Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Her kjøper pariserne vinen sin

Matmarkedet Marché d'Aligre.

STAMGJEST: Isabelle Canu er ofte på markedet. Her er hun på Baron Rouge for å fylle de tomme vinflaskene sine. Foto: Mette Møller
STAMGJEST: Isabelle Canu er ofte på markedet. Her er hun på Baron Rouge for å fylle de tomme vinflaskene sine. Foto: Mette Møller Vis mer

• Her finner du julemarkeder i Europa.
• Se Paris med «Da Vinci-koden» som guide.
Loppemarkeder i europeiske storbyer.

(Dagbladet Søndag): Frankrikes hovedstad er definitivt ingen novise når det gjelder mat. Her finnes små, lekre gourmetbutikker nærmest på hvert et gatehjørne, og utvalget er nesten ubegripelig for oss nordmenn - som ikke er bortskjemte på delikatessebutikker. Men Paris er ikke billig lenger, og jo flere turister, jo høyere priser.

Marché d'Aligre ligger, som navnet antyder, på Place d'Aligre på Paris' østkant, en femten minutters gåtur fra den mer turistifiserte Place de la Bastille. Markedet er et av de eldste og mest autentiske i Paris, og har både en stor utendørs del og et mer eksklusivt innendørsmarked. Det har fått kallenavnet «Markedenes Notre-Dame».

Plassen kan være litt vanskelig å finne, men du skjønner det definitivt når du er der. Det første som møter oss når vi runder gatehjørnet, er rekke på rekke med fargerike frukt- og blomsterboder.

Utvalget er enormt, fra den søteste ananas fra Elfenbenskysten til fransk sopp på størrelse med en norsk kålrot.

Salaten ser så sprø ut at det er fristende å sette tennene i den for å teste.

Det summer i forskjellige språk, og de besøkende er en fascinerende miks av mennesker, fra de flotteste, mest sofistikerte franske kvinner i drakt og hatt, til gamle, tannløse menn i støvete jakker.

HARE TIL MIDDAG? Hare og kanin til salgs på innendørsmarkedet Marché Beauveau i Øst-Paris. Foto: Mette Møller
HARE TIL MIDDAG? Hare og kanin til salgs på innendørsmarkedet Marché Beauveau i Øst-Paris. Foto: Mette Møller Vis mer

En fruktselger klipper og danderer grønne druer, mens han synger hjertelig falskt og flørter med forbipasserende. Mange av selgerne er fra Nord-Afrika, og mye av frukten kommer også herfra, blant annet deilige, ferske dadler.

- Jeg elsker atmosfæren her. Folk er hyggelige, de prater med kundene og hverandre, og det er mange stamkunder her, forteller Isabelle Canu, som er på markedet med ungene sine og ei venninne med barn.

Hun kommer hit ofte, minst én gang i uka.

- Jeg er veldig glad i å lage mat, og dette er mitt favorittmarked i byen.

Det er også det billigste i byen, og er i ferd med å bli berømt - selv om det ikke er så mange turister her ennå, sier Canu.

Vi treffer henne inne i markedshallen, en gammel murbygning fra 1779, i den fantastiske lille delikatesseforretningen «Sur les Quais». De har spesialisert seg på egenprodusert sennep på tube, med smak av alt fra trøfler til øl - kjempefine julegaver!

- Vi selger produktene våre flere steder i Paris, men dette er den eneste butikken i sitt slag. Her får du ting som ikke finnes andre steder, sier butikkdama, som ikke vil ha navn eller fjes i avisa.

FRANSK LUNSJ: Et av de mange spisestedene rundt markedet, dette spesialiserer seg på biff av fransk Charolais-kveg. Foto: Mette Møller
FRANSK LUNSJ: Et av de mange spisestedene rundt markedet, dette spesialiserer seg på biff av fransk Charolais-kveg. Foto: Mette Møller Vis mer

I butikken kan du velge din egen olivenolje - fransk, gresk, spansk, marokkansk, italiensk eller algerisk, og få tappet den på små eller større flasker etter eget valg. I hyllene finnes rosa salt fra Himalaya - eller trøffelsalt til å sette en ekstra piff på for eksempel pastaen. Skinkene er spanske.

Inne i det lukkede Beauveau-markedet finner du en ostedisk der utvalget er så stort at det er nesten umulig å bestemme seg. Ei av damene bak disken trykker lett på en ost for å vise en draktkledd kvinne hvor fersk den er. Butikken til Monsieur Longlet selger også utvalgte viner som passer til ostene.

Utvalget sies å være et av det største i Paris.

Foran fiskedisken litt lenger inne står flere kasser med østers i forskjellige størrelser og typer. Her kan du plukke selv, kjøpe et glass vin til, og sette deg ned og nyte delikatessene midt inne i markedet, som er ganske rolig en fredag formiddag. Fisken er så fersk at den nesten ikke lukter.

Fra neste bod henger harer og kaniner med hodet i en plastpose, klare til å flås og brukes i en av mange klassiske franske kaningryter.

- Jeg kjøper ofte kanin, sier Isabelle Canu.

Men ikke i dag. Nå skal hun nemlig ha vin.

VINBAR: Le Baron Rouge har eksistert i 30 år, her får du vin fra fat og østers i helgene. Foto: Mette Møller
VINBAR: Le Baron Rouge har eksistert i 30 år, her får du vin fra fat og østers i helgene. Foto: Mette Møller Vis mer

- Bli med meg, så skal jeg vise dere et fantastisk sted, sier hun ivrig, og vi tar bakveien ut av markedshallen.

På Le Baron Rouge - den røde baron - kan du ta med din egen tomflaske hjemmefra og fylle den opp med vin rett fra fatet: Hvit, rosé eller flere forskjellige røde. Den dyreste koster 40 kroner literen. Isabelle drar opp to flasker fra veska, og fyller opp en hvit og en rød.

- Jeg elsker dette stedet. Vinen er god og billig. Når jeg skal ha fest går jeg hit og kjøper vin på plastdunk, sier hun, og peker opp på dunkene i forskjellige størrelser.

Den røde baron er også berømt for sine østers, som bare selges lørdag og søndag.

De andre dagene kan du sette sammen din egen tallerken av oster, skinker og pateer, velge deg et glass eller ei flaske vin, og nyte det inne på den 30 år gamle vinbaren. På veggene veksler det mellom forskjellige fotoutstillinger.

- Jeg har noen skotske venner, og de elsker dette stedet. Det har virkelig sjel, sier Canu.

Ungene begynner å bli rastløse, og det er ikke dagen for å sette seg ned med et glass og en matbit.

ØSTERS: Man kan plukke østers selv og nyte på stedet med et glass vin til. Foto: Mette Møller
ØSTERS: Man kan plukke østers selv og nyte på stedet med et glass vin til. Foto: Mette Møller Vis mer

- Her er det dessuten en stor lekeplass i parken like ved, så nå skal vi dit med ungene, sier hun.

I gatene rundt markedet finnes flere små butikker og kafeer, både bakerier, nordafrikanske tesalonger og fargerike, franske bistroer. Den siste fredagen i oktober er det fortsatt fint å sitte ute i høstsola og stirre på folk. For her er masse å se på.

På Place d'Aligre, like ved markedshallen, finnes et stort, åpent loppemarked, med alt fra juggel til gammel porselen, bøker, hauger med klær, lp-plater og små, skjulte skatter.

Ved første øyekast ser det ganske kaotisk ut. Men hvis du leter litt i de forskjellige bodene, finner du vakre krystallglass, små, fine bokser og tinnsoldater - eller et rotekte troll, håndlaget i Norge.

Her kan samlere finne antikviteter billigere enn noe annet sted i Paris.

I gatene rundt markedet finnes flere fine små butikker og kafeer, både franske bakerier, nordafrikanske tesalonger og erkefranske små bistroer.

Den siste fredagen i oktober er det fortsatt fint å sitte ute i høstsola med en kaffe eller et glass vin og glane på folk.

MARCHÉ D'ALIGRE: Et av de mest kosmopolitiske markedene i Paris tiltrekker seg en fascinerende miks av mennesker.  
Foto: Mette Møller
MARCHÉ D'ALIGRE: Et av de mest kosmopolitiske markedene i Paris tiltrekker seg en fascinerende miks av mennesker. Foto: Mette Møller Vis mer

Her får du en følelse av fransk hverdagsliv som kan være vanskelig å finne på de mer turistifiserte stedene i verdens mest besøkte by. Og det er garantert mye å se på - på det som pariserne selv kaller markedenes Notre-Dame.
gro@dagbladet.no

SPANSK: Spanske og franske delikatesser i Sur les Quais. Foto: Mette Møller
SPANSK: Spanske og franske delikatesser i Sur les Quais. Foto: Mette Møller Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling