MORSOMT: På Haxentanzenplatz er det laget en regen heksering, omkranset av statuer fra helksetiden. Alle foto: Eivind Pedersen
MORSOMT: På Haxentanzenplatz er det laget en regen heksering, omkranset av statuer fra helksetiden. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

Her kan du legge hånden på offersteinen der heksene festet med Djevelen

Dra til Blokksberg!

• Les flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hvor ofte har du ikke hørt denne frasen? Nesten i klasse med å dra dit pepper'n gror!

Likevel, det er lettest å finne Blokksberg. Midt i Tyskland. Halvannen times kjøring sørover motorveien fra Hannover.

Det var hit heksene dro i middelalderen.

Hekseflukt
Det var ihvertfall det de religiøse trodde; på Valborgsaften (natt til 1. mai) satte heksene seg på sine kosteskaft og sopelimer dro til Blokksberg.

Der holdt de sine okkulte seremonier i kompani med selveste Djevelen.

De grusomme hekseprosessene førte til at tusenvis av hekser ble dømt til «ild og bål». Også i Norge ble tallrike kvinner drept i flammene.

Ofret folk
Jeg dro til Blokksberg for å finne spor etter heksene.

Det ble litt en litt forvirrende opplevelse.

Det viste seg at heksene sannsynligvis mest holdt seg ved en 451 meter høy klippe, like utenfor byen Thale. For 113 år siden ble det funnet en offerstein ved Hexentanzenplatz. Både mennesker og dyr ble ofret.

SJEKKER: Denne nysgjerrige karen tar en ekstra kikk under statuen av heksa ved Hexentanzenplatz.
SJEKKER: Denne nysgjerrige karen tar en ekstra kikk under statuen av heksa ved Hexentanzenplatz. Vis mer

Djevelen selv
Det er ikke fritt for at hårene reiser seg når du legger hånden på steinen. Den står utstilt i Valborgshallen, som er et bjelkehus i oldgermansk stil.

Sagnet at heksene dro videre på sopelimene til den 1 143 meter høye Blokksberg.

Her fortsatte seremonien sammen med Djevelen. Det sies at heksene giftet seg med styggen sjøl, og derigjennom fikk fornyet sin heksekraft.

Lyttepost
Tyskerne kaller fjellet for Brocken. Hit kommer du kun ved å bruke apostlenes hester - eller med damptog! Noen av dem har restaurantvogn.

Du føler deg satt 100 år tilbake i tid. Selskapet Harzer Schmalspurbahn driver flere linjer med til sammen 140 kilometer smalsporet jernbane.

En av dem ender på toppen av Blokksberg.

Mat og drikke
Her er spesielle atmosfæriske forhold. 300 av årets dager er toppen innhyllet i tåke og dis.

Da er det trygt og varmt å nyte et måltid og en øl innendørs. Her finnes også et hotell i tilknytning til den store TV-senderen.

En spesiell attraksjon er å ta plass på en krakk, utformet som en sopelime. Så dukker du opp på TV-skjermen der du suser av gårde gjennom lufta - før du lander midt i hekseleiren på Blokksberg.

I FARTA: På Blokksberg i Tyskland kan du ta deg en "tur" på sopelimen. Heldivis bare på en TV-skjerm. Men seks år gamle Lena Bech synes det er himmelsk gøy å lande i hekseleiren.
I FARTA: På Blokksberg i Tyskland kan du ta deg en "tur" på sopelimen. Heldivis bare på en TV-skjerm. Men seks år gamle Lena Bech synes det er himmelsk gøy å lande i hekseleiren. Vis mer