Her kan du lage maten utendørs

Miljøbevisst, minimalist eller maksimalist? Det finnes noe for alle.

Vi nordmenn liker å lage mat ute og henter fram grillen så fort snøen har smeltet. Med et utekjøkken kan du både kutte, skjære, vaske og grille på ett og samme sted.

Ønsker du å bruke kjøkkenet hele kvelden, kan det være lurt å investere i en terrassevarmer.

Flere valgmuligheter Utekjøkken kan du enten lage selv eller kjøpe en av ferdigmodulene. Det finnes leverandører som selger mer eller mindre ferdige utekjøkkenløsninger med alt fra innebygde ovner til barskap.

Aduro har blant annet modulbaserte utekjøkken, hvor man selv kan sette sammen hvilke deler man trenger, som kule- eller gassgrill, vask og skap.

- Våre utekjøkken er designet av arkitektene Torben Madsen og Mogens Kristensen, som har skapt et tidløst design hvor kvaliteten er i sentrum, forteller Line Nederby i Aduro.

- Materialvalget er slipt rustfritt stål, granitt og teaktre, noe som er rengjøringsvennlig og tåler det harde norske klimaet - selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint.

Norfax har mobile utekjøkken og satser på miljøvennlige modeller laget av resirkulerte materialer fra produsenten Thors-Design. Materialene er vedlikeholdsfrie, og kan tåle å stå ute hele året.

UTEKJØKKENET SOM HAR ALT: For deg som ønsker å gi gjestene dine det lille ekstra. Foto: Sundance.no
SAMARBEID: Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte "Paysage Culinaire" for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging. Foto: sebastiencluzel.com
GJØR DET SELV: Dette utekjøkkenet kan du bygge selv ved å kjøpe de ulike komponentene på jernvarehandelen. fOTO: studiomama.com
PRAKTISK OG MILJØBEVISST: En form i vulkansk stein som passer kokeapparat, er bare noen av funksjonene som finnes i "Paysage Culinaire". fOTO: sebatiencluzel.com
NULL STRESS: Naturstein er både vedlikeholdsfri og har lang levetid. fOTO: Morten Rakke Photography
LAG MAT HVOR DU VIL: Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri. fOTO: Dancook.dk
MIlJØVENNLIG DESIGN: Mobilt utekjøkken laget av resirkulert materiale. fOTO: Norfax.no

Sundance har åtte forskjellige modeller av frittstående utekjøkken i sitt sortiment. Komplette flislagte utekjøkken med kjøleskap og annet utstyr får du fra 70 000 kroner og oppover.

Dancook fører utekjøkken som bygger på denne danske tradisjonen ved å lage mat i det fri. De har komplette utekjøkken for deg som foretrekker det, men også forskjellige deler for deg som ønsker å bygge et selv.

Oppfordrer til samarbeid Det er ikke bare i Norge at utekjøkken er en økende trend. Industridesignstudent Sébastien Cluzel skapte «Paysage Culinaire» (kulinarisk landskap) for å oppmuntre til samarbeid ved matlaging.

- Formålet med prosjektet Paysage Culinaire er å sette spørsmåltegn ved våre interaksjoner med mat og hvordan vi forbereder den, forteller han til Klikk.no.

Kniver, skjærebrett og en form som passer kokeapparat er bare noen av funksjonene som finnes i Paysage Culinaire. Som miljøbevisst bygde Cluzel kjøkkenet av naturlige elementer: tre og vulkansk stein.

Alt på ett sted Nina Tolstrup fra Studiomama elsker å lage mat ute.

- Med dette utekjøkkenet kan jeg gjøre både hakkingen, skrellingen og matlagingen, sier hun til remodelista.com.

Hver komponent i «Outdoor Kitchen» kan du kjøpe fra en jernvarehandel; Tolstrup tilbyr instruksjoner på Studiomama.

Lang levetid Jørn Østby er marketing executive hos Lundhs, en råvareleverandør av naturstein, et materiale som brukes mye i utekjøkken.

LITE ARBEID: Materialene i dette utekjøkkenet er rengjøringsvennlige og tåler det harde norske klimaet - selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint. Foto: Produsent
LITE ARBEID: Materialene i dette utekjøkkenet er rengjøringsvennlige og tåler det harde norske klimaet - selv etter mange år utendørs vil det holde seg like fint. Foto: Produsent Vis mer

- I tillegg til vår natursteins utseende, så er den aller viktigste fordelen/årsaken til at denne brukes i utekjøkken at den er vedlikeholdsfri. I tillegg har den en levetid som man ikke finner hos noen andre alternative materialer til benkeplater, sier han.

Lite vedlikehold Østby forteller at siden benkeplaten er den mest eksponerte delen av et utekjøkken, er det viktig at den holder seg godt over mange år, samt at den krever lite vedlikehold.

- I utgangspunktet holder det å gjøre den ren med såpe og vann før man starter utesesongen.

Når det gjelder levetid, så snakker vi om titalls år ut ifra hva vi har sett av eldre utekjøkken.

En annen fordel ved bruk av naturstein er at man kan bruke en underlimt vask, noe man ikke kan gjøre med for eksempel en laminatplate.

Les også:
Sjekk den smarte overdekkede terrassen
Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen
Planter du her blir det mindre luking

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

PRAKTISK OG MILJØBEVISST: En form i vulkansk stein som passer kokeapparat, er bare noen av funksjonene som finnes i «Paysage Culinaire». Foto: sebastiencluzel.com
PRAKTISK OG MILJØBEVISST: En form i vulkansk stein som passer kokeapparat, er bare noen av funksjonene som finnes i «Paysage Culinaire». Foto: sebastiencluzel.com Vis mer
GJØR DET SELV: Dette utekjøkkenet kan du bygge selv ved å kjøpe de ulike komponentene på jernvarehandelen. Foto: Produsent
GJØR DET SELV: Dette utekjøkkenet kan du bygge selv ved å kjøpe de ulike komponentene på jernvarehandelen. Foto: Produsent Vis mer