Her møtes de for å danse, forføre og fiske

Den karibiske hovedstaden byr på magi og revolusjon.

HAVANNA (Dagbladet): - Jeg kommer aldri til å glemme første gang jeg gikk på Malecón i Havanna på kveldstid. En gutt hadde salsamusikk på mobilen og det var fem-seks par som danset salsa. Aldri i mitt liv har jeg sett noe slikt før, måten de beveget seg på var helt uvirkelig.

Bente Hetland fra Haugesund er én av mange som lar seg fascinere av den karibiske hovedstaden og det cubanske folket.

Unik historie Det er ikke bare stemningen og solen som lokker til Cuba og skaper minneverdige øyeblikk.

Øya som har ropt «Viva la Revolución» helt siden Fidel Castro inntok Havanna i 1959, byr på en unik politisk historie med ingredienser som Che, idealisme, revolusjon og sosialisme.

Nåtidens politikk er like interessant.

Dans framfor politikk Det samme er spørsmålet om hva som venter den dagen Raúl og Fidel sier takk for seg.

HAVANNA: Malecón er Cubas lengste havpromenade, og et populært sted for både turister og cubanere som vil koble av med en rom, nyte utsikten eller rett og slett ta seg en dukkert. Foto: JAVIER GALEANO/SCANPIX
SJØSPRØYT: Bølgene som slår innover mot havpromenaden Malecón er forfriskende for både store og små. Foto: DESMOND BOYLAN/REUTERS/SCANPIX
BADEKOMPIS: Bente Hetland fra Haugesund har latt seg fascinere av den cubanske stemningen, folk og delfiner i Havanna. Foto: GUNHILD SØLVBERG
FEMTITALLSBILER: I gatene går fremdeles femtitallsbilene fra tiden før revolusjonen. Foto: TRULS BREKKE
SALSA: Cubanere elsker salsa, og de fleste har en rytme som stive og kalde nordmenn kan se langt etter. Her fra Casa de la Música. Foto: TRULS BREKKE

Men langs havpromenaden «El Malecón» snakkes det lite om politikk.

Havannas havpromenade smyger seg langs hele byen, og er den lengste på Cuba.

Her møtes cubanerne for å snakke, danse, forføre og fiske.

Mye lyd Våkende over havpromenaden i Havanna ligger Hotel Nacional.

Her kan du sette deg i hotellhagen og glemme at Havanna er en by full av lyder.

Fra kanten av den bratte skråningen har du utsikt ut mot havet og byen.

Drømme deg bort Du kan nyte stillheten og en kaffe eller mojito mens du drømmer deg bort til tiden da Fred Astaire og Ernest Hemingway frekventerte hotellet.

Herfra er det bare en liten tur opp gaten Prado til Parque Central.

Her ligger severdighetene side om side, og for hvert steg du tar får du nye inntrykk på kjøpet:

Det ærverdige teateret, de amerikanske bilene som harker forbi, Capitolio, den gamle kinoen og nasjonalhelten José Martí, som rager i midten av parken.

Her møtes de for å danse, forføre og fiske

Men fremfor alt, alle menneskene som utgjør denne byen, og alle deres store smil.

Trygt sted Josune Urratia fra Spania har reist til Cuba på egen hånd, og setter pris på at han i tillegg til det Havanna kan by på kan føle seg trygg.

- Hvis jeg skulle trekke frem noe fra oppholdet mitt på Cuba, som skiller det fra andre land, så er det følelsen av trygghet. Jeg føler at jeg kan gå langs gatene i Havanna og reise rundt uten å være redd.

Hollandske León fikk et nytt inntrykk av Cubas hovedstad etter først bare å ha sett flyplassen og tilbragt en kveld i byen før han og en kamerat kjørte rundt på øya i leiebil.

- Da vi dro tilbake til Havanna oppdaget vi en annen side. Vi så mange ting vi ikke hadde fått sett før, og jeg endret syn på byen. Det er et supert sted!

- Å sitte på Malecón med en flaske rom er også morsomt. Her møter du en mer avslappet atmosfære og kommer i kontakt med andre cubanere enn jineteros'ene*, kanskje fordi få turister er her, legger han til.

Kort vei til strand Når du er blitt mett på inntrykkene i Havanna, er veien kort til strendene utenfor byen.

Hit tar du deg lett med buss eller taxi.

Hit drar også cubanerne, og både familier og forelskede par nyter sol, varme og strandliv.

Tilbake i Vinter-Norge lengter Bente etter varmen:

- Det er plassen som jeg kan koble mest av i hele verden, sitte på Malecón og snakke med mine beste venner. Mine venner der tjener cirka 12 doller i mnd, men har ingen bekymringer - ikke noe stress. Hver gang jeg reiser er det som om jeg aldri var borte. Det er en følelse av å komme hjem.

*jineteros: det finnes mange definisjoner og varianter, men det er kort sagt cubanere som tar kontakt med turister for å tilby dem varer eller tjenester mot betaling (enten i form av penger eller "gaver").