Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her kan du kjøpe Liv Tylers kjole

Bruktbutikken It's a Wrap i Los Angeles.

BRUKTHANDEL: Plutselig kan en av kjolene til Ugly Betty (America Ferrera) havne på billigrekka i vintagebutikken It's a Wrap, til salgs for en dollar. Foto: Daniel Betty/ABC Studios
BRUKTHANDEL: Plutselig kan en av kjolene til Ugly Betty (America Ferrera) havne på billigrekka i vintagebutikken It's a Wrap, til salgs for en dollar. Foto: Daniel Betty/ABC Studios Vis mer

• Sju tips til USA-ferie.
• Flere storbyopplevelser se nederst.

(Dagbladet Søndag): Akkurat som enkelte film og tv-scener klistrer seg til hjernebarken, gjør noen klær skuespillerne hadde på seg også nettopp det.

Hvem husker ikke hvordan Pamela Andersons badedrakt fra Baywatch så ut?

Men hvor er den blitt av? Jo, den henger i en glassramme. På veggen hos den unike bruktbutikken «It´s A Wrap» i Los Angeles.

Den er fortsatt signalrød, likevel litt slapp i kantene. Den henger der med sin sjenerøse skjæring, og med en lysebrun sandkornflekk på høyre puppområde.

Den blir ikke solgt.

«SCREAM»: Kanskje litt vel brukt? Butikkeier Tiara Nappy viser fram Drew Barrymores blodige genser fra filmen. Foto: Wad/Lund
«SCREAM»: Kanskje litt vel brukt? Butikkeier Tiara Nappy viser fram Drew Barrymores blodige genser fra filmen. Foto: Wad/Lund Vis mer

Den kunne blitt det, sikkert for hundretusenvis av kroner hvis man fant riktig kjøper. Men her henger den som et eksempel på hvilket gull du kan bli eier av om du bare leter godt nok mellom stativene under taket - og kan din underholdningshistorie.

- Dette er den eneste plassen i hele verden hvor du kan kjøpe kjoler, hatter, dresser, kåper, smykker og bh-er som superstjerner faktisk har brukt i filmer og serier. Men det er oftere jeg hører «Oh my God, en Armani-dress for 50 dollar!», istedenfor «Tenk at Tom Hanks har brukt denne!», sier butikkeier og datter av grunnleggeren, Tiara Nappy.

- Hva har du til salgs akkurat nå?

- Vent ... Patriiiick! Hent lista for meg, please!

«Lista» forandrer seg ukentlig.

Tiara får nemlig daglig tilkjørt lastebillass med kjendisklær direkte fra studioene til Warner Brothers, HBO, Disney, Universal, ABC, Fox og så videre. Mye lempes inn, så mye må ut.

LITT NORSK: Liv Tylers kirsebærkjole fra Harald Zwarts film «One Night At McCools» henger nå i bruktbutikken.
LITT NORSK: Liv Tylers kirsebærkjole fra Harald Zwarts film «One Night At McCools» henger nå i bruktbutikken. Vis mer

- Skal vi se, her står det «Funny People», «Twilight», «CSI Miami», «Hannah Montana», «House», «Up In The Air»..., og disse har akkurat kommet, sier hun, og snur seg mot et stativ.

Hun plukker fram en delikat hvit badedrakt, som kunne vært fra 1930-tallet. Det skal den også forestille.

- Har du sett Oscar-filmen «Atonement»? Med Keira Knightley? Dette er badedrakten hun brukte ved elva.

Jeg vet ikke om jeg skal selge den ennå. Mulig jeg sparer den til butikkens skryteskap.

Hun reiser seg fra kontorstolen, kaster på håret og springer ned trappene.

- Dette må jeg bare vise deg!

KEIRAS BADEDRAKT: Badedrakta Keira Knightley brukte i «Atonement» ender kanskje i butikkens skryteskap.
KEIRAS BADEDRAKT: Badedrakta Keira Knightley brukte i «Atonement» ender kanskje i butikkens skryteskap. Vis mer

Los Angeles er en av verdens beste shoppingbyer når det kommer til vintage.

Kanskje den beste.

Vi snakker ikke bare brukt, og dermed billig. Men enestående.

Har du alltid ønsket en lyseblå bluse med oransje sommerfugler på? Kanskje hvit blondekant i kragen? Hvis den finnes, finnes den i en av butikkene langs Melrose Avenue. Dette er ikke klær med loppemarkedslukt og bringebærsøl på brystet. Dette er klassemøll.

Det er i West Hollywood og Burbank du finner de beste butikkene.

Det sies at en kvinne bruker gjennomsnittlig fire år av sitt liv på shopping, men kommer du hit, kan du sikkert legge på et år til. Utvalget er, som de så ofte sier i California: «Amaaazing».

VINTAGE: Sivan Ka (22) fra LA og Jenna Konna (21) fra New York synes kvaliteten er fantastisk, men at klærne er for dyre.
VINTAGE: Sivan Ka (22) fra LA og Jenna Konna (21) fra New York synes kvaliteten er fantastisk, men at klærne er for dyre. Vis mer

Tiara har dratt oss med ned til bakrommet, og fikler nå med et digert nøkkelsett. Hun graver stolt i de aller mest kjente antrekkene de har mottatt gjennom åra. Slik som Drew Barrymores blodige genser fra åpningsscenen i «Scream», der hun vettskremt ringer 911 mens maskemorderen venter i hagen, eller Liv Tylers kirsebærkjole fra scenen i «One Night At McCools» der hun på vei til et middagsselskap åpner en ølflaske med tennene. Klærne er tydelig merket med hvem de har tilhørt, og hvilken film og scenenummer de ble brukt i.

Slike lapper henger derimot ikke på klærne i butikken, selv om også de kan komme fra like kjente skuespillere eller filmer.

- Se, her har jeg tatt vare på en av Sarah Jessica Parkers snekkerbukser fra «Sex og singelliv» (brukt i episode 315, scene 17, på terrassen, journ.anm.).

Hvis jeg hadde merket den med all info vi sitter med, ville jeg sikkert kunne solgt buksa for 2000 dollar (cirka 12000 kroner), men mange skuespillere har understreket i sine kontrakter at de ikke vil at noen selger klærne i deres navn. Og siden jeg får tonnevis av klær hver måned, må jeg selge alt billig.

Hver tredje uke setter de ned prisen på klær som ingen har kjøpt, helt til de havner på fortauet, på billigrekka, hvor alt koster én dollar.

En cocktailkjole fra TV Norge-serien «Ugly Betty» har Tiara merket med «UGL», en gammelrosa jakke fra Meryl Streep-filmen «Julie and Julia» er merket med «JAJ». Det er alt vi får vite.

BAYWATCH: I glass og ramme på veggen henger Pamela Andersons badedrakt ved siden av Sylvester Stallones Rocky-shorts.
BAYWATCH: I glass og ramme på veggen henger Pamela Andersons badedrakt ved siden av Sylvester Stallones Rocky-shorts. Vis mer

Hvem som faktisk brukte klærne, må kjøperen finne ut på egen hånd.

Men nettopp derfor kan kjoler fra Diane von Furstenberg eller minkpelser fra Channel selges for opp til 90 prosent rabatt på butikkpris.

- Klærne har kort levetid her i butikken, sier sjefen.

- Det funker ofte slik at når selskapene stopper et show, så gir de oss alle klærne de har, og vips, så er de borte. Seinfeld? Borte. Beverly Hills? Borte. Vi har vært her siden 1981, så folk vet om oss.

Til og med skuespillere kommer for å kjøpe klær de selv har brukt på jobben.

- Olsen-tvillingene, Anthony Hopkins, Gena Davis, Jennifer Love Hewitt og mange flere har vært her på shopping.

Debra Messing fra «Will and Grace» kom og kjøpte sine egne designerkjoler tilbake.

Du vet, disse folka tjener lett en million dollar, men produksjonsselskapene gidder ikke gi bort dyre klær. Så enten kjøper kjendisene klær direkte fra settet til halv pris, eller så kommer de hit.

Tiaras mor jobbet som innkjøpet for CBS på 70-tallet.

Hun sluttet, men angret seg etter at filmen hun skulle jobbe med, «Raise the Titanic», floppet fullstendig. Men da måtte hun se langt etter den gamle jobben.

Det hun derimot fikk gjøre, som et dagsoppdrag, var å selge en trailer med skuespillerskrot. Det var da hun fikk ideen til butikken.

Tiara selv ville egentlig bli en kvinne med koffert og høy utdannelse.

Men da businessprofessoren hennes sa at hun ikke skulle kimse av framtidas underholdningsindustri, ble hun overtalt til å prøve et år som sjef i butikken.

- Og se på meg nå. Jeg shopper i lunsjen! Fra min egen butikk!

Kjendisklær er noe helt spesielt fordi de kan bringe deg nærmere den du er, mener Tiara.

- Da jeg var liten, så jeg alltid på «Huset på Prærien». Det showet lærte meg moral. Personene som var i stua mi hver dag, har vært med på å forme meg som person. Hvis det var mulig å kjøpe noe fra det settet, ville tingene brakt meg tilbake til barndommen og den identiteten jeg har fått.

Men noen kunder bryr seg katta om at en kjent person har vært i nærheten av stoffet. Og det er litt synd, synes Tiara.

- Det irriterer meg.

LOPPER: Hver uke får butikken inn 50 store stativ med klær.
LOPPER: Hver uke får butikken inn 50 store stativ med klær. Vis mer

- Hvorfor?

- De ser ikke på tv, de ser ikke Oscar-utdelingen, de kjenner ingen navn. Det ville vært koselig om de kunne vist litt mer ... jeg mener, det er ikke en enkel greie å få til dette. Jeg har drevet nettverking i mange år.

Folk på gata kan ikke bare låse seg inn i studioenes kleslager og velge og vrake. Gjennom oss kan de det. Fordi jeg har nøkkelen.

Dette er ikke GAP, ikke Hennes & Mauritz.

- Hva er det, da?

- Det er klærne du egentlig ikke har råd til. Men som du kan henge i klesskapet ditt likevel.

STJERNEKLÆR: Her henger kjoler brukt i "Sex og singelliv" på rad i vintagebutikken It's a wrap i Los Angeles.
STJERNEKLÆR: Her henger kjoler brukt i "Sex og singelliv" på rad i vintagebutikken It's a wrap i Los Angeles. Vis mer

sondag@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling