UTGÅTT? Nå går vi inn i høysesong for bestilling av pass, og ditto køer. Derfor er det smart å sjekke om du bor der det går å bestille time for å slippe passkøen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
UTGÅTT? Nå går vi inn i høysesong for bestilling av pass, og ditto køer. Derfor er det smart å sjekke om du bor der det går å bestille time for å slippe passkøen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NOVis mer

Her kan du slippe å stå i passkø

Nytt tilbud på gang flere steder.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

DinSide: Flere politidistrikter har nå innført timebestilling for pass, deriblant Sør-Trøndelag politidistrikt, som lanserte dette 10. mars.

Dermed kan stadig flere nordmenn slippe å stå i passkø når de trenger nytt pass.

Les også om at det norske passet skal bli nytt

Slik fungerer timebestillingen Så langt er det Vestfold, Follo, Troms og Sør-Trøndelag og Asker og Bærum politidistrikt som tilbyr timebestilling av pass.

Dessuten planlegger Oslo politidistrikt lansering i løpet av kort tid.

- Vi er i gang med å innføre timebestilling for passkunder i Oslo, men det er foreløpig ikke avklart når det vil bli lansert, forteller Merethe Næss, kontorsjef pass ved Oslo politidistrikt.

Timebestilling for å få nytt pass innebærer at du bestiller en time for oppmøte på passkontoret via politiets nettsider. Der kan du velge dato og tid maks 30 dager fram i tid.

KØ: Oslo Politidistrikt lanserer snart timebestilling for nytt pass. Og bestiller du, kommer du foran dem som bare dropper innom. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
KØ: Oslo Politidistrikt lanserer snart timebestilling for nytt pass. Og bestiller du, kommer du foran dem som bare dropper innom. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Ved bestilling av tid mottar du et bestillingsnummer, som du tar med til politistasjonen.

Møt opp fem minutter før Vær obs på at du må møte opp seinest fem minutter før bestilt time.

Ifølge Sør-Trøndelag politidistrikt vil timen bli slettet, og du må trekke kølapp og vente på tur som andre frammøtte, ved seinere ankomst.

Husk å ta med fullmakt om du skal skaffe pass til barna.

Gode erfaringer I Vestfold innførte de timebestilling for pass allerede i juni i fjor.

Der har de gode erfaringer med ordningen.

- Timebestilling er bra for kunden som slipper å vente i kø, og bra for politiet som kan planlegge og utnytte ressursene bedre. Systemet fungerer bra, men er fortsatt under utvikling, forteller Kathrine Stein, politiinspektør og driftsenhetsleder ved Vestfold politidistrikt til DinSide.

De verste dagene Ifølge Stein viser de siste tallene at litt over 50 prosent av deres kunder bestiller time når de skal søke om pass.

- Vi regner med at denne andelen vi øke utover våren, siden pågangen i denne perioden erfaringsvis øker og køene blir lengre, sier hun.

Merk deg at flest søker om pass dagen etter Kristi himmelfartsdag, som vil si den 30. mai i år. For oversikt over helligdager og skoleferie, sjekk her.

I disse dager merker de allerede at etterspørselen etter timer øker, ettersom vi er inne i begynnelsen av en ny høysesong. Og det lønner seg å bestille time framfor å møte opp på måfå.

- Vi prioriterer de kundene som bestiller time, og det innebærer at drop-in kunder må vente lenger, sier Stein.

Les også om når du kan få nasjonalt ID-kort.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.