Her løfter de av taket og bygger ny toppetasje

Designer-paret fra Røyken tar grep om huset sitt.

Industridesignerparet Kathinka Dysthe og Even Wøllo heiste bort taket og bygget ny toppetasje på Røyken-huset. Så ble det gamle taket heist på plass og alle rom malt og nyinnredet.

De ville ha mer plass og lys inn femtitallshuset sitt på Nærsnes i Røyken Dette er samme problemstiling som møtte eierne av Bygdøy-boligen, Kongsberg-huset, Asker-huset og sveitservillaen på Norstrand.

Men de to designerne gikk frem på sin egen, utradisjonelle måte. De rett og slett prebygget en ny bæring til en ny toppetasje til huset. Så bestilte de en kranbil som kunne heise vekk taket.

Svevende tak Med taket hengende i løse luften satte eierne opp den nye bæringen som lå klar, og så kunne det gamle taket heises på plass igjen.

- For en stakket stund hadde huset vårt «kabriolet». Etter at veggene til Even var på plass, hadde vi vips en ny toppetasje i boligen, sier Kathinka til bonytt.no.

Fordoblet huset - Det høres enkelt ut, og det var det. Men for sikkkerhets skyld hadde vi på forhånd konsultert en arkitekt som kunne beregne alt det tekniske som hører med til slik omfattende operasjon, utyper Kathinka.

- Med dette økte vi husets grunnflate fra 59 kvm til 120 kvm. Vi fordoblet altså plassen vår.

Industridesigner Even Wøllo tok seg av den nye romdisponeringen, blant annet rokering av væresler i boligen mens kvinnen i huset tok ansvar for interiøret, møblering, farger og styling.

- Det er slike ting som skaper varme i et hjem, mener Kathinka.

Hvitt mot hvitt På grunn av beliggenheten ved sjøen ville hun ha hvitt som en fast, homogen ramme i huset. Den er en fast base for alt annet i boligen.

I tillegg ble både den gamle og den splitter nye toppetasjen i full høyde åpnet fullstendig.

Både tak og vinduskarmer malte hun i en klar hvitfarge med glansgrad 80. Dette gir blanke, speilende flater, slik som det finnes mange eksempler på i trehus langs kysten, sier Dysthe.

Forstørrer huset - De blanke takene får rommene våre til å virke større og høyere enn de virkelig er. Blanker flater gir den samme forstørrende virkning som det speil gir.

Kun fondveggen i stuen har fått en annen farge enn hvit. Den er ren lyseblå, altså ikke skitten funkisblå og er utpreget lett og elegant.

Gulvene ble malt med flere strøk hvit oljemaling. De er ikke speiblanke som taket. Dette ville gjort dem for glatte.

- Jeg synes hvitt, sagt på en litt høytildelig måte åpner horisonten og sinnet. I mosetning til mørke, dystre farger skaper hvitt vidsyn.

- Noen påstår at hvitt er en kjedelig farge. Det er jeg uenig i. Hvitt finnes i et uttall av varianter og fargen er utmerket som en visuell ramme til det meste.

Bader i hvitt og treverk Badet er også lyst og vennlig. Her har designer Wøllo laget et baderomsmøbel i eik. Eik er for øvrig et materiale som er brukt som et gjennomgangstema i hele huset. Slik knyttes de ulike rommene i boligen sammen til en helhet.

Se mer: Huset i Ski ble reddet av tilbygg
Hytta har nedgravde soverom

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

HATTEN AV FOR VILLA DYSTHE / WØLLO: Her er taket løftet av villaen og den nye toppetasjen er klargjort for at taket skal heises på huset på nytt. Heiseoperasjonen ble utført av kranfirmaet T.O.Bull. Foto: Privat
HELHVITT DESIGNERSTUDIO: Oppe i annen etasje har Kathinka Dysthe og Even Wøllo fått et inspirerende arbeidsrom med sjøutsikt. Foto: Yvonne Wilhelmsen
STOL PÅ PERSONLIGHETEN: - Et interiør kan godt suppleres med noen sære innslag. De kan overraske og gi særpreg, sier designer Dysthe. Foto: Yvonne Wilhelmsen
FRODIG ROM: Hovedsoverommet i husets annen etasje er en frodig miks av nytt og gammel, dyrt og billig. Foto: Yvonne Wilhelmsen
MATSJENDE MILJØ: Detaljene i det nye badet står til hverandre. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
ET SKIKKELIG LØFT: Her sitter Kathinka Dysthe i trappen opp til den nye andreetasjen i huset. Den har full ståhøyde i både soverom og formgivernes designstudio. Øverst border-terrieren Retro på åtte år. 
 FOTO: Yvonne Wilhelmsen
ET SKIKKELIG LØFT: Her sitter Kathinka Dysthe i trappen opp til den nye andreetasjen i huset. Den har full ståhøyde i både soverom og formgivernes designstudio. Øverst border-terrieren Retro på åtte år. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer