Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

To uker til påskeferien:

Her kan barna oppleve påskemoro i fjellet

Og slik får du barna dine til å bli glade i å gå på ski

Best i vest: Det er klart for ny påskeferie på Alexander Grieghytten i Bergsdalen i Hordaland. Foto: André Marton Pedersen/Turistforeningen
Best i vest: Det er klart for ny påskeferie på Alexander Grieghytten i Bergsdalen i Hordaland. Foto: André Marton Pedersen/Turistforeningen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva gjør du dersom barna dine ikke liker å gå på ski? Og hva kan du finne på i påskeferien dersom dere vil ut på tur, men du mangler erfaringen til å dra på familieferie i fjellet? Her er noen gode tips.

Fjellpåske i sikte

- SMulighetene er mange for de som vil ta med seg barna til fjells i påsken. Flere av de betjente hyttene tilbyr aktivitetsledere som tar med barna på morsomme aktiviteter både ute og inne, forteller kommunikasjonsrådgiver Margrethe Assev i Den Norske Turistforening. Ved flere av DNT-hyttene rundt om i landet er aktivitetsledere på plass i påska.

Her kan voksne enten være med på leken sammen med barna, eller de voksne får noen timer «fri» slik at de kan ta en voksentur ut på ski samtidig som de er trygge på at barna har det kjekt og trygt sammen med andre barn og voksne.

Barnas tursirkus

- De betjente hyttene Sota Sæter i Breheimen og Bjørnhollia i Rondane får besøk av det såkalt «Turboteamet» i påsken. Team Turbo, oppkalt etter DNTs maskot, inviterer til skilek, snøhulegraving, aking, bålmat og annen moro i nærheten av hyttene.
De voksne kan bli med på aktivitetene eller gå turer alene eller sammen med andre voksne i området rundt hytta. Alle barna må ha med seg en voksen på aktivitetene.

-Tilbudet er gratis for betalende gjester på hyttene. Aktivitetene passer for barn fra 8 år på Bjørnhollia, og for barn fra 4 år og oppover på Sota Sæter, sier Assev.
Aktivitetstilbudet pleier å være svært populært for barnefamilier i påska.​

Fellesturer med andre familier

Bergen og Hordaland Turlag inviterer til familietur til Alexander Grieg-hytten i påskeferien. Her kan familien bo hele eller delen av påska og en aktivitetsveileder vil til stede som setter opp forslag til aktiviteter. Tilbudet er for familier som vil styre løpet selv og har med seg egen turmat, forteller Margrethe Assev.

Også Stavanger Turistforening arrangerer fellestur for hele familier. De tar utgangspunkt i hytta Ådneram Turisthytte i Sirdal.
​Hyttaligger i et område som er godt egnet for familievennlige småturer i nærområdet. Og for dem som vil ut på lengre turer er det muligheter i de nærliggende dalførene.
Et populært tilbud er å være med på akekonkurranse i den store akebakken ved Ådneram turisthytte.

Sikkerhet: Husk solbrille og solkrem i påskefjellet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sikkerhet: Husk solbrille og solkrem i påskefjellet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Barnevennlige hytter

Flere av de betjente DNT-hytter passer bra for familier med barn. Haukeliseter Fjellstue er turistforeningens helårsåpne hytte på Hardangervidda.

- Her er det allerede fullbooket siste halvdelen av påsken, men er du på tur i nærheten, er det mye moro å bli med på for barna, blant annet påskejakt, påskeverksted, pinnebrødgrilling i lavvo og skilek, forteller Assev.

- Fondsbu i Jotunheimen kan by på deilig mat og veldig gode forhold for barnefamilier. Solbjørg Kvålshaugen er trolig «verdens hyggeligste bestyrer», sier Margrethe Assev.

Gjendesheim i Jotunheimen, som ofte er start- og sluttpunktet turer over Besseggen som sommerenr, også et spennende sted for familier med barn i påska.
Hytta har mye utstyr til utleie. Her kan velge mellom fjell- og randoneeski, truger og fatbikes (sykkel med brede dekk) for vinterføre. Dermed er mulighetene mange for familier med litt større barn. Og det er et godt tilbud for deg som kanskje ikke har muligheten, eller ikke ønsker, å kjøpe mye turutstyr bare for påska.
Foreldre som er erfarne vinterskiløpere kan bli med på topptur med kjentmann fra Gjendesheim.

Familiesamling: Mange familier legger påskeferien til Gjendesheim, og så samles man til skilek i bakkene rundt hytta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Familiesamling: Mange familier legger påskeferien til Gjendesheim, og så samles man til skilek i bakkene rundt hytta. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Familiesamling

Preikestolen fjellstue i Ryfylkeheiane ligger ved foten av Preikestolen som snart blir verdenskjent gjennom Tom Cruise-filmen «Mission: Impossible 6». Her kan familiene bli med på kveldskino, pynting av egg, naturbingo og GPS-løp. Og den moderne hytta ligger i et område som har muligheter til til fine skiturer i området rundt hytta.

Påskegleder: Ikke legg opp til for lange turer. Husk at barna skal kose seg, Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Påskegleder: Ikke legg opp til for lange turer. Husk at barna skal kose seg, Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Gjevilvasshytta i Trollheimen i Sør-Trøndelag er en stor tømmerhytte med en unik atmosfære. Hytta er et yndet tilholdssted for barnefamilier og omgivelsene rundt hytta byr på mange fine turopplevelser tilpasset barn. Mange av brukerne av de omkringliggende hyttene har Gjevilvasshytta som dagens turmål, og det pleier være et yrende liv utenfor hytteveggene.

Svukuriset i Femundsmarka er også en fin hytte for barn. Her er det lettgått og variert terreng med gode muligheter til lek i snøen. Hytta har mange leker, både til inne- og utebruk. Svukuriset ligger i naturvakre omgivelser og her pleier man å kunne stille med snøgaranti i påska.

Bålkos: La barna få være med på selve bålopptenningen. Det gir mestringsglede. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Bålkos: La barna få være med på selve bålopptenningen. Det gir mestringsglede. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!