KJAPP: Lucia Mazzone, byguide og innfødt romer, viser hvordan man inntar en rask espresso hos Sant Eustachio. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
KJAPP: Lucia Mazzone, byguide og innfødt romer, viser hvordan man inntar en rask espresso hos Sant Eustachio. Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

Her må du drikke kaffen stående

Romas beste kaffesteder.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): En espresso i Roma er kultur og tradisjoner i en liten kopp.

Det historiske sentrumet i Roma har mange mektige bygninger og vakre kirker som lokker millioner av turister hvert år.

Men mat- og drikkekulturen har også tunge historiske røtter, og lærer du deg å bestille en kaffe på romersk vis, blir du med ett en del av et langt og tradisjonsrikt ritual.

- Her har de den beste kaffen i Roma, forklarer Lucia Mazzone.

ROMAS SVARTE GULL: - Å drikke kaffe fra pappkrus er uforenlig med romersk kaffekultur, sier Lucia Mazzone. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
ROMAS SVARTE GULL: - Å drikke kaffe fra pappkrus er uforenlig med romersk kaffekultur, sier Lucia Mazzone. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Hun er guide for Nancy Aiello Tours, og som innfødt romer vet hun selvfølgelig hvor byens svarte gull er å oppdrive.

Julia Roberts-besøk Stedet hun viser fram, er Sant Eustachio Il Caffè.

Lokalet bak den gule fasaden ligger rett ved det italienske senatet, og blir derfor veldig folksomt på morgenkvisten og i lunsjtida.

Kafeen har holdt det gående siden den åpnet i 1938, og flisene og møblementet er fremdeles det samme.

Det var her Julia Roberts rollefigur i filmen «Eat, Pray, Love» strevde med å få bestilt seg en cappuccino i vrimmelen av dresskledde italienere.

- De har også gjemt bort espressomaskinen, så du ikke ser hva de holder på med bak der.

For å bevare litt av mysteriet, sier Mazzone.

Ikke-eksisterende kø Mellom slagene er det stille i det beskjedne lokalet, og guiden forklarer hvordan ritualet gjennomføres.

Kaffekoppen i Roma er langt fra det samme kruset du inntar på pauserommet på jobben eller foran tv-en hjemme i stua.

Framgangsmåten betyr nesten like mye som selve drikkingen.

Første steg er å betale for kaffen hos mannen i kassa.

Først med kvitteringen i hånda kan du begynne å kjempe deg fram mot disken.

«Shotter» stående - Romere er opptatt av kvalitet og går alltid til det beste stedet.

Vi bryr oss ikke om det er mye mennesker, for køsystemet er ikke-eksisterende, forklarer Mazzone.

Når du har fått øyekontakt med den ulastelig antrukne baristaen og vist ham kvitteringen, kommer skåla på disken med et smell.

Her er espressoen ferdig sukret, så hvis du vil ha den uten, må du si ifra.

Når den lille koppen med den svarte væsken er på plass, går det fort unna.

- Dette er ikke som andre steder i Europa, vi setter oss sjelden ned for å drikke kaffe.

LITTERÆRT: Caffè Greco i Roma har Sigrid Undset på veggen. Foto: GEIR BØLSTAD
LITTERÆRT: Caffè Greco i Roma har Sigrid Undset på veggen. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Vi «shotter» den stående. Gjerne med et glass vann etterpå, sier Mazzone.

Men hvis du absolutt vil sette deg ned, har kafeen også noen bord utenfor der du kan sitte rolig og observere italienerne gjennomføre sine kafferitualer.

Da kan du også nyte en cornetti, den italienske varianten av croissanten, ved siden av.

Langt fra Starbucks - Amerikanske kaffekjeder som Starbucks vil aldri klare å etablere seg i Roma.

De har forsøkt, men det går ikke.

Å drikke kaffe fra pappkrus er uforenlig med romersk kaffekultur, sier Mazzone.

Det historiske sentrumet er kompakt og lett å manøvrere seg gjennom.

Snart er vi ved Tazza d'Oro, et annet tradisjonsrikt kaffested, som rivaliserer med Sant Eustachio om tittelen byens beste kaffe.

Det åpnet her, rett ved Pantheon, i 1946, og er stamsted for både politikere, skuespillere - og turister.

Spesialiteten her er iskaffen, granita, en mektig affære med krem på toppen.

- Vi har ikke mye tid her i byen, men vi må få med oss en kaffekopp her, sier hun før de flyr av gårde.

PANTHEON: Vanlig stopp på Roma-turen. Like ved ligger det tradisjonsrike kaffestedet Tazza d'Oro. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
PANTHEON: Vanlig stopp på Roma-turen. Like ved ligger det tradisjonsrike kaffestedet Tazza d'Oro. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer