TURTID: Det er med røde kinn og trette bein de beste ferieminnene lages. Foto: Torild Moland
TURTID: Det er med røde kinn og trette bein de beste ferieminnene lages. Foto: Torild MolandVis mer

Her kan du suse gjennom fossen, fra fjellvegg til fjellvegg, dinglende i en taubane

De beste tipsene for sommerferie i Norge.

• Flere reisesaker på
db.no/reise.

1. Rorbuferie i Lofoten
Med fiskeslim på hendene og blod på tann drar barna opp den ene makrellen etter den andre. Rorbuferie i Lofoten er den perfekte ferie for barnefamilier. Lofoten er kåret til et av verdens best bevarte øysamfunn av blant andre National Geographic, og Nusfjord er et av de aller best bevarte småstedene i Lofoten. Her ser det ut som for 200 år siden — små gule, røde og hvite trebygninger klamrer seg fast til en liten brygge innerst i et lite sund. Pris: Fra kr 1550,- per natt for hele familien. Da er vester, fiskeutstyr og robåter inkludert. Andre fine alternativ er Svinøya Rorbuer og det godt bevarte fiskeværet Å helt ytterst i Lofoten.

2. Cruise på Telemarkskanalen
Det unike vannsystemet gjennom Telemark ble betegnet som et «åttende underverk» da det åpnet 1892, og er et eldorado for de som liker rolig friluftsliv med masse variasjon. Over ti mil med vannføring mellom Dalen og Skien tar deg ned 72 høydemeter og 18 sluser — og turen er vakker og spennende enten går med egen båt, gammeldags kanalbåt eller kano. Man kan også oppleve masse langs kanalen med egen bil, sykkel eller til fots. Anbefales å bruke alt fra to til fem dager på turen. Pris: Dagstur fra kr 450 for voksne, 225 for barn. 995 for familie på gitte strekninger.
Les mer:telemarkadventure.com, kanalcamping.no, telemarkskanalen.no

3. Høyt og lavt i Hemsedal
Du kan suse gjennom fossen, fra fjellvegg til fjellvegg, dinglende i en taubane. Eller du kan hoppe fra broa festet i sele og tau. Stupbratte fjellsider i Hemsedal byr på utfordringer både oppover og nedover for de med klatresko og tau rundt livet. Er du ikke redd for luft under vingene, har du muligheten til å se Hemsedal fra fugleperspektiv i f.eks. en paraglider. Pris: Kommer helt an på program. Kontakt Wild Wolf for priser. Les mer: hemsedal.com, wildwolf.no

4. Vått på Geilo
Rafting i Numedalslågen er en aktivitet som passer hele familien. Eventyret starter på Dagali, en times kjøring fra Geilo. Derfra er det enten full fres, eller roligere tempo, avhengig av deltakernes ferdighetsnivå. På Geilo finner du også en av landets største klatreparker, du lære å rappellere ned fjellvegger eller du kan sykle downhill i slalombakkene. Her er det ferie med fart!
Pris: Minirafting kr 550/450 pr person. Superrafting: kr 700 pr person. Spesial/Ekstremrafting: kr 800 pr person
Les mer: geilo.no, geilolia.no

5. Dyregleder i Amadeusparken
Det begynte med en enslig gibbonape — og plutselig satt han der med en hel dyrehage, eieren av Amadeusparken utenfor Hamar. Amadeusparken er den minste av dyreparkene her i landet og langt unna kommersielle Dyreparken i Kristiansand. Her er en herlig blanding av kameler, sebra, hjortedyr, geiter, slanger og en enslig krokodille. Det unike er at man får lov til å mate dyrene (kun med spesielt dyrefor), og mange av dem liker å bli klappet. Åpent kun i sommerhalvåret. Pris: 140 voksne, 110 barn.

6. Moskussafari på Dovrefjell
Midt i Norge ligger Dovre, Dovrefjell og Rondane nasjonalpark. Her kan du oppleve alt fra tøffe toppturer til barnevennlig moskussafari i slakt terreng. Guiden har tatt dere med til en perfekt høyde. Dere sitter på huk og hvisker. Alle har skjerpede pupiller og du vet at du er med på noe stort. Dovrefjell er et av få steder du fortsatt kan oppleve den majestetiske moskusen i fri, vill natur. Pris: Safari tar gjerne 4-5 timer og koster kr 310 for voksne og kr 200 for barn.
Les mer: moskussafari.no, nasjonalparkriket.no

7. Brevandring utenfor Bodø
Svartisen er Norges nest største isbre og et naturlig stoppepunkt på enhver tur til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Svartisen ligger bare et par timer nord for Bodø og er den breen med lavest beliggenhet i hele Europa, bare 20 moh. Det gjør den lett tilgjengelig for breturer og opplevelser. Høyeste punkt på breen ligger 1594 moh. For å komme deg over til Svartisen må du ta skyssbåt fra Holand på Bodø-siden av Holandsfjorden. Pris: Båtturen over tar ca. 10 minutter og koster kr 110 for voksne og kr 60 for barn. Familierabatt. Fra kaia på Svartisen er det ca. 2 km opp til Brestua og 4 km opp til selve breen.

8. Kanopadling på Femunden
Mellom Femunden og Feragssjøen ble det bygget kanaler og renner til fløting av tømmer på 1700-tallet. I dag er det renoverte anlegget en god hjelper for kano- og kajakkpadlere. Begynn turen i Femundens nordlige ende — Synnervika. Fortsett ferden gjennom små vann og idylliske tømmerrenner ned til Feragen og siden Feragselva. Her varierer utfordringene alt etter vannføring. Regn med noen få fløteetapper. Familiepadleren stopper når elva munner ut i Håsjøen. Herfra kan du haike tilbake til utgangspunktet eller ta fatt på større utfordringer helt ned til Røros. Pris: Kanoer kan leies på Langen gjestegård, kr 320 for en dag/ kr 1400 for en uke. Les mer: femundsmarka.net, langen-gjestegaard.com

9. Klatre i trærne Klatreparken Høyt og Lavt i Vestfold er Skandinavias største med til sammen 1700 meter zip-line, klatrevegg, buldring m.m. Høydepunktet er kanskje å fly 360 meter på zip-linen Ormen Lange, 35 meter over bakken. Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet, bl.a. på Voss og i Hunderfossen og Oslo. Pris: Varierer, «full pakke» i Vestfold koster kr 310 ved nettbestilling.

10. Ferdigpakket øyhopping Reis på sykkeltur i «De tusen øyers rike» — vakre Helgelandskysten er blant landets flotteste områder — en ferie egnet for alle. Bruk ferje og sykkel for å komme deg fra Brønnøysund til Vega, Herøy, Dønna, Lovvund og Træna. På grunn av begrenset med overnattingsplasser er det smart å bestille losji på forhånd. Pris: Fra kr 6950 per pers.
 

GJENNOM FOSSEN: Stupbratte fjellsider i Hemsedal byr på utfordringer både oppover og nedover. Foto: Wildwolf
GJENNOM FOSSEN: Stupbratte fjellsider i Hemsedal byr på utfordringer både oppover og nedover. Foto: Wildwolf Vis mer
SVARTISEN: Lett tilgjengelig for breturer og opplevelser. Foto: Torild Moland
SVARTISEN: Lett tilgjengelig for breturer og opplevelser. Foto: Torild Moland Vis mer
RAFTING FOR HELE FAMILIEN: I Numedalslågen finner du full fres, eller roligere tempo, avhengig av deltakernes ferdighetsnivå. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
RAFTING FOR HELE FAMILIEN: I Numedalslågen finner du full fres, eller roligere tempo, avhengig av deltakernes ferdighetsnivå. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis mer