Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her kan det koste 13 mill. å glemme forsikringen

Se de verste eksemplene.

SVINEDYRT: Enkelte forsikringsskader kan komme på flere millioner kroner. Foto: PANTHERMEDIA
SVINEDYRT: Enkelte forsikringsskader kan komme på flere millioner kroner. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide: Står du uten forsikring og det oppstår brann i boligen din, sier det seg selv at du vil gå i minus. Men hvilke andre forsikringsskader er det som koster mest, når uhellet er ute?

Ifølge Anne Stine Eger Mollestad, skadeleder i DNB Skadeforsikring, kan de verste forsikringsskadene koste flere millioner kroner.

Skader til flere millioner DinSide har tidligere spurt forsikringsbransjen om hvilke forsikringer man minimum bør ha.

Samtlige anbefalte innbo-, reise- og ulykkesforsikring som et minimum. Dessuten mener enkelte av selskapene at man bør ha en uføreforsikring.

Utgangspunktet for vårt eksempel var en enslig ung mann, som eier egen bolig, men ikke har bil.

Men hva risikerer man egentlig om man ikke tegner de mest nødvendige forsikringene? Svært mye, mener DNB. En enkelt forsikringsskade kan nemlig komme på flere millioner.

- Vår største bilskade er på over 13 millioner. Dette var en kollisjon med alvorlig personskade, og da kan utgiftene bli svært store. Ansvarsforsikring er påbudt i Norge, men det er fortsatt ganske mange som drister seg til å kjøre rundt uten ansvarsforsikring. Erstatningssakene sier noe om konsekvensene og hvor idiotisk det er å kjøre rundt uten ansvarsforsikring, fastslår Eger Mollestad.

Derfor er det gratis å reparere steinsprutskader.

Dyre sykehusopphold Også det å reise på ferie uten reiseforsikring kan koste svært mye, ikke minst hvis du er så uheldig at du havner på sykehus.

USA skiller seg ut med svært dyre sykehusopphold, hevder Eger Mollestad.

- Det er stadig flere som reiser til USA, og de dyreste skadesakene våre der har vært på 5 og 4,6 millioner kroner. Dette var sykehusopphold som følge av akuttsykdom og en fallskade. Sykehusopphold i USA og enkelte land i Asia er svært kostbart, og vi har eksempel på nordmenn som har havnet i økonomisk ruin fordi de ikke har hatt gyldig reiseforsikring, sier Eger Mollestad.

Dessuten opplever stadig flere nordmenn tyverier på utenlandsferien, noe som førte til at 2013 ble et rekordår for utbetalinger på reiseforsikringen.

Du eier mer enn du tror Som vi nevnte innledningsvis, er brannskader ikke overraskende blant de dyreste skadesakene.

- Det sier seg selv at det blir kostbart om et hus blir totalskadet av brann, sier Eger Mollestad, og viser til saker på rundt åtte millioner kroner. Dessuten advarer hun mot å slurve med innboforsikringen.

- I et totalskadet hjem for en familie er det ikke uvanlig at kostnadene på skadet innbo kommer opp i over en million kroner. Veldig mange familier har satt en altfor lav forsikringssum på sine eiendeler, mener Eger Mollestad, noe også Jack Frostad i If har uttalt seg om tidligere.

Frostad tror mange blir overrasket over hvor store verdier de faktisk sitter på, og at de glemmer å øke forsikringen etter hvert som boet blir mer velfylt.

- Folk er ikke påpasselige nok med å øke forsikringssummen etter hvert som de foretar nyanskaffelser til hjemmet. Kanskje var forsikringssummen på innboet riktig for en del år siden, men mange innkjøp og endringer kan være gjort i hjemmet igjennom årene uten at man har tenkt på å øke forsikringssummen i takt med anskaffelsene, uttalte Frostad i fjor.

Er du usikker på om du har riktig dekning på innboforsikringen, kan du prøve Finans Norges innbokalkulator.

Disse bør vurdere livsforsikring Også en livsforsikring kan være en smart investering, ikke minst hvis du er hovedforsørger i familien, eller er samboer, ettersom rettighetene for ektefeller og samboer ikke er like.

Ved en alvorlig skade eller uførhet, mister du evnen til å jobbe - og inntekten dette gir.

- Da må du klare deg på utbetalingene fra det offentlige som ikke er spesielt romslige. I tillegg krever skader med handikap ofte store tilpasninger i hjemmet, noe som er svært dyrt, sier Eger Mollestad.

Samtidig er det verdt å merke seg at slett ikke alle skader gir deg en høy erstatning, selv om du er forsikret.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les også:
Samlerabatt trenger ikke å lønne seg

Hele Norges coronakart