Her ligger Europas øl-hjerte

Nei, det er ikke der du tror.

||| Det er ikke bare verdens beste biler som kommer fra Bayern.

I regionen Franken i Bayeren ligger den lille, flotte byen Bamberg. Den har ca 70 000 innbyggere og i 1993 ble den satt på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Og med god grunn. Bamberg er en av de få byene i Tyskland som ikke ble ødelagt under bombingen i 2. Verdenskrig. Gamlebyen er derfor vel bevart og har pittoreske bygninger og smale, sjarmerende smug i autentisk middelalder-byggestil.

Byen bygget noen av sine viktigste bygninger under barokken (1600-1700-tallet), og byr på noe av det ypperste innen epokens kunst og håndtverk.

Verdt å se En bygning som er verdt å se er det gamle rådhuset. Det ligger på en liten øy midt i elven Regnitz som renner gjennom byen. Den eneste måte å komme seg dit er ved å krysse to broer. Rett ved disse broene ligger en del av elven som på folkemunne kalles lille Venezia. Der man kan ta den tilhørende obligatoriske gondolturen.

Men det byen kanskje er mest kjent for er ølbrygger-tradisjonene. Byen, og området rundt, kan skryte av å ha verdens høyeste antall bryggerier per Capita. I Bamberg alene finnes det i dag 10 bryggerier.

Uansett hvor man reiser i verden, finner man nesten alltid kun øl fra store industrielle og internasjonale bryggerier. Derfor er det svært hyggelig å vandre rundt i Bamberg og se at det nesten kun serveres øl fra lokale bryggerier. Om det så er en relativt moderne kafé, så slipper man ølmerkene man ser overalt ellers.

Brygget i 1000 år De fleste bryggeriene er svært gamle, og byen har brygget øl siden benediktinermunkenes ankomst for 1000 år siden. Øltypene som brygges er utelukkende tradisjonelle tyske.

Om du liker lys lagerøl (kalt hell og som vi i Norge kjenner som pilsner), weissbier (hveteøl), eller mørk lagerøl (kalt dunkel), er Bamberg et glimrende sted for å smake de beste eksemplene av disse typene. Er du ukjent med hveteøl, anbefaler vi klikk.no sin store test av hveteøl.

Det byen er likevel mest kjent for er det som kalles rauchbier, altså røykøl. Dette er øl som er brygget med en malt som har blitt røyket ved bruk av bøkeved; en gang en vanlig måte å malte bygg på i det sentrale Europa.

På Vinmonopolet finnes Schlenkerla-røykølen, men er du i Bamberg må du likevel innom bryggeriets pub og smake Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Her serverers den nemlig fra trefat, noe som gir ølen en mykere karakter. Regionen har også en annen spesialitet; ungespundet. Dette er et øl med litt mindre kullsyre. Det er ofte ufiltrert, noe som gir det mer karakter.

Prøv også kellerbier. Dette er gjerne et litt tørrere øl, og det er ofte de mest humlerike av ølene i Tyskland. Liker du sterkere, kraftigere og maltrike øl, anbefales det å dra dit oktober-desember. Da slippes nemlig de forskjellige flotte bokkølene.

Det beste stedet å teste ølene er bryggerienes egne serveringssteder, hvor de fleste i tillegg serverer tysk tradisjonsmat. Mange har også hyggelige biergartens å nyte ølet i.

Bryggerier i Bamberg Alle har pub i tilknytning til bryggeriet unntatt Robesbier:

Her ligger Europas øl-hjerte

Ambräusianum - Bryggeriet, som også kaller seg gjestgiveri, åpnet i 2004, Bambergs første nye bryggeri siden 1887.

Fässla - bryggeri med overnattingsmuligheter

Greifenklau - byens minste bryggeri.

Heller - bryggeriet bak den berømte Aecht Schlenkerla Rauchbier. Bryggeriet ligger utenfor byen, men serveringsstedet, som heter Schlenkerla, ligger midt i hjertet av byen.

Kaiserdom - byens største bryggeri. Ligger ca 4 km utenfor sentrum med overnattingsmuligheter.

Keesman - Lite bryggeri i utkanten av byen.

Klosterbräu - byens eldste bryggeri.

Mahr's Bräu - Sannsynligvis byens beste bryggeri. Med en flott utendørsservering, ligger bryggeriet og puben i utkanten av byen, rett ved Keesman.

Robesbier - lite bryggeri som drives nærmest som en hobby.

Spezial - Verdens eldste rauchbier-bryggeri. Bryggeriet har overnattingsmuligheter.

Dersom det blir for mye tradisjonskultur og turisme, anbefales sterkt Pizzini, hvor man finner et yngre, alternativt klientell i en herlig blanding med byoriginaler.

Her ligger Europas øl-hjerte

Hvordan komme seg dit?

Fra Frankfurt er ikke det ikke lange turen til Bamberg; 2 - 2 1/2 time med tog eller bil. Legger du til en halvtime er det en glimrende mulighet til å kombinere det med ytterligere en øldestinasjon; nemlig Praha.

Les også:

Det beste trappist-ølet

Slik lager du perfekte brownies

Supereplekaka lager du slik

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

Her kan du søke blandt 4000 oppskrifter

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Her ligger Europas øl-hjerte