TOPPVIN: Cornas Granit 30 fra Domaine Vincent Paris. Trenger et par år i kjelleren for å vise seg fra sin aller beste side.
TOPPVIN: Cornas Granit 30 fra Domaine Vincent Paris. Trenger et par år i kjelleren for å vise seg fra sin aller beste side.Vis mer

Her lager de viner som resten av verden prøver å etterlikne

Franske kraftpakker i ukas test.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

EN VIN FOR ALT: Rhônedalen kan utvilsomt regnes som et av verdens aller fremste vinområder. Her er det mulig for alle og enhver å finne seg en favoritt. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / NTB scanpix
EN VIN FOR ALT: Rhônedalen kan utvilsomt regnes som et av verdens aller fremste vinområder. Her er det mulig for alle og enhver å finne seg en favoritt. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / NTB scanpix Vis mer

Rhônedalen kan utvilsomt regnes som et av verdens aller fremste vinområder.

Fra Côte-Rôtie i nord til Châteauneuf-du-Pape i sør, vrimler det av fantastiske kommuner som lager viner som resten av verden forsøker å etterlikne.

Vinene kommer i mange forskjellige stiler, fra tanninrike kraftpakker i nord til saftige krydrede varianter i sør.

Hvitvinene får også sitt særegne preg med potensial for lang lagring.

Syrah i nord Vi skiller ofte mellom nord og sør når det gjelder Rhône.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) fire ganger, en gang Nordens beste og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Vinene i nord er basert på syrahdruen, som gir et særegent preg av rått kjøtt, svart pepper og bjørnebær.

Det er hovedsakelig de tre kommunene Côte-Rôtie, Cornas og Hermitage som utmerker seg med fantastiske viner med god holdbarhet og en sjelden kombinasjon av kraft og eleganse.

GODT KJØP: CDR Côtes-du-Rhône 2009.
GODT KJØP: CDR Côtes-du-Rhône 2009. Vis mer

Crozes-Hermitage, som omkranser selve Hermitage, er også velkjent for mange - med viner som modner tidligere og er hyggeligere priset.

Hvitviner De hvite vinene er enten basert på den aromatiske druen viognier eller en kombinasjon av druene rousanne og marsanne.

Kommunen Condrieu lager best varianter av førstnevnte med aromatiske viner med et floralt preg.

SAFTIG FRUKTPREG: Domaine d'Andézon 2011.
SAFTIG FRUKTPREG: Domaine d'Andézon 2011. Vis mer

Hermitage er mest berømt av sistnevnte, og bidrar med rike, fete viner som ofte trenger lang lagring for å vise seg fra sin beste side.

De blir til gjengjeld meget spennende etter passende tid i kjelleren.

Berømte Châteauneuf-du-Pape I sør er uten tvil kommunen Châteauneuf-du-Pape den mest berømte, etterfulgt av lillebror Gigondas, som er på frammarsj.

TOPPVIN: Cornas Granit 30, V. Paris 2010 - best hvis den lagres etpar år.
TOPPVIN: Cornas Granit 30, V. Paris 2010 - best hvis den lagres etpar år. Vis mer

Vinene i C.N.P kan lages på en druemiks på opptil tretten druer, hvor grenache, mourvedre og cinsault er de mest brukte.

Enkelte produsenter velger å bruke alle de tillatte druene mens noen bare bruker én variant. Det er derfor vanskelig å generalisere vinstilen i området.

TYPERIKTIG VIOGNIER: Guigal Condrieu 2009.
TYPERIKTIG VIOGNIER: Guigal Condrieu 2009. Vis mer

Det de ofte har til felles er en markant fruktighet med et tydelig krydderpreg og god struktur. Vi har i tillegg den regionale appellasjonen Côtes-du-Rhône, som ofte gir enkle, men rimelige innblikk i områdets viner.

Det lages også bra rosévin i kommunen Tavel, så her er det mulig for alle og enhver å finne seg en favoritt.

Ukas test CDR Côtes-du-Rhône 2009, A. Brunel
Pris: 119,90 Varenr: 4440401 Poeng: 83
Regional Côtes-du-Rhône fra en anerkjent produsent. Duft av mørke bær, lær og krydder. Stram, fin stil med god frukt og struktur. Godt kjøp. Drikk til elgstek med rotgrønnsaker.

EN GOD REPRESENTANT: Crozes-Hermitage Les Jalets, Paul Jaboulet Aîné 2009.
EN GOD REPRESENTANT: Crozes-Hermitage Les Jalets, Paul Jaboulet Aîné 2009. Vis mer

Domaine d'Andézon 2011
Pris: 149,90 Varenr: 3133701 Poeng: 82
Enkel fruktdreven stil. Aroma av røde bær og plommer. Saftig fruktpreg med frisk syre og god fylde. Drikk alene.

Cornas Granit 30, V. Paris 2010
Pris: 245,- Varenr: 4849301 Poeng: 88
Toppvin fra Cornas nord i Rhône. Flott duft av pepper, bjørnebær, lær og fat. Markerte tanniner og god fylde. Konsentrert rik frukt med god syrestruktur. Trenger et par år i kjelleren for å vise seg fra sin aller beste side.

FRA DEN MEST BERØMTE KOMMUNEN: Châteauneuf-du-Pape, Vielles vignes, Domaine de Villeneuve, 2009.
FRA DEN MEST BERØMTE KOMMUNEN: Châteauneuf-du-Pape, Vielles vignes, Domaine de Villeneuve, 2009. Vis mer

Guigal Condrieu 2009
Pris: 334,-Varenr: 3124401 Poeng: 86
Typeriktig viogniervin. Aromatisk duft av blomster, krydder, fersken og et hint av tropisk frukt. Fet, rik stil med floralt preg også på smak. Bra, men noe dyr.

Crozes-Hermitage Les Jalets, Paul Jaboulet Aîné 2009
Pris: 152,50 Varenr: 662701 Poeng: 84
Duft av rått kjøtt, bjørnebær, solbær, pepper og fat. Stram, fin struktur, god fylde og fint balanserende syre. En god representant for sin kommune. Drikk til viltgryte.

Châteauneuf-du-Pape, Vielles vignes, Domaine de Villeneuve, 2009
Pris: 329,90 Varenr: 5992101 Poeng: 87
Noe utviklet duft av røde bær, krydder, plomme og fat. Bløte avrundede tanniner, god fylde, frisk syre og saftig krydderpreget frukt. Drikk til lammegryte.