Her kjøper du de billigste materialene til terrassen

Prisvariasjonene er store.

SPAR 2000 kroner: Vi har tatt utgangspunkt i en terrasse på 18 kvadratmeter, seks meter i bredde, tre meter i lengde. Illustrasjonsfoto: Colourbox
SPAR 2000 kroner: Vi har tatt utgangspunkt i en terrasse på 18 kvadratmeter, seks meter i bredde, tre meter i lengde. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Selvbyggeren lever fortsatt i mange av oss, og noen har også så mye pågangsmot at de gyver løs på å bygge en hel terrasse.

Men i tillegg til å være et rimelig stort prosjekt, koster det også å bygge en terrasse.

Klikk.no har sjekket hos de ulike forhandlerne hva materialene til en terrasse koster, og vi fant ut at forskjellene er store. Den svenske kjeden Byggmax var den rimeligste, mens Monter tok mest for materialstabelen. Rundt 3000 kroner skilte dem.

- Vi er ikke tilfreds med å «vinne» en slik sammenligning, sier kategori- og markedsdirektør hos Optimera Monter, Erik Westby Tønnesen, til klikk.no.

- Det er vår tydelige strategi at vi skal ha konkurransedyktige priser, men vi erkjenner at prisene kan variere fra forhandler til forhandler.

De ulike kjedene kjøper gjennomgående trevarene sine fra de samme leverandørene, som hovedsakelig er Bergene Holm og Moelven.

Når det gjelder sement, handler både Byggmakker, Monter og Maxbo Weber-produkter, mens Byggmax får sin støpesement fra Pewab.

Dette var utgangspunktet Vi har tatt utgangspunkt i en terrasse på 18 kvadratmeter, seks meter i bredde, tre meter i lengde. I grunnen er det god, drenerende masse. Terrassen er satt på flatt terreng, slik at stendere mellom stolpesko og dragere ikke er nødvendig.

I bakkant skal terrassen festes i husvegg, mens den i forkant forankres i støpte fundamenter. Rekkverk på tre sider.

Dette er materialene vi trenger (basert på en byggebeskrivelse fra Bergene Holm), og med trykkimpregnerte materialer av første klasse:

28x120 mm terrassebord: 146 LM

Forbruk 48x148 mm bjelkelag (60 cm avstand): 30 LM

Dragere 98x198 mm (2 stk á 48x198): 30 LM

Stolpesko: 8

Støperør Ø 15 cm (75 cm høyde): 8

Sement (B30): 6 sekker

Rekkverkstendere 36x73x900 mm: 13

Spiler/Rekker 48x48 mm: 72 LM

Toppbord 34x145 mm: 12 LM

Vi har utelatt forbruksmateriell som blant annet skruer og beslag.

God funksjonalitet Prissammenligningen har tatt utgangspunkt i de prisene som er tilgjengelige på kjedenes nettsider, bortsett fra Monter, som ikke har priser på sine nettsider. Der fikk vi priser fra en av deres forretninger, Montér Orring Byggsenter.

Det vi erfarte når vi besøkte de ulike nettsidene, var at de hadde ulik funksjonalitet.

Monter hadde det som framstår som den enkleste inngangen, med en terrassekalkulator som leder deg gjennom valg av materialer og produkter, og som avslutningsvis gir en totalpris på prosjektet.

Også Byggmax og Maxbo hadde lett tilgjengelige innganger, som raskt ledet oss fram til de nødvendige produktene for terrasseprosjektet, og som ikke krevde vesentlig kunnskap.

Hos Byggmakker måtte man i større grad ha kjennskap til begrepene innenfor trelast for å vite hvilke menyvalg man skulle foreta, og på den måten ble veien fram til de aktuelle materialene og produktene lengre.

- Vi er i ferd med å endre dette for å gjøre det mer forståelig. Høvellast deles mer opp, som terrassebord, innvendige paneler og vannbrett. Når det gjelder konstruksjonsvirke, er den noe vanskeligere, men også den gruppen deles mer opp, som for eksempel lekter, forskaling og utvendige kledninger, forklarer kategorisjef Trond Morisbak til klikk.no.

Prisene

Maxbo

(Trevirke fra Bergene Holm og Moelven)

Montér

(Trevirke fra Moelven)

Byggmakker

(Trevirke fra bl.a Moelven, Bergene Holm

og Sødra Timber)

Byggmax

(Trevirke fra bl.a Bergene Holm)

Terrassebord

1883

2175

1592

1446

Bjelkelag

Dragere

807

1065

900

1200

777

1197

779

897

Stolpesko

712

726

632

344

Støperør

556

804

656

400

Sement

594

624

594

300

Rekkverkstendere

176

320

230

181

Spiler/rekker

1001

1555

1080

932

Toppbord

419

444

599

359

Totalpris

7213

8748

7357

5638

Lavere avanse Byggmax, som har sin opprinnelse i Sverige, er den kjeden som kommer best ut i vår prissammenligning. De ligger gjennomsnittlig drøyt 1500 kroner under de andre kjedene. Ifølge deres administrerende direktør, Magnus Agervald, er årsaken først og fremst at de har et lavere påslag enn de andre kjedene.

- Og det kan vi gjøre fordi våre butikker er mindre enn konkurrentenes, og fordi vi har et mer fokusert sortiment, forklarer han til klikk.no.

- I tillegg har vi en større grad av selvbetjening, slik at vi har lavere personalkostnader.

Se etter godkjenningsmerker Ifølge avdelingsleder ved Norsk Treteknisk Institutt, Audun Øvrum, er det generelt ingen vesentlig forskjell mellom kvaliteten på trevirket hos de ulike kjedene.

- Så lenge det er godkjente produkter, vil det være små variasjoner i kvaliteten. Og i den grad det kan forekomme forskjeller, kan de like godt finnes mellom leveransene til den samme kjeden.

Han framhever at det likevel er viktig å skille mellom første- og andresortering.

- I førstesortering er løse kvister og kvisthull ikke tillatt, overflatene skal være uten skade, og bordene skal være rette, mens andresortering rett og slett ikke har noen formelle kvalitetskrav.

Han forteller at det man skal se etter, er godkjenningsmerker som viser at materialene er impregnert på riktig måte.

- I Norge har vi NS-merket med krone, mens svenske produsenter bruker NTR som godkjenningsmerke.

Les også:
Derfor bør du unngå spiker på terrassen
Bygg terrassen selv
Inspirerende terrasser
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BILLIGST: Byggmax hadde lavest pris i vår pristest på trykkimpregnerte materialer til terrasse. Foto: Alexander Berg jr.
BILLIGST: Byggmax hadde lavest pris i vår pristest på trykkimpregnerte materialer til terrasse. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer