Her kan du få tusenvis av gode sykkelopplevelser i sommer

Norgesferie på sitt beste er et godt alternativ til Syden.

 FINNMARK: Terrengsykling på Finnmarksvidda med en avstikker til Altaelva. Foto: KEN HÅKEGÅRD / GLØD
FINNMARK: Terrengsykling på Finnmarksvidda med en avstikker til Altaelva. Foto: KEN HÅKEGÅRD / GLØDVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tursykling, terrengsykling eller downhill. Ditt beste ferieland frister med tusenvis av gode sykkelopplevelser i sommer.

Det er da Norge er på sitt beste.

Her er et lite utvalg av gode sykkelopplevelser for alle som vil oppleve Norge på to hjul.

GEIRANGER:  Opplev Norge i sommer. Foto: INNOVASJON NORGE
GEIRANGER: Opplev Norge i sommer. Foto: INNOVASJON NORGE Vis mer

RALLARVEGEN:
Den kjente sykkelruta er fremdeles hot. 80 kilometer fra Haugastøl til Finse og Hallingskeid om Vatnahalsen til Flåm. Start fra Haugastøl, her stopper toget og det er sykkelutleie.

70 GRADER NORD:
Terrengsykling på gamle postveier over Finnmarksvidda med start fra Alta, tre, fem eller seks dager med overnatting på fjellstuer tilrettelagt av turarrangøren Glød. Også terrengsykkelkurs.

BODØUTSIKT:
Rett utenfor Bodø ligger flere utsiktspunkt som er tilgjengelige med sykkel: Rønviksfjellet, Junkerfjellet og Keiservarden. På klare dager kan du se helt til Lofoten herfra. Øyhopping med sykkel til Sandhornøy og Landegode, eller til Kjerringøy med en avstikker til strendene i Mjelle.

DOVREFJELL:
Fra Hjerkinn til Dovre med god utsikt over fjellene i Dovre og Rondane. Ta gjerne en avstikker fra Snøheimsveien mot Snøhetta, for hvis mulig å se moskus.

RALLARVEGEN:  Norges mest kjente sykkeltur. Foto: ODD ROAR LANGE
RALLARVEGEN: Norges mest kjente sykkeltur. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

VESTERÅLEN:
Vest for Hadsel samt sideveien fra Sortland til Myre og Nykvåg. Eller ta den vestlige veien til Andøya. Mellom Andenes og Tromsø er det en god del tunneler.

OSLOFJORDEN:
Sykle fra Sonsveien stasjon gjennom Son og Moss og Jeløya. Ferja fra Moss til Horten og videre til Åsgårdstrand, besøk Edvard Munchs hus og videre til Sandefjord, Larvik og Stavern.

VERDENS ENDE:
Det gir kred på kartet å sykle til Verdens Ende på Tjøme. Nå er gang- og sykkelveien ferdig helt til parkeringsplassen 26 km sør for Tønsberg.

MJØSTRÅKK:
Skiltet sykkelrute rundt Mjøsa, 250 kilometer totalt. Start i Hamar, sykle til Domkirkeodden, deretter til Lillehammer og tilbake til Gjøvik. Tog tilbake.

 LOFOTEN:  Sykkeltur i  Norge, her fra Hamnøya i Lofoten. Foto: INNOVASJON NORGE
LOFOTEN: Sykkeltur i Norge, her fra Hamnøya i Lofoten. Foto: INNOVASJON NORGE Vis mer

NORDSJØRUTA:
Fra Kristiansand til Bergen, med mange muligheter for gode avstikkere. Øyhopping i Boknafjorden eller småbyhopping Mandal, Farsund, Flekkefjord, Egersund, Sykkelbyen Sandnes, Skudeneshavn, Kopervik og Haugesund. Det berømte Nordsjørittet neste lørdag (8. juni) er derimot fullbooket.

HELT KONGE:
Noen av de gamle kongeveiene mellom byer og landsdeler er blitt turstier, blant annet kjerreveien fra Kristiansand til Jæren og Stavanger. Prøv strekningen Brusand og Vignestad til kultursenteret Hå gamle prestegard for en kombinert sykkel- og kulturopplevelse. Se også Orrestranda, som er en av Norges flotteste, på linje med karibiske strender.

TELEMARKSKANALEN:
Kanalbåten opp til Bandaksjøen og Dalen hotell. hvor en tøff tur venter. Enklere tur fra Lunde stasjon på Sørlandsbanen.

TELEMARK:
Rundturer rundt Fyresvatn, Seljordvatn, Totak og Vråvann. Eller til Nisser og Møsvatn, som er to av Norges store innsjøer. Litt villere terreng rundt Åmotsdalen, Svartdal og Breisetdalen.

HELGELANDSKYSTEN Mange fine sykkelmuligheter. Foto: TERJE RAKKE / VISIT NORWAY
HELGELANDSKYSTEN Mange fine sykkelmuligheter. Foto: TERJE RAKKE / VISIT NORWAY Vis mer

VERDENSARVSYKLING:
Vegaøyan står på UNESCOs verdensarvliste. Vega er en flott øy for sykling, besøk også Lovund, Træna og Himmelblå-øya Ylvingen med ekspressbåt eller ferje fra Brønnøysund.

GEIRANGERFJORDEN:
Mer verdensarvsykling på den nasjonale turistvegen mellom Geiranger og Trollstigen med fantastisk utsikt fra smale veier.

ATLANTERHAVSVEIEN:
Mellom bruer og øyer langs kysten i Møre og Romsdal. Se fiskevær og Ona fyr, Molde og Kristiansund.

HARDANGER:
Rundtur med hurtigbåt fra Bergen, besøk baroniet i Rosendal for lunsj og deretter sykle til Voss og ta toget tilbake til Bergen. Litt mer krevende pakketur er Trolltunga i Odda, som kombinerer sykling med klatring opp til Trolltunga.

 RALLARVEGEN:  Høyeste punkt er 1343 meter over havet. Foto: AGNETE BRUN
RALLARVEGEN: Høyeste punkt er 1343 meter over havet. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

SYKLING I VALDRES:
Merkede ruter i fjellterreng for hele familien. Start med 11 km lang rute rundt Vasetvannet. Dagsturen Panoramaveien fra Tisleidalen til Fagernes. En skikkelig treningstur går fra Beitostølen til Valdresflya 1390 meter over havet med en stigning på 650 meter.

KYSTRIKSVEIEN:
RV 17 går helt fra Steinkjer til Bodø og kalles verdens vakreste turistrute. Se De syv søstre, Svartisen og Saltstraumen.

GEILO:
Mange av de kjente skistedene har flotte sykkelparker i sommersesongen som byr på utfordringer for både nybegynnere og eksperter. Geilolia Downhillpark har både familievennlige grusveier og mer tekniske tracks. Anaconda er den mest populære løypa.

HEMSEDAL:
Hemsedal Bike Park har åtteseters heis til startpunktet på 1100 meter. Løypa er tre kilometer med hopp, dropp, doseringer og trebruer i vanskelighetsgrader fra blått til sort.

INDRE TELEMARK:
Vrådal terrengsykkelpark med gondol opp til Tverrfjellet. Velg mellom fem nedfarter.

HAFJELLSYKLING:
Hafjell Bike Park har gondol og 15 forskjellige løyper, høydeforskjell på 700 meter og 25 km løyper.

SKEIKAMPEN:
Her er gode sykkelmuligheter fra Norges hardeste sykkelritt, Bukkerittet, til familievennlige løyper langs Peer Gynt-vegen.

FLYSYKLING:
Bestill flybillett og sykkel med Widerøes nye Fly and Bike til Lofoten, Helgelandskysten eller Hammerfest. Sykkelen står klar på flyplassen.

HAVGAPSYKLING:
På Værlandet og Bulandet ligger øyene som perler på en snor, bundet sammen av Nordsjøporten og seks bruer. Perfekt for sykkelturer. Nordsjøportfestivalen er i år fra 5. juli.

OPPLAND:
Langs Golsfjellet til Fagernes. Milevis på fine fjellveier med utsikt til Jotunheimen og Hemsedalsfjella.

OSLOMARKA:
Tog til Grua og sykle 70 kilometer tilbake til Oslo sentrum. Sykkelkart er nødvendig her.

LOFOTENSYKLING:
Fra Svolvær nordover til Stokmarknes. Kombiner sykkelturen med midnattsgolf i Lofoten. Et tips er å time sykkelturen så du kan ta Hurtigruten fra Stamsund/ Svolvær/ Stokmarknes på nordgående eller fra Svolvær/Stamsund og tilbake til Bodø på sørgående. MS «Finnmarken» har svømmebasseng på dekk, mens både MS «Trollfjord» og MS «Midnatsol» har badestamp på dekk, så du kan sitte ute og nyte et bad under midnattssola etter sykkelturen.

VEGA:  Å sykle gjennom verdensarvlandskap på Vega. I bakgrunnen Trollvasstinden. Foto: ANNA AGA
VEGA: Å sykle gjennom verdensarvlandskap på Vega. I bakgrunnen Trollvasstinden. Foto: ANNA AGA Vis mer

• Les også: Høres ut som et tordenskrall der fossen slipper seg 145 meter rett ned.