (14) har fortsatt luktesansen i orden. Foto: METTE MØLLER
TRØFFELHELT: Er det noe trøffel her tro? Den erfarne trøffelhunden Mickey (14) har fortsatt luktesansen i orden. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Endelig Fredag): Midt i hjertet av Barolo, langs de høstfargede druerankene til vinbonde Alberto Fenocchio, tusler to menn og en svart hund med litt grått på snuten.

Hunden snuser, logrer og graver med forbeina i løv og jord, og mennene snakker til den med skarpe, italienske gloser. Av og til setter de seg ned og lukter litt ekstra på jorda som hunden har markert.

BLANT VINRANKER: Midt i hjertet av Barolo i vakre Piemonte ligger vingården til Alberto Fenocchio, og blant de mange mål med vinranker vokser en av verdens dyreste råvarer, Piemontes berømte hvite trøffel. Foto: METTE MØLLER
BLANT VINRANKER: Midt i hjertet av Barolo i vakre Piemonte ligger vingården til Alberto Fenocchio, og blant de mange mål med vinranker vokser en av verdens dyreste råvarer, Piemontes berømte hvite trøffel. Foto: METTE MØLLER Vis mer

De leter etter en helt spesiell duft, den kraftige og særegne aromaen av hvite trøfler. Eller Piemontes hvite gull, som mange velger å kalle denne eksklusive soppen.

- Her vokser verdens beste hvite trøfler, sier Alberto Fenocchio stolt, og peker utover det vakre høstlandskapet rundt vingården sin.

Høysesong Sammen med Dagbladet følger han spent med på trøffeljakten.

Det er høysesong for hvite trøfler nå. Fra slutten av oktober og helt fram til jul finner trøffeljegerne store og små utgaver av det hvite gullet.

KLARE TIL SERVERING: To store hvite trøfler er klare til servering. Delikatessen vises alltid fram for gjestene før den høvles i tynne skiver over en god pasta, ostefondue eller risotto. Foto: METTE MØLLER
KLARE TIL SERVERING: To store hvite trøfler er klare til servering. Delikatessen vises alltid fram for gjestene før den høvles i tynne skiver over en god pasta, ostefondue eller risotto. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En frostnatt eller to er bare med på å gjøre trøflene enda bedre. Og dyrere. De ettertraktede trøflene fra Piemonte koster i høst nærmere 40 000 kroner kiloen.

Noen få gram - Men du trenger bare noen få gram trøffel for å sette fantastisk smak på maten, sier Alberto.

Han driver tradisjonsrike vinmarker i Barolo, og produserer blant annet mye god vin for det norske markedet.

Mellom åkrene hans med vinranker vokser det små skoger av eik, hassel og piletrær. Det er rundt røttene til disse trærne den hvite trøffelen trives aller best.

Aroma Men det er ikke lett å finne trøfler. Den svarte trøffelhunden Mickey, 14 år og gammel i gamet, snuser og jobber, og ser av og til litt forvirret ut.

Den går på kjente stier, for ofte leter trøffeljegerne rundt de samme trærne dag etter dag.

Når trøffelen vokser, så lukter den nemlig ikke, men når den er ferdig så strømmer den særegne aromaen fram. Og det kan skje fra en dag til en annen.

Som en stein - Hei, her er det noe, roper trøffeljeger Flabio.

Mickey logrer og snuser ivrig, og Flabio graver forsiktig med hendene i det gulbrune løvet rundt en eikerot. Mens trøffelhunden får kjeks i belønning, viser Flabio fram en knudrete sak som først ser ut som en liten stein, men som etter litt stell og børsting viser seg å være et flott eksemplar av det hvite gullet.

FORNØYD: Trøffelhunden Mickey (14) har snust seg fram til en fin, hvit trøffel, og er fornøyd med dagens fangst. Av trøffeljeger Flabio får han kjeks i belønning. Foto: METTE MØLLER
FORNØYD: Trøffelhunden Mickey (14) har snust seg fram til en fin, hvit trøffel, og er fornøyd med dagens fangst. Av trøffeljeger Flabio får han kjeks i belønning. Foto: METTE MØLLER Vis mer

En ekte hvit Piemonte-trøffel på rundt 50 gram.

- Mellom 50 og 70 gram er normal størrelse på hvit trøffel. Den største jeg har funnet veide 250 gram, da ble det fest, forteller trøffeljeger Aldo.

Enkle retter Hjemme hos vinbonden Alberto har kona forberedt lunsj.

Første rett er en klassisk ostefondue, laget på den lokale osten Fontina Aosta. Den serveres selvfølgelig med hvit trøffel. Vi er jo i trøffelens hjemland.

HVIT TRØFFEL: Vinbonde Alberto Fenocchio viser stolt fram et eksemplar av Piemontes hvite trøffel, funnet mellom bondens drueranker. Foto: METTE MØLLER
HVIT TRØFFEL: Vinbonde Alberto Fenocchio viser stolt fram et eksemplar av Piemontes hvite trøffel, funnet mellom bondens drueranker. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Trøffelaromaen kommer best fram i helt enkle retter. Risotto eller fersk pasta med trøffel er nydelig. Det samme med omelett og trøffel, eller smør og trøffel.

Aromaen av hvit trøffel er faktisk så kraftig at hvis du legger hele egg sammen med en liten trøffel i en pose over natta, så vil eggene smake av hvit trøffel dagen etter.

Tynne skiver Alberto høvler tynne skiver trøffel over ostefonduen. Det lukter fantastisk, og smaker enda bedre.

En mild, god og spennende smak, helt annerledes enn den smaken man forbinder med trøffelolje eller tørket trøffel.

- Hvit trøffel fra Piemonte er ferskvare og bør brukes i løpet av noen får dager. Da får man virkelig oppleve hvordan dette hvite gullet skal smake, sier Alberto, som anbefaler lett vin til trøffelmat og heller sin egen Fenocchio rosévin i glassene våre.

Så er det bare å nyte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!